Kanárske ostrovy

Aké jedlá a nápoje treba ochutnať počas návštevy Tenerife

Na Tenerife je obľúbeným jedlom paella mixte. Je to zmes mäsa a morských príšer v žltej ryži.

Degustovanie lokálnej gastronómie patrí medzi moje must-do počas cestovania. Tenerife ma však sklamalo na plnej čiare. Polovica lokálnych reštaurácií má socialistický nádych a z ponuky jedál nespadnete na zadok.

V mcDonald´s na Tenerife majú aj triple hamburgery.
Na zadok možno spadnete z triple burgeru v McDonald´s

Cortado, Leche y Leche, Barraquito a Bombon

Tradičná španielska káva, ktorá sa pije aj na Tenerife, je cortado. Je to espresso zmiešané s rovnakým množstvom teplého mlieka. Ja osobne uprednostňujem klasické americano s mliekom, ale inak môže byť.

Typicá španielska káva sa volá cortado. Je to káva zaliata teplým mliekom.
Cortado so zákuskami, ktoré nie vždy chutia tak dobre, ako vyzerajú

Niečo originálnejšie a netradičnejšie však pochádza priamo z Kanárskych ostrovov. Sú to kávy leche y leche a barraquito.
Leche y leche v preklade znamená mlieko a mlieko. Na dno pohára sa naleje salko, do ktorého sa vleje cortado. Cukrovka ako vyšitá, ale je to topka, ktorú na Kanárskych ostrovoch treba určite ochutnať.

Leche y leche

Špecialitou ostrova Tenerife je káva barraquito. Barraquito je vlastne káva s likérom a salkom. Servíruje sa v sklenenom pohári, aby ste videli jednotlivé farebné vrstvy. Vrch sa posype škoricou a podáva sa s citrónovou alebo limetkovou kôrou.

Barraquito

Keď už budete degustovať lokálnu kávu, vyskúšajte aj kávu bombon. Pochádza síce zo španielskej Valencie, ale je veľmi populárna aj na Kanárskych ostrovoch.

Káva bombon je podobná káve leche y leche, avšak namiesto cortada sa do pohára so salkom vleje silný šot espressa.

Bombon

Víno, pivo, voda a ovocné šťavy

Najlepšie a najsladšie víno dostanete v Guachinche. Môžete si vybrať, či chcete biele, červené alebo sladučké ovocné vínko. Ich ovocné víno chutí ako vinea s medovou príchuťou.

Najviac som sa zapotila, keď som si musela vybrať, aký objem vína vlastne chcem. V nápojovom lístku dostanete na výber spomedzi nasledujúcich možností: červené/biele víno ¼ , červené/biele víno ½ , 1 liter, copa pequeña a copa grande. Copa znamená pohár, čiže copa pequeña je malý pohár vína a copa grande je veľký pohár vína. Ostatné metriky sa prinášajú v džbániku.

Najlepšie víno na Tenerife podávajú v Guachinche.
Vľavo je copa pequeña červeného vína a v pozadí je ¼ bieleho vína

Ak máte radi pivo, určite ochutnajte kanárske pivo Dorada a Tropical.

Dorada v historickom dome La Casa de los Balcones v meste La Orotava
Pivo Dorada je súčasťou vstupného do La Casa de los Balcones v meste La Orotava

Voda na Tenerife chutí ako kyslé víno. Nie sú v nej žiadne baktérie, takže sa nemusíte báť črevných problémov, avšak kvôli neobvyklej chuti ju častokrát nepijú ani domáci Španieli. V obchodoch bez problémov kúpite 5 alebo 8 litrové fľaše, ktoré sú častokrát lacnejšie ako pol litrové fľaše vody.

Čo sa týka ovocných štiav, choďte do Lidlu a vyšťavte si tam čerstvú pomarančovú šťavu. Majú tam na to stroj, nie je to riedené vodou a častokrát na ne ponúkajú zľavu.

V Lidli si môžete vyšťaviť vlastný pomaranč.
Po mesiaci som sa odhodlala použiť tento stroj. Stačí tam vložiť fľašku a stlačiť gombík.

Tradičné polievky: rancho canario a potaje de berros

Rancho canario je cícerová polievka s kúskami bravčového (alebo hovädzieho) mäsa, španielskou klobásou chorizom, zemiakmi a rezancami. Najväčšia sranda je, že takmer nikde ju nevaria. Mojou lámavou španielčinou som pochopila, že jej príprava vraj trvá niekoľko dní, a preto v reštauráciach nikdy nevedia, kedy (a či vôbec) ju budú mať. S najväčšou pravdepodobnosťou ju dostanete v tradičnej reštaurácii Guachinche.

