Spojené arabské emiráty

Čo vidieť počas víkendu v Dubaji a koľko eur si pripraviť

Dievča sa usmieva a stojí pred najvyššou budovou na svete Burj Khalifa.

Dubaj som si predstavovala ako ultra luxusné predražené mesto, v ktorom budem na každom kroku stretávať bohatých šejkov jazdiacich na luxusných autách v sprievode krásnych Európanok. Nič také sa ale nekonalo…, teda skoro.

Už cestou z letiska som v metre stretla až príliš obyčajných ľudí a len-len som si našla miesto na sedenie. Cestou na hotel to nebolo inak a pocit, že to celé bohatstvo sa odohráva len v úplnom centre, sa mi potvrdil. Tá chudoba a obyčajnosť mimo centra bola až zarážajúca. A na úvod vám poviem ešte niečo. Dokázala som sa tu opakovane a chutne najesť do 5 € a zároveň si našla 5-hviezičkový hotel takmer v centre s bazénom na streche a dobrým hodnotením za 1300 €/mesačne.

Vitajte v Dubaji, v meste neuveriteľných kontrastov.

V tomto článku sa ďalej dozviete kedy sa oplatí vycestovať do Dubaja, ako tam funguje doprava, aké atrakcie tu môžete vidieť, čo má Dubaj spoločné s novodobým otroctvom a kalkuláciu mojich výdavkov počas 36 hodín v Dubaji.

Počasie v Dubaji

Ak sa neviete rozhodnúť, kedy navštíviť Dubaj, uľahčím vám to. Dubaj je mesto, v ktorom je celoročne teplo a jasno. Niektoré mesiace sú však príjemnejšie a niektoré už pomenej.

Osobne by som sa vyhla cestovaniu do Dubaja v júni, júli a auguste, pretože vtedy sa tu teploty vyšplhajú až na 45°C.

Pokiaľ si chcete vychutnať dni na pláži a načerpať vitamín D, navštívte Dubaj v mesiacoch apríl-máj alebo september-november. Počas dňa je tu krásnych 25°C-33°C.

Ja som bola v Dubaji začiatkom mája. Cez deň bolo trochu dusno, ale rána a večery boli veľmi príjemné a teplota sa počas dňa vyšplhala „iba“ na 31°C.

V období od decembra do marca je v Dubaji chladnejšie s teplotami okolo 20-23°C.

Letenky do Dubaja, dĺžka letu a časový posun

Z Bratislavy ani Košíc aktuálne nelietajú priame linky do Dubaja.

Priamym letom sa sem dostanete buď z viedenského Schwechatu, alebo z Budapešti a samotný let trvá necelých 6 hodín.

Čo sa týka ceny za letenku, záleží od toho kedy, a s akou leteckou spoločnosťou letíte. Ak ste časovo flexibilní a nevadia vám nízkonákladovky, jednosmernú letenku do Dubaja kúpite u Wizzair aj za 120 €.

V Dubaji je časový posun +2 hodiny.

Po prílete do Spojených arabských emirátov dostanete zadarmo na imigračnom takúto sim kartu s 1GB dát. Sim karta je od aktivácie v telefóne funkčná 24 hodín.

Doprava v Dubaji

Po Dubaji sa mi najlepšie presúvalo taxíkmi a metrom. Na presuny nepotrebujete žiadnu hotovosť, všetko (cestovné lístky, taxikárov) viete zaplatiť kartou.

Čo sa týka taxíkov, perfektne tu fungujú aplikácie Uber a Careem. Odporúčam vám stiahnuť obidve a vždy porovnať ceny za taxík. Na internete som sa dočítala, že Careem zvykne byť lacnejší, avšak mne dával lepšie ceny Uber.

Za zmienku určite stojí spomenúť, že Dubaj má príšernú a častokrát nelogickú infraštruktúru a môže sa stať, že váš Uber driver sa cestou ku vám stratí, pretože zle odbočí/použije zlý výjazd. Ja som takto čakala vyše 10 minút na jedného šoféra, ktorý mal byť iba 5 minút odo mňa. Jazdu som zrušila a bookla som nového šoféra. Ten mal byť vzdialený tiež iba 5 minút odo mňa, avšak aj on zle odbočil a čakala som naňho ďalších 10 minút.

Nol karta

Ak chcete v Dubaji využívať MHD, ako cestovný lístok tu funguje Nol karta. Nol karta môže byť červená, strieborná, zlatá alebo modrá. Kúpite ich (a zároveň dobíjate) priamo v prehľadných automatoch, ktoré sú vo všetkých metrových staniciach. Taktiež si tu môžete nechať vyplatiť nevyužitý kredit.

