Filipíny

Filipínske jedlá a nápoje. Čo ochutnať?

Usmiate dievča vo filipínskom fast foode s dezertom halo halo.

Po trojmesačnom cestovaní po Thajsku a Vietname som nadobudla pocit, že v krajinách juhovýchodnej Ázie problémy s obezitou takmer vôbec neexistujú. Zdravo som sa stravovala do momentu, kým som pricestovala na Filipíny, kde som zažila gastronomický šok.

Z každého rohu sa na mňa usmievala obezita, fast foody a vyprážané mäso. V priamom prenose som pozorovala, ako sa z mladých krásnych Filipínok stávajú rozkysnuté dámy. Sladký chlieb, sladká šunka, takmer neexistujúci street food a hlavne všetko vysmážané v oleji. Poďme si predstaviť gastronómiu na Filipínach.

Chowking je veľmi populárny fast food na Filipínach.
Filipínsky fast food Chowking

Filipínske raňajky

Rôzne variácie filipínskych raňajok obsahujú vo svojom názve -silog. Silog je výraz pre cesnakovú praženú ryžu s volským okom, ktorá sa podáva ako príloha k hlavnému jedlu – rôznym variáciám mäsa. Najpopulárnejšie -silogy, sú nasledujúce:

Tapsilog

Tapsilog je najstaršia verzia -silogu, ktorý zvykli raňajkovať robotníci, pretože bol lacný a výživný. Keď si objednáte Tapsilog, dostanete hovädzie mäso.

Sisilog

Sisilog je zmes bravčových lalokov a uší s bravčovým bôčikom a kuracou pečeňou (Sisig).

Zmes bravčových lalokov a uší s bravčovým bôčikom a kuracou pečeňou.
Sisig v Oink at Rockwell Sheridan, Manila

Polievky

Lugaw (Arroz Caldo)

Lugaw je polievka zahustená ryžou.

Ryžová polievka.
Lugaw v SMDC Light Mall, Manila

Bulalo

Bulalo je polievka z hovädzích kostí a drene.

Polievka z hovädzích kostí a drene. V tanieri je aj kapusta, fazuľka a kukurica.
Bulalo v Kuya J, Manila
Mastná polievka s kosťami.
Neviem, či Bulalo má byť naozaj také mastné, ako ho vidíte na obrázku, ale toto sa už nedalo zjesť. Okrem tejto mastnoty som v polievke mala kopec kostičiek, kožiek a korenia.

Hlavné jedlá

Chicken Adobo

Hádam najznámejšie filipínske jedlo je Chicken Adobo. Je to pečené kura na šťave a podáva sa s ryžou. Chutí octovo.

Pečené kuracie stehno s ryžou.
Chicken Adobo v SMDC Light Mall, Manila

Beef Pares

Beef Pares chuťovo pripomína guláš. Podáva sa s cesnakovou praženou ryžou.

Filipínsky guláš s vajíčkom a ryžou.
Beef Pares s Adobo Eggs v Oink at Rockwell Sheridan, Manila

Bringhe (filipínska paella)

Bringhe je španielska paella na filipínsky spôsob. Je to zmes kuracieho mäsa, kreviet a šunky v kokosovom mlieku zmiešané s ryžou.

Siopao

Siopao je buchta na pare plnená buď krájaným bravčovým/hovädzím mäsom (Siopao asado), alebo mletým bravčovým/hovädzím mäsom (Siopao bola-bola). Chuťovo môže pripomínať vietnamskú Bánh bao.

Buchta na pare plnená mäsom.
Siopao asado, SMDC Light Mall, Manila

Pancit Palabok

Pancit Palabok sú rezance s krevetovou omáčkou. My sme k tomuto jedlu dostali aj krekre Chicharron, čo sú vyprážané bravčové kožky.

Rezance v krevetovej omáčke s vajíčkom.
Pancit Palabok v Kuya J, Manila
Chipsy chicharron sú vyprážané bravčové kožky.
Chicharron si môžete kúpiť aj ako chipsy

Pancit Canton

Pancit Canton sú rezance zmiešané s kúskami mrkvy, hrášku, kapusty a mäsa.

Filipínske rezance s vyprážaným mäsom.
Pancit Canton v Chowking, Manila

Pig Blood Stew

Blood Stew je filipínska delikatesa. Najčastejšie je to zmes bravčových čriev, pečene, obličiek a pľúc.

Zmes bravčových vnútorností s ryžou.
Pig Blood Stew zo street foodu, Manila

Lechon

Lechon je pečené prasiatko. Zvykne byť plnené plnkou z citrónovej trávy, cesnaku, cibule a pažítky a jeho koža je krásne chrumkavá. Patrí medzi obľúbené filipínske jedlá.

Grilované prasiatko plnené bylinkami.
Lechon v SMDC Light Mall, Manila

Bicol Expres

Bicol Expres by mali byť kúsky bravčového mäsa na šťave zmiešané s krevetovou pastou v kokosovom mlieku.
My sme ho ochutnali v pouličnom stánku a dostali sme kúsky slaniny.