Tradičná polievka rancho canario.
Nakoniec nám rancho canario priviezol náš Airbnb hostiteľ

Ak by ste sa vybrali na najbližší ostrov La Gomera, ochutnajte potaje de berros. Je to zeleninová polievka s kukuricou, fazuľou, slaninu a jej hlavná prísada je žerucha.

Predjedlá a tapas na Tenerife

Na Tenerife je úplne bežné, že dostanete malé predjedlo bez toho, aby ste si ho objednali. Na prvý pohľad sa to môže zdať ako milé gesto, avšak nie je zadarmo. Preto, ak nechcete platiť za niečo, čo ste si neobjednali, pokojne to ihneď vráťte.

Tapas v preklade znamená niečo malé pod zub. Môže to byť teplé alebo studené, môžete to mať ako predjedlo, či ako malý snack ku pivu. Predstavujem vám najtypickejšie tapas na Tenerife:

Papas Arrugadas

Papas arrugadas sú zemiaky v šupke, ktoré sa uvaria v slanej vode a následne vyvaľkajú v soli. Podávajú sa so zelenou omáčkou mojo verde a červenou omáčkou mojo rojo. Sú neskutočne slané, takže si k nim vypýtajte minimálne pol litra vody.

Slané zemiaky v šupke s červenou a zelenou omáčkou.
Papas arrugadas

Croquetas

Krokety sú rozmixované šunkové, rybacie alebo kuracie kúsky zmiešané s cibuľou a vajcom. Táto zmes sa následne obalí v strúhanke a vysmáža v oleji.

Queso Asado

Queso asado je grilovaný syr, ktorý sa rovnako ako papas arrugadas podáva s mojo verde a mojo rojo. Chutí výborne.

Grilovaný syr s červenou a zelenou omáčkou.
Queso asado

Escaldón de Gofio

Toto prazvláštne jedlo pochádza z Afriky. Gofio je špeciálny druh kukuričnej múky a escaldón de gofio je akási hustá zmes kuracieho, prípadne rybacieho vývaru s touto múkou. Kvalitné gofio dostanete v Guachinche El Pino alebo Guachinche Casa Pedro.

Chicharreros, ryby a paella

Obyvatelia Tenerife si častokrát hovoria chicharreros. Chicharrero bol voľakedy posmešný výraz od obyvateľov vtedajšieho hlavného mesta San Cristóbal de La Laguna na ľudí zo Santa Cruz de Tenerife, pretože sa živili rybolovom a jedli lacné ryby. Potom však ľudia zo Santa Cruz zmenili svoj postoj voči chicharrero a začali byť hrdí na to, že sú chicharreros. V súčasnosti si tak hovoria všetci obyvatelia Tenerife a preto na ostrove uvidíte veľa sôch rybárov a rýb.

Obyvatelia Tenerife si hovorila chicahrrero.
Určite neprehliadnete tieto ikonické sochy

Ak máte radi ryby a morské plody, choďte sa najesť do Restaurante El Trasmallo, Ribamar alebo do Restaurante Mundial 82.

Aj keď paella nepochádza priamo z Tenerife, je tu veľmi populárna. Je to špeciálny druh ryže, ktorý vďaka šafránu nadobudne žltú farbu. Podleje sa vínom, zaleje vývarom a zmieša sa s mäsom a plodmi mora. Podáva sa na veľkej panvici, čiže najete sa z toho rovno dvaja. Cena za paellu je okolo 25€-30€ a niektoré reštaurácie v cene podávajú aj sangriu.

Naši známi tvrdia, že najlepšia paella na Tenerife je v Restaurante Bollullo Beach. Z Puerto de la Cruz sa sem dostanete aj pešo.

Ja som bola na paelle v Restaurante El Bajío a moja rada znie: nechoďte sem. Vypýtali sme si paellu meat, pretože som alergická na morské plody a namiesto toho nám priniesli paellu mixta a ešte nám tvrdili, že to je meat.

Paella mixta obsahuje rôzne druhy mäsa a morských príšer.
Paella mixta

Staré oblečenie a sladká krvavnica

Špecialitou Kanárskych ostrovov je ropa vieja, v preklade staré oblečenie. V minulosti sa pod názvom ropa vieja považovali zvyšky jedla. V súčasnosti dostanete trhané mäso s cícerom a zemiakmi. Prikladám aj ilustračný obrázok, z ktorého sami určite usúdite, že to naozaj vyzerá ako zvyšky jedla od ostatných hostí.