Červená karta

Zo všetkých alternatív je najlacnejšia a jednu kartu môžete dobiť maximálne 10-krát. Môžete ju použiť na metro, autobusy a električky. Výhodou tejto karty je, že si ju viete dobiť aj jednorázovo podľa toho, na ktorú stanicu máte namierené.

Strieborná karta

Môžete ju použiť na všetky druhy MHD (metro, autobus, električka, vodný autobus) a platí 5 rokov. Oplatí sa najmä vtedy, ak strávite v Dubaji aspoň 5 dní a pravidelne cestujete verejnou dopravou.

Zlatá karta

Rovnako ako strieborná karta, platí na všetky druhy MHD (metro, autobus, električka, vodný autobus) po dobu 5ich rokov. Navyše, vďaka nej máte prístup do špeciálneho Gold Class vozňa, a preto sú jazdy zlatou kartou drahšie ako so striebornou.

Modrá karta

Ideálna pre rezidentov Dubaja.

Deti do 5 rokov majú MHD v Dubaji zadarmo.

💡 Nol karta sa môže využiť aj na platby za parkovanie, presuny taxíkmi, v niektorých supermarketoch a dokonca aj v niektorých reštauráciách. Prikladám link s celým zoznamom.

Červená Nol karta, ktorá sa slúži na cestovanie MHD v Dubaji.
Nol karta

💡 Ak plánujete výlet do Abu Dhabi, namiesto červenej Nol karty si kúpte striebornú Nol kartu. Na autobusovej stanici z Dubaja do Abu Dhabi akceptujú iba striebornú Nol kartu, ktorú si na autobusovej stanici dobijete kreditom na svoju cestu.

Autobus z Dubaja do Abu Dhabi

Z Dubaja do Abu Dhabi jazdia dva autobusy. Z Al Ghubaiba Bus Station jazdí autobus číslo E100 a z IBN Battuta Bus Station jazdí autobus číslo E101.

Červený autobus, ktorý jazdí z Dubaja do Abu Dhabi.
Autobus E100 na Al Ghubaiba Bus Station.

Lístok na autobus kupujete priamo na autobusovej stanici. Tieto autobusy jazdia každých 20 minút a zvyknú byť úplne plné. Cesta do Abu Dhabi trvá 2 hodiny a 20 minút, konečná stanica je Abu Dhabi Central Bus Station a za cestu som platila 35 dirhamov (8,50 €).

💡 V Abu Dhabi nefunguje Nol karta a namiesto nej si musíte kúpiť ich lokálnu kartu hafilat. Kupujete ju v automatoch, v ktorých sa zvykne platiť v hotovosti. Ja som cestovala z Abu Dhabi Central Bus Station na letisko Abu Dhabi International Airport. Z Abu Dhabi Central Bus Station jazdí na letisko autobus A2, cesta trvá približne 50 minút a karta hafilat s kreditom na túto jazdu stojí 20 dirhamov (4,90 €).

Zeleno-biela hafilat karta na MHD v Abu Dhabi.

Ubytovanie v Dubaji

Dubaj má veľmi dobre vybudovaný metrový systém. Nakoľko dubajské metro stojí aj pri Dubai Mall a veži Burj Khalifa, nemusíte sa báť ubytovať sa kdekoľvek blízko metrovej stanice nielen v predraženom centre Dubaja.

Ak máte krehký spánok, dajte si pozor na to, aby vaše ubytovanie nebolo v blízkosti mešity. Moslimovia sa modlia päťkrát denne a prvé ranné zvolávanie na modlitbu sa koná už za úsvitu.

Ja som bývala v Jacob’s Garden Hotel, ktorý sa nachádzal 20 minút pešo od metrovej stanice a 15 minút od autobusovej stanice. Z hotela som bola v centre Dubaja za 45 minút.

Tento hotel bol veľmi fajn, hotelová reštaurácia bola skvelá a izbu som mala takú veľkú, že som v nej mohla robiť mlynské kolá. Nachádzal sa však hneď vedľa mešity, a preto som sa budila každý deň už pred 5ou na ranné zvolávanie na modlitby.

