Česko

Čo vidieť v Prahe. Itinerár na 3 dni

Dievča v bielo-modrom tričku sedí pri jazierku. Za ňou je veľký palác.

Ó Praha, si taká krásna, čarovná a častokrát podceňovaná. Prvýkrát som ťa prišla pozrieť ako turista a počas dvoch dní sa mi u teba zapáčilo, že som sa musela vrátiť na dlhšie. Praha dýcha históriou a jedinečnou atmosférou; čo ulička, to niečo nové; má perfektnú dopravu; veľa skvelých reštaurácií a kaviarní a doslova mi hovorí: „Vychutnaj si ma!“ A to som aj spravila. Za šesť dní som v nej nachodila 98 kilometrov a stále mi bolo málo. Toto je miesto, kde sa určite znova vrátim.

V tomto článku sa dozviete úplne všetko o cestovaní do Prahy: 3-dňový itinerár, ako sem cestovať, kde sa ubytovať, ako funguje pražská MHD, či si zamieňať peniaze, čo tu treba vidieť a koľko peňazí som minula počas jedného týždňa v Prahe. 

Itinerár na 3 dni v Prahe

Deň 1

  • 10:30-11:30 Prichádzam do Prahy, prejdem sa po Václaváku a idem na obed do Havelskej koruny 👑. Príchod do Prahy oslávim poriadnou porciou sviečkovej s pivom 🍺.
  • 11:30-12:20 Po výdatnom obede sa idem prejsť na Staromestské námestie. O 12ej sa koná predstavenie na Pražskom orloji, ktoré si pozriem. Cestou na námestie sa zastavím pri soche Viselca a spravím si fotku 📷.
  • 12:20-12:50 Prechádzam sa po Parížskej ulici a pozerám si veci vo výkladoch značkových obchodov 👛.
  • 12:50-13:20 Prichádzam k židovskej štvrti 🕍 a kupujem si trdelník v Trdelník & Coffee. Ten musím rýchlo zjesť, lebo ma naháňajú osy 🐝.
  • 13:20-13:50 Po krátkom oddychu v parku sa idem pozrieť do Mestskej knižnici. Ľudia si sem chodia robiť fotky na Insta s kopou kníh 📖. Kiežby radšej viac čítali. Samotná knižnica zíva prázdnotou.
  • 13:50-14:50 Idem sa prejsť po Karlovom moste na druhú stranu.
  • 14:50-15:50 Robím si fotky pri Lennonovej stene 🧱 a v najužšej uličke v Prahe. Je tu toľko turistov, že spraviť si peknú fotku je mission impossible.
  • 15:50-16:30 Natáčam si cikajúcu fontánu ⛲ pred Múzeom Franza Kafky a idem si sadnúť na lavičku k Vltave. Tam už turisti kŕmia jablkami mlsné vydry 🦦, a tak si ich dobrých 20 minút natáčam a fotím.
  • 16:30 Presúvam sa k metrovej stanici Malostranská. Je tu veľká fontána, pri ktorej stojí asi 10 turistov. Pridám sa k nim a spoločne si dopúšťame fľaše vodou 🚰.
  • 16:30-16:50 Za metrovou stanicou som objavila krásnu Valdštejnskú zahradu, v ktorej si robím titulnú fotku k tomuto článku. Následne v nej nenápadne prenasledujem pávy 🦚, aby som si ich odfotila.
  • 16:50-17:30 Idem na pivo 🍺 do Bílej kuželky. S domácimi sedíme na obrubníku a tešíme sa z dobrého piva.
  • 17:30-18:00 Idem sa prejsť na chlebíček 🥖 do Sisters Bistro v Dlouhé. Alebo si dám tatarák v Naše maso 🥩. Ešte neviem, uvidíme podľa nálady keď tam prídem.
  • 18:30 Som najedená, vyčerpaná a odchádzam na hotel. Dnes už len sprcha 🛀 a telka 📺.

