Sicília bola moja prvou dlhšou dovolenkou v Taliansku, počas ktorej som sa plánovala prejedať talianskymi jedlami od rána do večera. Moje prvotné nadšenie však netrvalo vôbec dlho; už na druhý deň mi všetky tieto ťažké múčne jedlá začali liezť hore krkom. Ochutnala som tu všetko čo sa dalo, pýtala som sa domácich na miestne tipy a aj napriek tomu som sa najviac tešila na návrat domov do mojej kuchyne 😅. Aké tradičné jedla sa konzumujú na Sicílii?
Dezerty
Cannoli
Cannoli znamená v preklade trubička a ide o sladký dezert. Samotná trubička je vyrobená z tvrdého cesta a následne sa plní sladkou plnou. Na záver sa okraje trubičky ozdobia sladkými drobnosťami (podľa vášho výberu) a cannoli je prichystaná pre vaše potešenie. Na mňa to bol až príliš sladký a veľmi sýty dezert.
Na titulnej fotke tohto článku držím cannoli z Palerma za 3€. Kúpite ho v podniku Cannoli na známej ulici Via Maqueda.
Granita
Granita je niečo ako ľadová dreň, je to dezert, ktorý sa vyrába z mrazenej vody, cukru a dochucuje sa ovocnou šťavou alebo inými príchuťami.
Ja som granitu plánovala ochutnať v preslávenom podniku Bam Bar v Taormine, kde ju jedol aj samotný Alvaro Soler, no vo februári boli akurát zatvorení. Granitu som napokon ochutnala vo vychýrenej zmrzlinárni Don Peppinu v Catanii za 3.50 €.


Cassata
Sladkučký marcipánový koláčik sa volá cassata. Táto cassatka stála v Cannoli 3 €.

Cassatelle
Cassatelle sú v podstate sladké pirohy, akurát sa nevaria, ale vyprážajú. Ja som tomuto dezertu taktiež neprišla na chuť, v sicílskych pasticceriach ich totiž ničím neplnia a vyberajú ich z jedného veľkého plastového vreca. Za jednu suchú cassatellu som v Syrakúzach zaplatila 1 €. Úplne od veci, prisahám, že ani samotná predavačka neverila vlastným očiam keď som jej išla zaplatiť 🤣.
Croissant z pasticcerie
Na veľké, bohato plnené a lacné croissanty choďte do miestnej pekárne, tzv. pasticcerie. Napríklad taký pistáciový croissant tu kúpite za 1.5 €. Pasticcerie na Sicílii sú na každom rohu, pretože miestni tu radi nakupujú. Okrem croissantov tu predávajú aj iné sladké a slané chuťovky.

Hlavné jedlá
Na Sicílii sa treba ísť stravovať tam, kde chodia domáci a to sú street markety a trattorie. Trattoria je v podstate menej formálny rodinný podnik. Ceny tú zvyknú byť nižšie (najmä víno je tu neskutočne lacné), no cenu za jedlo v porovnaní s klasikou reštauráciou častokrát dorovnáte poplatkom coperto. Coperto je niečo ako povinné prepitné, je to poplatok za užívanie všetkého, čo vám pristane na stole (tanier, poháre, príbor…) a platí sa na osobu. Pohybuje sa v rozmedzí 1-5 €.
Arancini
Najtradičnejším jedlom/väčšou jednohubkou na Sicílii je jednoznačne arancini. Je to vyprážaná ryžová gulička typicky plnená mletým mäsom. Existuje veľa variácií, ktorými sa arancini plní, vrátane vegetariánskych alternatív. Jedla som ju v Catanii v lokálnom podniku Antica Rosticceria Catanese dal 1907 za 3 €.


Cestoviny
Cestoviny na Sicílii podávajú na každom rohu. Pasta al Lido sú cestoviny podávané s mečúňom (swordfish) a bolo to najlepšie jedlo, aké som na Sicílii ochutnala. V Palerme som ich v Trattoria Bersagliere jedla za 8 €.

Pre Cataniu sú typické Pasta alla Norma, teda penne s paradajkovou omáčkou a baklažánom. V Catanii som ich v Spaghetti & Co. jedla za 12 €.
Spaghetti & Co. je výborné miesto, ak sa chcete poriadne dosýta najesť, pretože porcie tu robia naozaj veľké. Nenechajte sa však zlomiť na dezert, budú vám tu núkať tiramisu, no tá bola slabá. Samý piškót a skoro žiadna náplň.


Pre Syrakúzy sú typické Spaghetti alla siracusana, teda špagety s olivami a kaparami. Do tejto zmesi sa častokrát pridávajú aj sardinky a ančovičky. V Syrakúzach som ich v PastaRun jedla za 5 €.

Pani câ meusa (teľacie pľúcka a slezina)
Špecialita, ktorú treba v Palerme ochutnať je Pani câ meusa. Je to niečo ako cigánska pečienka, akurát sa sezamová žemľa plní kúskami teľacích pľúcok a sleziny. Celé sa to poriadne osolí, pokvapká citrónom a môžete si to dochutiť aj syrom. Za Pani câ meusa som na trhu Mercato Ballarò platila 4 €.

Konské mäso
Konské mäso je populárna špecialita v Catanii. V Catanii ho vraj robia skvelo v reštaurácii Il Borgo di Federico, kam som sa aj chystala, no na poslednú chvíľu som si to rozmyslela. Jedla som už kadečo, dokonca aj holuba som v Maroku zvládla, no koníka mi bolo ľúto. Navyše, Sicília je známa tým, že sa tu konajú ilegálne konské zápasy a nejedenkrát sa práve takéto mäso dostalo do miestnych reštaurácií.
Caponata
Caponata je studený zeleninový šalát s kaparami a olivami. V Catanii v Scirocco Sicilian Fish Lab ju kúpite za 5 €. Mimochodom, tento podnik sa nachádza pri rybom trhu a predávajú tu rôzne jedlá z čerstvých rýb.

Pizza
Na taliansku pizzu som sa veľmi tešila, no zostala som sklamaná, pretože rovnako dobrú pizzu som jedla už aj na Slovensku 🤣. V Catanii sa mi však páčilo, že každý druhý podnik ponúkal pizzu v rámci nejakej zvýhodnenej ponuky pizza + drink. Za túto pistáciovú pizzu so šunkovo-salámovo-syrovou oblohou vrátane campari som platila v Pizza & Waffle 12 €.
Ako vidíte, typické sicílske jedlá nie sú žiadna sláva. Cestoviny sú síce fajn, ale jesť ich každý deň človeka rýchlo omrzí. Aké dobré jedlo ste tu mali vy? Napíšte mi na Insta ☺️.