Hotelová izba v Dubaji. Na fotke je priestranná izba, veľká posteľ a terasa.
Jacob’s Garden Hotel

Čo vidieť v Dubaji

V Dubaji je toľko „moderných blbostí“, že si tu každý nájde niečo, čo ho zaujme a keby som všetky aktivity mala vypisovať, môj zoznam by bol nekonečný. Môžete ísť napríklad navštíviť podmorský svet Dubai Aquarium & Underwater Zoo, zalyžovať si v Ski Dubai, prejsť sa po multikultúrnej Global Village, zajazdiť si po piesočnatých dunách, či vylihovať na Kite Beach.

Ja som mala na spoznanie Dubaja jeden celý deň.

Tento deň som začala návštevou najväčšieho obrazového rámu na svete, Dubai Frame. Dubai Frame vás vyvezie do výšky 150 metrov, odkiaľ vidíte dva kontroverzné pohľady – z jednej strany je vidno starý Dubaj a z druhej strany nový Dubaj.

Najväčší obrazový rám na svete.
Dubai Frame

Následne som sa bola prejsť po promenáde Al Seef. Aj keď toto miesto môže pôsobiť autenticky, vybudované bolo až v roku 2017. V Al Seef sa prejdete peknými „historickými“ uličkami, vychutnáte si krásny slnečný deň na promenáde a možno si tu kúpite aj nejaký suvenír.

Historické uličky v Dubaji.
Al Seef
Historické uličky v Dubaji.
Al Seef

Poobede som sa odviezla k najväčšiemu nákupnému centru na svete, k Dubai Mall. Okrem obchodov v ňom nájdete aj hotel, kino, akvárium so žralokmi a rajami, zábavný park s virtuálnou realitou, hokejové klzisko, atrakciu prekliaty dom a tak ďalej.

Dubai Mall je najväčšie nákupné centrum na svete.
Dubai Mall

Pri Dubai Mall sa nachádza Burj Khalifa, Burj Khalifa Water Fountains a Wings of Mexico Statue.

Burj Khalifa je so svojou výškou 828 metrov najvyššou budovou na svete. Na najkrajšie výhľady sem príďte pred západom slnka.

Najväčšia budova na svete Burj Khalifa.
Burj Khalifa

Fun fact: aby sa ušetrili nejaké peniaze, Burj Khalifa nemá vlastný kanalizačný systém. Všetok odpad, ktorý tu spláchnete sa zhromažďuje v budove na jednom mieste a následne sa každý deň odčerpá žumpármi, ktorí ho vyvážajú za mesto 🤦‍♀️.

Burj Khalifa Water Fountains sú fontány, ktoré rovnako ako Bellagio Fountain v Las Vegas predvádzajú vodnú šou. Tieto predstavenia sa konajú každý deň od 18:00-23:00, trvajú približne 5 minút a opakujú sa každých 30 minút.

Fontánová šou v Dubaji pri západe slnka.
Burj Khalifa Water Fountains

Najlepší výhľad máte priamo z mosta pred fontánou, no ak sa chcete ísť najesť, choďte na terasu do reštaurácie Al Hallab, odkiaľ budete mať taktiež krásny výhľad na celé predstavenie a Burj Khalifu.

Wings of Mexico Statue je socha anjelských krídel. Je to veľmi obľúbené miesto na fotenie, pretože v ich pozadí sa pýši Burj Khalifa.

Miesto v Dubaji, kde sa turisti chodia fotiť na Instagram. Za chrtom majú anjelské krídla a v pozadí je Burj Khalifa.
Wings of Mexico Statue

Alkohol v Dubaji

Nakoľko sú Spojené arabské emiráty moslimskou krajinou, alkohol tu bežne nekúpite. Kúpite ho iba v podnikoch, ktoré majú licenciu alebo v hotelových reštauráciách a baroch. Taktiež nesmiete piť/ byť opití na verejnosti.

Koľko peňazí som minula počas 36 hodín v Dubaji?

Dubaj bol pre mňa len prestupnou stanicou a navyše som sa spamätávala z jet lagu, a preto som si povedala, že si pozriem len zopár najzaujímavejších atrakcií a čo nestihnem, to si pozriem možno niekedy nabudúce (ak vôbec).

Letenka Manila – Dubaj: 139,50 €
Letenka Abu Dhabi – Viedeň: 104,50 €
2 noci s raňajkami v 4* hoteli: 100 € (pre 2 osoby)
Vstupné do Dubai Frame: 12 €
2x večera v Charcoal Chowk Cafeteria: 10 €
Taxíky a metro v Dubaji: 19,94 €
Lístok na autobus Dubaj – Abu Dhabi: 8,50 €
Letiskový autobus v Abu Dhabi: 4,90 €
Lístok na autobus Viedeň – Bratislava: 11,90 €
Suveníry: 3,70 €

Spolu: 364,94 €

Keď sa na to pozriete bližšie, zistíte, že som väčšinu výdavkov minula na presuny. V Dubaji sa do sýta najete pokojne aj za 5 €, no a čo sa týka cien za rôzne atrakcie, nuž, záleží od toho, čo chcete vidieť.