Deň 2

  • 9:00-9:40 Dávam si kávičku ☕ v kaviarni Dům U Černé Matky Boží. Je to tu trochu predražené, no za super lokalitu, milú obsluhu a pekný balkónik im to odpúšťam.
  • 9:40 Presúvam sa na Pražský hrad 🏰.
  • 10:00-12:30 Návšteva Pražského hradu. Pre panoramatický výhľad na Prahu som najprv vyšliapala nekonečné schodisko, na ktorom som takmer vypľula dušu. Moja fitness appka ma za to však miluje. Prechádzam po areáli hradu, fotím si hororové sochy na katedrále a o 12ej si idem pozrieť výmenu hradnej stráže 💂.
  • 12:30-13:00 Presúvam sa do reštaurácie Next Door by Imperial. Vlastní ju Zdeňek Pohlreich a na tento obed 🍲 som sa tešila od chvíle, kedy som si kúpila vlakový lístok do Prahy.
  • 13:00-14:00 Obed u Zdeňka Pohlreicha. Na moje sklamanie som zistila, že môj obľúbený dezert 🍨 stojí skoro toľko, čo môj obed. Ani to ma však nezastavilo pred tým, aby som si ho objednala.
  • 14:00-14:20 Idem sa pozrieť do hračkárstva Hamleys 🧸. Cestou si chcem odfotiť Prašnú bránu, no práve sa rekonštruuje 🚧.
  • 14:20-15:00 Návšteva hračkárstva. Cítim sa trochu ako malé decko, ale baví ma to tu. Nabudúce možno naberiem odvahu využiť miestnu šmykľavku 🛝.
  • 15:00-15:50 Idem na kávičku ☕ do kaviarne Adria. Sadnem si na balkónik a pozorujem ľudí.
  • 15:50-16:20 Čas sa presunúť ku Otočnej Hlave Franza Kafky. Každú hodinu sa otáča do rôznych smerov, pričom zakaždým mení svoj tvar.
  • 16:20-16:50 Presúvam sa na Újezd, odkiaľ jazdí lanovka 🚠 na Petřínsku rozhľadňu.
  • 16:50-17:50 Z posledných síl sa prechádzam 🚶‍♀️ po Petříne a snažím sa dostať dolu k MHD.
  • 17:50-18:20 Presúvam sa k reštaurácii Střídačka, v ktorej si dávam večeru 🍝. Je síce v centre mesta, no nie je to tourist trap.
  • 18:20-19:00 Večera a pivo 🍺.
  • 19:00 Odchádzam na hotel si trochu oddýchnuť 🥱 a dať si sprchu. Čaká ma ešte večerná prechádzka po Karlovom moste.
  • 21:00 Večerná prechádzka po Karlovom moste 🌉. Neverila som, že sa sem dokopem, no neľutujem. Užívam si konečne menej preplnený most a epický pohľad na vysvietený Pražský hrad.
  • 22:00 Ležím v posteli a bookujem vstupneky do Pražskej ZOO 🐅. V nemom úžase zisťujem, že táto vstupenka stojí rovnako ako vstupenka do ZOO v Bratislave.

Deň 3

  • 9:00-14:00 Medzi prvými rannými nadšencami vstupujem do ZOO 🐅. Čaká ma približne 10 kilometrov chodníčkov a stovky zvieratiek 🦘.
  • 14:00-14:50 Cestujem 🚊 naspäť do centra Prahy.
  • 14:50-15:40 Vyzdvihujem si batoh 🎒 na hoteli a idem na neskorý obed do Havelskej koruny 👑.
  • 15:40-16:00 Presúvam sa na Hlavné nádraží a idem na vlak 🚆 domov.

V tomto itinerári 📋 som vynechala veľa vecí, o ktorých píšem neskôr v článku. Preto vám odporúčam si prečítať pasáž Čo vidieť v Prahe a itinerár si upraviť podľa vlastných preferencií. Určite však nevynechajte rozkošné tučniačiky v ZOO, už teraz sa na vás tešia 🐧.

Cestovanie do Prahy

Do Prahy môžete cestovať vlakom, autobusom alebo letecky.

Ak cestujete z Bratislavy, do Prahy odporúčam cestovať vlakom. Jazda trvá 4:15 hodiny a celkovo je to príjemná cesta.

Pokiaľ však cestujete z Košíc a okolia, do Prahy môžete cestovať letecky. Na tomto linku si môžete pozrieť aktuálne akciové letenky do Prahy.

Cestovanie autobusom veľmi neodporúčam, pretože málokedy jazdí priamy spoj a cesta trvá dlhšie ako vlakom.