Kúsky bravčového mäsa s ryžou a červenou omáčkou.
Bicol Expres zo street foodu, Manila

Lapu-lapu (Grouper)

Ryba Lapu-Lapu je veľmi populárna v ázijských krajinách. Je pomenovaná po legendárnom náčelníkovi z Cebu.

Predaj rýb na lokálnom trhu.
Lapu-Lapu na Salcedo Weekend Market, Manila

Lumpia

Lumpia je vyprážaná jarná rolka. Čerstvé jarné rolky som na Filipínach nevidela.

Kare-kare

Kare-kare je žltá arašidová omáčka s duseným hovädzím alebo bravčovým mäsom. Podáva sa s ryžou.

Mäso v arašidovej omáčke s ryžou.
Kare-kare zo street foodu, Manila

Chicken Inasal

Chicken Inasal je marinované kuracie mäso, ktoré sa pripravuje na grile.

Dezerty

Halo-halo

Halo-halo je zmrzlinový pohár, ktorého základ tvorí drvený ľad. Vrch pohára sa ozdobí rôznymi farebnými sladkosťami ako je puding, sladké fazuľky, fialový kopček ube zmrzliny, cereálie a tak ďalej. Tento dezert je dokonca neoficiálne považovaný za filipínske národné jedlo.

Zmrzlinový pohár s farebnými sladkými maškrtami na vrchu.
Halo-halo z Chowking, Manila

Turon (Banana Lumpia)

Turon je nakrájaný banán rolovaný v ryžovom papieri, ktorý sa následne vysmaží v oleji. Niekedy máte na výber aj čokoládový Turon, kedy sa banán pred rolovaním poleje čokoládou. Chuťovo pripomína sezamové rezy s medom (a čokoládou).

Dievča v zelených šatách sa chystá zjesť vyprážaný banán.
Turon z SMDC Light Mall, Manila

Maruya

Maruya sú filipínske banánové lievance, avšak mne svojou štruktúrou pripomínali skôr banánové šišky.

Vyprážané filipínske dezerty Turon a Maruya.
Na fotke vľavo je Turon a vpravo Maruya.

Buko Pie

Buko Pie je kokosový pudingový koláč.

Kokosovo-pudingový koláč.
Buko Pie na Salcedo Weekend Market, Manila

Fast foody: Chowking a Jollibee

Chowking a Jollibee sú dve veľmi populárne siete fast foodov, ktoré pochádzajú priamo z Filipín.

Jollibee sa právom považuje za fast food, v ktorom dostanete najlepšie vyprážané mäso.

Chicken burger s hranolkami a ice tea.
Strúhanka z Jollybee je naozaj vynikajúca.

V Chowkingu zas majú výbornú ryžovú misku Beef/Pork Chao Fan. Chao Fan sa častokrát podáva so Siomai, čo sú parené Dim sum plnené bravčovou pastou.

Pražená ryža s kúskami bravčového mäsa a parenými Dim sum.
Pork Chao Fan Siomai, Chowking

Nealkoholické nápoje

Buko Juice

Buko Juice je kokosová voda. Je to veľmi osviežujúci nápoj počas teplých dní.

Kokosová voda.
Buko Juice na Salcedo Weekend Market, Manila

Gulaman

Gulaman je sladký nápoj z tapiokových perál, želatíny (gulaman), hnedého cukru a vody.

Gulaman je sladký nápoj s kúskami želatíny.
Gulaman, SMDC Light Mall, Manila

Alkoholické nápoje

Pivo

Filipínci najradšej pijú pivo a najpopulárnejšia značka piva je San Miguel.

Lambanog

Lambanog je tradičný filipínsky likér z kokosovej palmy. Hovorí sa mu aj kokosová vodka, pretože má bielu farbu ako kokos a je silný ako vodka.

Gin

Ginebra San Migue je na Filipínach najpopulárnejšia značka ginu. Chuťovo pripomína úplne najlacnejšiu vodku, akú ste kedy pili.

Fľaša filipínskeho ginu.
Gin Ginebra San Miguel. Táto 250 ml fľaša stála 0,80 €.

Musím sa priznať, že po mesiaci v Manile som sa celkom tešila, že odchádzam z krajiny, v ktorej mi každý deň hrozil žlčníkový záchvat. Fast foody sú na Filipínach naozaj najobľúbenejšou formou stravovania a tradičná filipínska kuchyňa ma veľmi neoslovila. Avšak keby som sa sem vrátila, určite by som si veľmi rada znovu dala Beef Pares, Lechon, čokoládový Turon a Buko Juice. A ak ste už všetko ochutnali a ocitli ste sa tu počas Veľkej Noci, vybehnite si pozrieť bičovanie a ukrižovanie Filipíncov v San Fernande.

Mohlo by sa ti páčiť...