Napríklad, najlacnejší vstup na vyhliadku na Burj Khalifa stojí 40 € (124. a 125. poschodie), ale ak chcete ísť až na 148. poschodie, zaplatíte už 134 €. Celkom sranda aký cenový rozdiel spraví 13 poschodí a 99 metrov. Ale v konečnom dôsledku, sa tomu vlastne ani nečudujem, veď stačí ak vám treba ísť raz na wécko a kamióny na ľudské exkrementy sa môžu pustiť do práce.

Fontánka s pitnou vodou.
V Dubaji sa mi veľmi páčili tieto verejné fontánky s pitnou vodou.

💡 V Dubaji si nemusíte vyberať hotovosť, všade sa dá platiť kartou.

Čo by ste mali vedieť o Dubaji

Do roku 1966 bol Dubaj len málo zaujímavým prímorským mestom. Obchodovalo sa tu s perlami a hlavným zdrojom príjmu bol rybolov. Avšak pred takmer 60mi rokmi sa tu objavila ropa a z jej zisku (a ďalších pôžičiek) sa Dubaj veľmi rýchlo premenil na úplne nové mesto.

Dubaj chce zaujať, prilákať čo najviac turistov a chce sa ukázať. Preto drží hneď niekoľko svetových rekordov. Nachádza sa tu najvyššia budova na svete, najvyššia tancujúca fontána, najväčšie nákupné centrum, najväčší obrazový rám, najrýchlejšie policajné autá, najvyšší hotel na svete a tak ďalej.

Otázka znie: ako sa dokázal Dubaj tak rýchlo premeniť? Čo za tým stojí? Odpoveď je jednoduchá: novodobé otroctvo.

Pri pohľade na súčasný Dubaj určite nikomu nenapadne, že stojí na pote indických, pakistanských a bangladéšskych robotníkov. Hádam ste si nemysleli, že ho postavili domáci šejkovia.

Títo zahraniční robotníci sem verbujú pracovné agentúry s prísľubom lepšieho života a dobrej výplaty. Namiesto toho tu však pracujú 12 hodín denne, 6-7 dní v týždni za výplatu pod $200 mesačne. Okrem toho bývajú na predmestí Dubaja častokrát v nehumánnych podmienkach. Toto už nie je také cool ako samotný Dubaj, však?

Určite si hovoríte, že sa predsa môžu vrátiť naspäť domov. Nuž, nemôžu. Agentúry im po príchode do Dubaja vezmú pasy. A ak odmietnu v Dubaji pracovať, hrozí im v lepšom prípade deportácia, v tom horšom väzenie.

Prečo sa o tejto problematike nehovorí? Hovorí sa, ale málo. Napríklad, v roku 2005 indický konzulát napočítal 971 úmrtí v dôsledku práce vo vysokých teplotách a prepracovanosti. Následne ho vláda Spojených arabských emirátov poprosila, aby prestal počítať tieto úmrtia.

Aby problematiky moderného otroctva nebolo málo, napadlo vás niekedy, ako vznikli jeho Palm Islands? Samozrejme, že to nie je práca prírody, ale človeka.

Piesok, na ktorom stoja luxusné domy, nepochádza z púšte, ale z morského dna. Počas výstavby Palm Islands trpel podmorský svet a ničili sa korálové útesy. Áno, presne tie nádherné farebné útesy, ku ktorým sa chodíme potápať. A navyše, úplne zbytočne. NASA už niekoľko rokov pozoruje, že každý rok sa Palm Islands potopí o 5 milimetrov. Takže, dom si tam radšej nekupujte.

Mrakodrapy v Dubaji.
Dubaj

Dubaj je pre mňa miesto bez duše a histórie a aj keď má ambiciózne plány, celé mesto na mňa pôsobilo skôr ako Disneyland pre dospelých. Tam si sprav fotku, tam je vysoká budova, tam je luxusný Burj Al Arab a poďme si spraviť reels na pláž. Počas zimy je určite perfektným únikom do tepla, ale pre mňa nespĺňa atribúty mesta, ktoré by som chcela spoznávať viac ako jeden deň.