Doprava v Prahe

Keď pricestujete do Prahy, podľa potreby odporúčam zakúpiť 24-hodinový, prípadne 72-hodinový cestovný lístok. Tieto lístky platia na všetky druhy MHD, vrátane metra. Cestovný lístok si viete kúpiť na metrovej stanici, prípadne aj priamo vo vozidle autobusu, trolejbusu alebo električky a platiť môžete aj bezkontaktne kartou. Jednoduchšie sa to naozaj nedá spraviť.

Automat na kúpenie cestovného lístku v mestskej hromadnej doprave.
V každom dopravnom prostriedku je minimálne jeden takýto lístkomat. Stačí len priložiť kartu a stroj vám vytlačí lístok.

Električka jazdí po historickej ulici.

Praha je naozaj veľká a spoliehať sa na to, že sa všade dostanete pešo je naozaj naivné. Sama som si to myslela počas mojej prvej návštevy Prahy, kedy som si v prvý deň kupovala jednorazové cestovné lístky a vôbec sa mi to neoplatilo.

Rozpis cestovných lístkov a všetko o tom, ako funguje MHD v Prahe.
Nech sa páči, všetko o cestovných lístkoch v Prahe z leta 2024.

💡 Cestovať v Prahe na čierno neodporúčam, revízori nás tu zastavovali každý deň.

Ubytovanie v Prahe

Počas hľadania vášho vysnívaného ubytovania si v recenziách všímajte, či sa ľudia nesťažovali na hluk z električiek a na tenké steny na hotelových izbách.

Centrom Prahy jazdia najmä električky (električkami sa v Prahe dostanete úplne všade) a tým pádom sa aj veľa hotelov nachádza pri električkových zastávkach. To môže byť otravné najmä nadránom, keď začnú jazdiť prvé spoje a vy sa snažíte spať.

Sťažovanie sa na tenké steny som pochopila, keď som sa nechtiac sama ocitla v takomto hoteli. Z vedľajšej izby som počula aj to, čo som nechcela a susedia ma niekoľkokrát zobudili.

Zámena peňazí v Prahe

V Česku sa platí českou korunou a kurz je približne 25 czk = 1 €.

Pri cestovaní do Prahy si nemusíte brať eurá a zamieňať ich za české koruny. Za prvé, úplne všade bezproblémovo zaplatíte kartou a za druhé, častokrát dostanete nevýhodný kurz. A už vôbec sa neoplatí platiť hotovosťou v eurách kurzom, aký vám daná reštaurácia ponúkne.

Ja som po celý čas platila mojou Revolut kartou, kde som si poslala eurá a zamenila ich na české koruny. Takto som sa totiž vyhla zbytočným poplatkom za platbu v inej mene, ktoré by som platila, kebyže tu platím slovenskou kartou. V zásade platí čím vyššia platba, tým väčšie poplatky.

💡 Ak cestujete z Prahy do Karlových Varov, pre istotu si pripravte nejakú hotovosť. Veľa reštaurácií tam totiž nepodporuje platby kartou.

Čo vidieť v Prahe

Free walking tour

Nadšencom histórie, zaujímavostí a rôznych legiend odporúčam absolvovať Free Walking Tour. Domáci sprievodcovia vás prevedú starým mestom, židovskou štvrťou, Karlovým mostom, porozprávajú vám o živote počas komunizmu, prípadne vás vezmú na night tour. Sama plánujem absolvovať nočnú free walking tour pri najbližšej návšteve Prahy, pretože nočná Praha má svoje špecifické čaro, Pražský hrad vyzerá úchvatne a v rámci tejto prehliadky vraj dostanete pivo zadarmo 😄.

Pražský hrad, Katedrála sv. Víta a Valdštejnská záhrada

Prechádzka na Pražský hrad a obdivovanie majestátnej Katedrály sv. Víta je pre mňa povinná jazda vždy, keď som v Prahe. Katedrála je naozaj úchvatná stavba a mne nejde do hlavy, ako ju ľudia dokázali v minulosti postaviť a odkiaľ brali námety na všetky tie desivé vyobrazenia na nej. Brutalita.

Historická katedrála.
Katedrála sv. Víta

Vysoká budova kamennej katedrály v Prahe.

Socha rozhnevanej mačky na budove katedrály.

Za vstup do katedrály sa platí, avšak môžete sa tomu ľahko vyhnúť – proste sem príďte na sv. omšu, ktorá sa tu koná každý deň.

