Maroko

Výlet na púšť Zagora a k vodopádu Ouzoud

Žena na púšti zahalená v šatke.

Chlapí prezlečení za Beduínov, nekonečné platenie prepitného, či obedovanie v predražených reštauráciách (na marocké pomery). Toto všetko a ešte viac bizarností ponúkajú výlety, na ktoré sa môžete z Marrákeša vybrať. Najčastejšie sa jazdí do rybárskeho mesta Essaouira, k vodopádom Ouzoud, na dvojdňový výlet na púšť Zagora, prípadne na trojdňový výlet na púšť Sahara.

V tomto blogu vám popíšem, ako prebiehal môj výlet k vodopádom Ouzoud a na púšť Zagora.

Prečo neodporúčam tieto výlety

Tieto fakultatívne výlety ma sklamali hneď z viacerých dôvodov:

– V cene výletov sme mali zahrnutý viac-menej iba odvoz. Všetky vstupy, jedlá a prepitné pre sprievodcov, ktorí nám ukazovali pamiatky, sme museli platiť z vlastného.
– Na výlety nás nebral oficiálny sprievodca, ale len šofér, ktorý spravidla nemal veľmi dobrú angličtinu a o Maroku a živote v ňom sme sa od neho nič nedozvedeli.
– Počas výletu na Zagoru sme skončili v prítomnosti dvoch chlapov, ktorí boli prezlečení do beduínskeho odevu (na vlastné oči sme videli, ako sa išli prezliecť). V ich prítomnosti sme strávili večer, počas ktorého sa s nami rozprával iba jeden z nich a ten druhý po celý čas fajčil marocký hašiš a ráno sme sa zobudili na to, ako sa dusí hlienmi. Bolo to celkom nechutné.

Dvaja berberskí chlapi v marockej púšti.
Títo dvaja chlapi nás privítali na Zagore. Ten v bielom sa s nami takmer vôbec nerozprával a ten v žltom nám nanajvýš odpovedal na naše otázky.
Chalp sediaci na koberčeku uprostred púšte. V ruke drží berberskú whiskey a v druhej brko s marockým hašišom.
Tento chlapík po celý čas pri nás húlil. Absolútne sme ho nezaujímali.

Kvalita týchto výletov celkovo nie je na bohvieakej úrovni. Ťažko povedať, čím to bude zapríčinené, no čiastočne to môže byť ovplyvnené aj tým, že za posledné roky turizmus v Maroku veľmi klesol.

Napríklad na Zagore bolo postavených asi 22 dvojlôžkových/ trojlôžkových stanov, no v našej skupine bolo len 6 osôb. Len niekoľko metrov od nášho stanového miesta sa nachádzali ďalšie stanové miesta, no všetky zívali prázdnotou.

Dvojdňový výlet na púšť Zagora

Púšť Zagora je vstupnou bránou Sahary a nachádza sa približne 6 hodín od Marrákeša. Ak sa rozhodnite ísť na tento výlet, pripravte sa na dva dni, ktoré takmer od rána do večera strávite jazdením v minivane.

Cestou na Zagoru sme sa zastavili v kasbahu Ait Ben Haddou v Ouarzazate. Kasbah je pevnosť a po celom Maroku si ich všimnete na každom rohu. Ait Ben Haddou je zaujímavý najmä tým, že sa tu natáčali filmy ako Honba za klenotom Nílu, Indiana Jones, Ježiš Nazaretský, Gladiátor, Princ z Perzie, či seriál Game of Thrones.

Prehliadka pevnosti Ait Ben Haddou s lokálnym Berberom.
Ait Ben Haddou

V Ait Ben Haddou sme absolvovali prehliadku pevnosti, za ktorú sme museli zaplatiť približne 3 € + prepitné pre nášho sprievodcu.

Ešte pred západom slnka sme dorazili ku Zagore, kde sme sme sa tešili na jazdu na ťave. Organizátorom zájazdu dávam palec hore za to, že ťavy, ktoré nás viezli, neboli podvyživené, či v zúboženom stave. Vyzerali naozaj dobre a zdravo.

Jazda na ťave vôbec nie je príjemná. Viezli sme sa asi 45 minút, po ktorých nás boleli triesla, pohlavné orgány a na druhý deň sme mali strašnú svalovicu.

Jazda na ťavách v púšti Zagora.

Fun fact: Ťavy dokážu za jeden deň prejsť 40-160 km bez toho, aby sa napili a na svojom chrbte dokážu uniesť až 100-200 kg.

V „stanovom mestečku“ nás privítali dvaja chlapi prezlečení za Beduínov. Na večeru nám pripravili tradičné marocké jedlo tagine, pili sme berberskú whiskey (sladký zelený čaj) a nasledoval krátky program, kedy sme si spievali a hrali na afrických bubnoch. Na záver večera sme pozorovali nádhernú nočnú oblohu.

 

 

Na druhý deň nás títo Beduíni boli odprevadiť k nášmu autu. Opäť sme sa viezli na ťavách, avšak táto jazda trvala už iba necelých 10 minút. Pripravte sa, že po zosadnutí z ťavy si od vás budú pýtať prepitné.

Berber s ťavami na púšti.
Tento výlet bol vyslovene len o tom, že z nás ťahali peniaze. Neviem (a ani nechcem) si predstaviť, ako to prebieha počas trojdňového výletu na Saharu.

Cestou domov sme sa zastavili v ďalšom kasbahu, kde sme opäť platili za prehliadku a na obed sme boli zobratí do reštaurácie, kde sme za obed zaplatili fixných 11 €. Táto reštaurácia je špeciálne vyhradená pre turistov bez ohľadu na to, s akým zájazdom cestujete.

🤑 Cena výletu je 80 € a v cene máte večeru, malé raňajky a dopravu.

Táto negatívna recenzia nie je jedinou na internete. Na Tripadvisore nájdete ďalšie a osobne si nemyslím, že tento výlet naplní očakávania náročného cestovateľa.

Výlet k vodopádu Ouzoud

Keď sme sa od viacerých turistov dopočuli, že vodopád Ouzoud je naozaj pekné miesto, rozhodli sme sa sem tiež vybrať. Ouzoud je najväčší vodopád v Maroku a nachádza sa asi 150 km od Marrákeša.

Najväčší vodopád v Maroku.
Vodopád Ouzoud

K Ouzoud nás viezol šofér, ktorého jedinou úlohou bolo bezpečne nás sem doviesť. Oficiálny sprievodca nás privítal až po príchode k vodopádom a poukazoval nám okolie. Za doplatok 2 € na osobu sme sa boli malou loďkou zviesť pod samotný vodopád.

Loďka s turistami pri vodopáde Ouzoud.
Na takejto loďke sme sa plavili.

Nasledoval obed v lokálnej reštaurácii (10 €) s výhľadom na vodopád a cesta domov.

🤑 Cena výletu je 20€ a v cene výletu máte len dopravu.

Dievča mávajúce šatkou vo vzduchu.
Oplatí sa absolvovať tieto výlety? To je otázka za sto bodov. Ak chcete pekné fotky z púšte a nevadí vám, že za to zaplatíte majland, tak určite choďte. Ak však očakávate, že sa dozviete niečo o marockej kultúre, pokojne tieto výlety vynechajte a namiesto nich choďte na kvalitnú prehliadku mesta Marrákeš, ktorá je navyše zadarmo.

Mohlo by sa ti páčiť...