Na prvom nádvorí Pražského hradu sa tiež každý deň o 12ej koná výmena stráží. Táto výmena je sprevádzaná hudobným orchestrom, čím sa stáva obľúbenou turistickou atrakciou. Podobné výmeny stráží môžete vidieť aj v Aténach, či Londýne.

Cestou na/z hradu sa odporúčam zastaviť vo Valdštejnskej záhrade. Táto záhrada sa nachádza hneď pri zastávke metra Malostranská, vstup do nej je zadarmo a ak budete mať šťastie, uvidíte v nej aj prechádzajúce sa pávy.

Záhrada, na konci ktorej je kamenná stavba v oblúkmi.
Valdštejnská záhrada

Po záhrade sa prechádza farebný páv.

Vyšehrad, Žluté lázně a park Grébovka

Južne od historického centra sa nachádza historické opevnenie Vyšehrad. Okolo neho tečie rieka Vltava a ponúka panoramatické výhľady na Prahu. Tiež sa tu nachádza pekná Bazilika svätého Petra a Pavla a cintorín, na ktorom sú pochovaní slávni českí predstavitelia, ako napríklad Karel Čapek, Antonín Dvořák, Waldemar Matuška, Božena Němcová, Jan Neruda, Bedřich Smetana alebo Hana Zagorová.

Historická budova katedrály.
Vyšehrad

Chodník, ktorý vedie cez cintorín. Na jednej strane sú hroby a na druhej strane je oblúkovité stĺporadie.

Panoramatický výhľad na Prahu.

Žluté lázně sú rekreačným športovým komplexom pri Vltave a nachádzajú sa pod Vyšehradom. Sú tu rôzne vodné športy, fitko, ihriská plážového volejbalu, beach bar, detský kútik atď.

Park Grébovka sa nachádza neďaleko Vyšehradu a je príjemným miestom na dlhšiu prechádzku a oddych.

Fontána v parku, za ktorou je vchod do jaskyne.
Park Grébovka

Židovská štvrť

Židovské mesto v Prahe je jedno z najstarších a najzachovalejších v Európe. Nachádza sa tu aj jeden z najstarších židovských cintorínov (Starý židovský cintorín), najstaršia zachovaná synagóga v strednej Európe (Staronová synagóga), židovské múzeum. V židovskej štvrti žil aj spisovateľ Franz Kafka.

Franz Kafka v Prahe

Stopy po Franzovi Kafkovi sú neprehliadnuteľné. Určite sa zastavte pri Hlave Franza Kafku, ktorá sa vždy o celej hodine otáča na všetky smery.

Socha pána, ktorý nemá hlavu, ale na jeho ramenách sedí malý človek.
Pri židovskom meste uvidíte aj takúto sochu Franza Kafky.

Múzeum Franza Kafky

Toto múzeum je venované životu a dielam Franza Kafky. Nachádzajú sa tu prvé vydania jeho publikácii, jeho korešpondencia, denníky, fotografie a kresby. Vedeli ste napríklad, že s väčšinou svojich diel nebol nikdy spokojný a vo svojom závete žiadal svojho kamaráta, aby všetky tieto spomienky spálil? Vďaka bohu, že sa tak nestalo a knihy ako Premena, Proces, či Zámok si môžeme prečítať dodnes.

Pred múzeom sa nachádza aj takáto vtipná cikajúca fontána.

Pražský orloj

Dominantou Starého mesta je Pražský orloj. Sú to astronomické hodiny, ktoré vždy o celej zvolajú všetkých turistov v Prahe, aby si prišli pozrieť predstavenie, kedy sa v oknách postupne objaví 12 apoštolov.

Karlov most

Najstarší most v Prahe je Karlov most. Romantickú prechádzku vám bude spríjemňovať 30 sôch a súsoší, pouliční maliari, speváci a stovky turistov. Zastavte sa tu aj večer, kedy ponúka nádherný výhľad na vysvietený Pražský hrad.

Na moste sú pouliční maliari. Na jeho konci je historická brána.
Karlov most
Davy ľudí sa prechádzajú po moste.
Kedykoľvek na Karlovom moste…

Bazilika svätej Ľudmily

Na Prahe sa mi veľmi páči, že zaujímavé historické stavby a katedrály sa nekoncentrujú len v centre mesta. Proste cestujete električkou a odrazu z okna vidíte grandióznu baziliku. Samozrejme som ihneď vystúpila a išla som sa na ňu pozrieť. Vstup do baziliky je na rozdiel od iných kostolov v Prahe zadarmo a ten pohľad stojí za to.

Bazilika je zapojená do festivalu svetla Signal Festival, ktorý sa koná každoročne v októbri. Počas neho sa na nej premieta vizuálne umenie, tzv. videomapping.

Historická bazilika. Má dve veže a veľký kruhový ornament v strede.
Bazilika svätej Ľudmily

V bazilike sú vysoké stĺpce a po stranách lavice pre veriacich. Vpredu je oltár.

Lennonova stena

Táto stena vznikla krátko po zavraždení Johna Lennona a symbolizuje slobodu a mier. V súčasnosti patrí medzi najnavštevovanejšie miesta v Prahe.

Podobizeň tváre Johna Lennona na stene.
Lennonova stena

Stena pomaľovaná rôznymi obrázkami. Stojí pri nej veľa ľudí a fotí si ju.

Mestská knižnica Praha

Medzi najnavštevovanejšie miesta v Praje patrí aj mestská knižnica. Nebuďte však naivní, ľudia sem nechodia čítať knižky. V dlhom rade stoja preto, aby si spravili peknú fotku na Instagram.

Ľudia stoja v rade pred mestskou knižnicou.
Ten rad z videa pokračuje aj von…😄
Kopa kníh, uprostred ktorej je otvor.
Všetci ľudia čakajú na to, aby sa odfotili v tomto otvore. Psycho.

Najužšia ulička v Prahe

Najužšia pražská ulička je široká menej ako 50 centimetrov. Nakoľko sa do nej dvaja ľudia nevmestia, je tu postavený semafor, ktorý signalizuje, či musíte čakať alebo môžete ísť.

Dievča kráča po úzkej uličke.
Najužšia ulička v Prahe

Socha zaveseného Sigmunda Freuda (Viselec)

Zdvihnite zrak a pohlaďte na sochu Viselca. Socha tu bola nainštalovaná v 1997 českým umelcom Dávidom Černým a symbolizuje zamýšľanie sa nad svojimi rozhodnutiami. Každý sme si tvorcom vlastného osudu, presne tak, ako aj tento visiaci Sigmund Freud.

Socha muža, ktorý visí nad zemou.
Visiaci Sigmund Freud

Tancujúci dom

Táto stavba má pripomínať tancujúci pár a reprezentovať otvorenie Česka novým architektonickým trendom.

Dva krivé presklené domy.
Tancujúci dom

Kino Lucerna

Praha má veľa uličiek, zákutí a pasáži. Chvíľu ste na hlavnej triede a zrazu sa nečakane ocitnete v Paláci Lucerna a neviete sa vynadívať. V Lucerne môžete ísť na kávu, drink, nákupy, do klubu, či do kina. Práve pred kinom visí zo stropu ďalšie dielo Dávida Černého, paródia na Pomník sv. Václava.

Historický vstup do kina.
Kino Lucerna

Kôň visiaci zo stropu dolu hlavou.

Čo vidieť v Prahe s deťmi

Pražská ZOO

ZOO v Prahe je miesto pre všetky vekové kategórie. Majú tu dve gorilie rodiny, rozkošných tučniakov, ľadového medveďa, klokany, hrochy, slony, žirafy, rôzne plazy, obrie korytnačky, vtáky, atď… Majú tu dokonca aj sedačkovú lanovku podobnú tej na bratislavskej Železnej studničke.

Po lúke kráčajú žirafy a srnce.
Pražská ZOO

Sedačková lanová dráha v Pražskej ZOO.

ZOO sme navštívili počas týždňa začiatkom septembra a strávili sme tu 4.5 hodiny. Ak ešte stále váhate, možno vás presvedčí fakt, že v roku 2017 bola vymenovaná za 5. najlepšiu ZOO na svete.

Hračkárstvo Hamleys

Toto hračkárstvo samozrejme nie je len pre deti, sama som tu strávila asi hodinu 😄. Na spodnom poschodí sa nachádza klasické hračkárstvo a na hornom poschodí sa môžete zahrať rôzne hry. Súčasťou hračkárstva je aj Motýlí dom.

Miestnosť plná hračiek, s detským kolotočom a obrovskou šmykľavkou v tvare hada.
Toto je najcoolovejšia šmykľavka akú som kedy videla. Áno, šmýkali sa tu nielen deti, ale aj adolescenti a keby som sa toľko nebála, išla by som tiež 😄.

Čo sa týka múzeí, deťom sa môže páčiť Múzeum zmyslov, LEGO múzeum, prípadne Múzeum fantastických ilúzií.

Stavba z LEGA, ktorá vyzerá rovnako ako budova vlakovej stanice v Prahe.
Na Hlavnom nádraží sa tiež nachádza jedna LEGO stavba.

Vyhliadkové veže v Prahe

V Prahe sa nachádzajú dve vyhliadkové veže: Petřínska rozhľadňa a Žižkovská veža.

Petřínska rozhľadňa je najpopulárnejšie vyhliadkové miesto a nachádza sa nad centrom Prahy. Svojím vzhľadom má pripomínať Eiffelovu vežu v Paríži. Ku veži sa dostanete buď prechádzkou po krásnom parku alebo lanovkou. Na vrchol veže do výšky 51 metrov vedie 299 schodov. Dostanete sa sem aj výťahom, avšak ten jazdí iba do výšky 20 metrov.

Lanová dráha v Prahe. Je z nej vidno panoramatický výhľad na mesto.
Lanovka na Petřín

Žižkovská veža je televízny vysielač spojený s vyhliadkovou plochou. Výškou 216 metrov je najvyššou stavbou v Prahe, meria 216 metrov. Vyhliadka je vo výške 93 metrov. Nachádza sa tu aj reštaurácia a luxusné apartmány.

Kde sa najesť a čo ochutnať v Prahe

Havelská Koruna

Ak hľadáte českú kuchyňu v centre Prahy, treba ísť sem. Aby ste sa vyhli masám ľudí a mohli si tu v kľude posedieť, odporúčam vám sem prísť okolo 11ej, prípadne pred 18ou. Havelskú Korunu som si veľmi obľúbila, pretože aj napriek tomu, že je v centre Prahy, ceny sú tu úplne normálne.

Rad ľudí čaká pred reštauráciou.
Dlhé rady ľudí čakajúcich do Havelskej koruny nie sú ničím nezvyčajné.
Na tanieri je zemiakový knedlík plnený slaninou. Ako príloha je kapusta.
Zemiakový knedlík plnený slaninou. Pri príchode dostanete aj takýto lístok, na ktorý sa vám zapisuje, čo všetko ste si objednali. Platíte až pri východe reštaurácie, kedy odovzdáte svoj lístok.

Střídačka (The Hockey Bench)

Střídačka je reštaurácia v príjemnom prostredí neďaleko Staromestského námestia, ktorá ponúka denné menu. Porcie sú síce trochu menšie, no za hlavné jedlo zaplatíte okolo 10 €, čo je na centrum Prahy podľa mňa férová cena.

Reštaurácia s pouličným sedením.
Střídačka
Rizoto s rukolou a sušenými paradajkami.
Talianske rizoto, 9.40 €

Bistro Eva – Uni Cukrárna

Ak ste prišli na romantický víkend do Prahy, toto je miesto, kde NEchcete zobrať svoju milovanú polovičku. Ak však idete do Prahy ako partia chalanov, smelo do toho. Keď vojdete do Bistro Evy, máte pocit, že ste vo večierke. Následne vás privítajú štangasti a môžete byť zmätení, že nevidíte reštauračnú časť. V tomto momente si vás všimne aj majiteľ, ktorý vás povzbudí, aby ste pokračovali ešte ďalej a usadili sa. Paráda, zvládli ste to!

Bistro Eva je miesto, kde sa varí poctivá česká kuchyňa. Za jednu polievku, dve hlavné jedlá a dve malinovky sme tu zaplatili 11 €.

Na tanieri sú kúsky hovädzieho mäsa a päť knedlíkov.
Môžete si tu dať napríklad takýto hovädzí guláš s malinovkou alebo pivom.
V miestnosti sú drevené stoly a pri druhom stole sedia tri staré divné figuríny.
Jedálenská časť bistra.

Zdeňek Pohlreich

Známeho českého šéfkuchára asi netreba predstavovať. V Prahe má hneď tri reštaurácie: Next Door by Imperial, Café Imperial, a taliansku reštauráciu Divinis.

Moja obľúbená Pohlreichova reštaurácia je Next Door by Imperial. V čase obeda tu zvykne mať plnku, pretože ponúka obedové menu (aj v jeho ostatných reštauráciách). Ak sa sem rozhodnete ísť aj vy, nezabudnite si spraviť vopred rezerváciu, inak sa dnu nedostanete.

Pečená ryba na žltej kari omáčke.
Aj takúto rybu môžete dostať v rámci obedového menu v Next Door by Imperial. Cena za hlavné jedlo je okolo 12 €.
Čokoládová gulička, o ktorú sa opiera čokoládová palička. Vedľa nej sú na tanieri arašidy.
Toto je môj najobľúbenejší dezert široko-ďaleko: čokoládový dome s višňovou náplňou. Je to povinná jazda vždy, keď som v Prahe.

Naše maso

Milovníci mäsa si prídu na svoje v mäsiarstve Naše maso. Nielenže tu kúpite čerstvé mäso, rovno vám ho tu vedia aj pripraviť na konzumáciu. Tatarák, ktorý som si obzerala, vyzeral naozaj luxusne. Bohužiaľ som naň nemala miesto, pretože som práve vyšla z chlebíčkarne Sisters Bistro v Dlouhé, ktoré sa nachádza hneď oproti.

Predajňa čerstvého mäsa.
Naše maso
Predajňa chlebíčkov.
Sisters Bistro v Dlouhé

Fouzac truck

S mäsom sme ešte neskončili. Fouzac truck, na Facebooku známy ako Street food na talíři, je miesto, kde údajne dostanete najlepší hamburger v Prahe. Ja som sa sem chystala na legendárny hamburger s vysmážaným syrom, no chalan mal bohužiaľ akurát zatvorené.

Výtopna Railway Restaurant

Do tejto reštaurácie som síce len nazrela, ale nesklamala. Funguje v nej milý koncept, kedy vám jedlo namiesto čašníka privezie vláčik.

Reštaurácia, v ktorej jedlo a pitie priváža vláčik.
Výtopna Railway Restaurant

Kavárna Adria

Táto kaviareň je veľmi nenápadná, no je v centre mesta, nechodia sem turisti a má peknú terasu. Top.

Vchod do historickej kaviarne Adria.
Kavárna Adria

Dům U Černé Matky Boží

Táto kaviareň je výnimočná svojím konceptom nakoľko sa nachádza na prvom poschodí kubistickej budovy, v ktorej sa nachádza aj múzeum českého kubizmu. Je to tá malá balkóniková kaviareň na poschodí, nie tá veľká terasa na prízemí kde sedia všetci turisti.

Čierno-oranžová budova, pred ktorou je kaviareň.
Dům U Černé Matky Boží

Trdelník

Pražania došli na to, že turisti milujú trdelník, a tak ich začali predávať. Úplne všade. V centre je obchodíkov s trdelníkmi pravdepodobne viac ako obchodov so suvenírmi a najpopulárnejšie sú trdelníky plnené zmrzlinou. Skúste napríklad ten v Trdelník & Coffee, má široko-ďaleko najlepšie recenzie a aj ja ho odporúčam.

Malý zelený obchodík, v ktorom vyrábajú trdelníky.
Trdelník & Coffee

Lokál U Bílé kuželky

Kam chodia Pražáci na pivo? Do Bílej kuželky. Zájdite si na dobré vychladené pivo hneď za Karlovým mostom. Úplne bežne sa tu sedí a popíja na obrubníku.

Dievča sedí na obrubníku a pije pivo.
Lokál U Bílé kuželky

Všetko o tom, čo ochutnať v Česku sa dočítate v mojom článku České jedlá a nápoje. Čo ochutnať?

Koľko som zaplatila v Prahe počas jedného týždňa?

Ubytovanie na 6 nocí: 167 €
Vlak Bratislava – Praha: 16.40 €
Vlak Praha – Bratislava: 28.90 €
Strava: 130 €
MHD: 26.75 €
Vstupy a iné: 24 €

Do Prahy sme cestovali dvaja a naše výdavky po prepočte vyšli na 393.05 € na osobu.

Praha je magické miesto, bola to láska na prvý pohľad a chcela som sa sem vrátiť znova a znova. Počas siedmich dní som tu totiž stále nevidela a neochutnala všetko, po čom túžim. Dokonca aj Franz Kafka takmer celý život žil v Prahe. Povedal o nej: „Praha nepustí. Ani Tebe, ani mě. Tahle matička má drápy.“ A to teda má.

Mohlo by sa ti páčiť...