Ropa vieja, ktorú som dostala bola naservírovaná ako jedlo pre psa.
Tento obrázok sa nedá slovami opísať

Morcilla dulce, v preklade sladká krvavnica je na Kanárskych ostrovoch taktiež veľmi populárna. My sme sa rozhodli ju kúpiť v Lidli a uvariť si ju doma. Je to krvavnica, ktorá chutí ako sladká škorica.

Morcilla dulce

Dezerty na Tenerife

Samozrejmosťou je ochutnať aj lokálne dezerty. V Guachinche som mala možnosť ochutnať polvito uruguayo a quesillo. Môj frajer zhodnotil, že to, čo sme dostali, sú dezerty z receptára pre 5 ročné deti. Posúďte sami.

Polvito Uruguayo

Polvito uruguayo je veľmi jednoduchý dezert. Na spodok pohára nasypete rozdrvené piškóty, ktoré zalejete vrstvou karamelu a vyšľahaných bielkov s cukrom.

Polvito uruguayo

Quesillo

Quesillo je niečo ako karamelový puding so salkom. Vyzerá zvláštne, ale vôbec nechutí zle.

Quesillo

Mousse de Gofio

Ako som už spomínala, gofio je špeciálny druh múky. Tento raz sa však zmieša so šľahačkou, vajcami a salkom. Vznikne z toho krém (mousse), ktorý sa posype orechmi.

Churros

Každý, kto navštívil Španielsko, určite pozná sladké churros. Sú to také španielske šišky, avšak nie sú ničím plnené a sú podlhovasté. Najčastejšie sa namáčajú do čokoládového krému. Najlepšie churros na Tenerife dostanete v Bar caffetería Casa Mel. Odhliadnuc od toho, aké sú výborné, ich cena tu je tiež skvelá – za 5 kusov zaplatíte 1€!

Najlepšie a najlacnejšie churros v mojom živote. Všimnite si aj tú XXL placku na tanieri. Bola to slaná palacinka so šunkou a syrom a stála asi 6€. Topka!

Zmrzlina

Nepochopila som z akého dôvodu, ale zmrzlina na Tenerife je extrémne drahá. Na celom ostrove som nenašla miesto, kde by jeden kopček stál menej ako 2€. Nakoľko ja zmrzlinu nemám rada, nepoviem vám, kde dostať tú najlepšiu, avšak ak budete v Puerto de la Cruz, choďte do československej zmrzlinárne Berry´s. Okrem toho, že podporíte našincov, na Googli majú vynikajúce hodnotenie a ich zmrzlina je domáca.

Ovocie a zelenina

Uvedomujem si, že nie každý si dá koláč alebo zmrzlinu ako dezert, a preto napíšem pár riadkov aj o ovocí a zelenine. Bohužiaľ, sopečná pôda na Tenerife je veľmi neúrodná, a tak sa tu dopestuje máločo. Najčastejšie sú to banány, hrozno a koreňová zelenina. Neprišla som na to prečo, ale aj v chladničke začne zelenina veľmi rýchlo hniť, takže je zbytočné nakupovať na celý týždeň vopred. Najväčšou záhadou je pre mňa ich cibuľa. Je fakt obrovská a keď som ju krájala, neskutočne ma z toho štípali oči. Popravde, nikdy som takýto druh bolesti doteraz nezažila. Akt krájania cibule som nazvala lobotómia v 21. storočí.

Vystavená cibuľa v Lidli.
Na krájanie tejto cibule sa nedá zvyknúť

Croissant z Lidlu

Nech si každý hovorí čo chce, najlepšie jedlo na celom Tenerife je jednoznačne croissant z Lidlu. Na prvý pohľad možno nevyzerá najlepšie (sama som ním prvýkrát pohrdla), avšak zdanie klame. Vnútri je nutellová náplň a odo dňa, kedy som ho ochutnala, som nikdy neodišla z Lidlu bez neho.

Neobyčajne obyčajný croissant z Lidlu

Pár tipov na záver:

#1 Noste so sebou mobil

Ak si chcete prečítať jedálny a nápojový lístok, určite si nezabudnite zobrať mobil, mať v ňom internet a stiahnutú čítačku QR kódov. S veľmi vysokou pravdepodobnosťou sa vám totiž môže stať, že v reštaurácií nedostanete klasický jedálenský lístok, ale musíte si naskenovať QR kód, ktorý si otvoríte v mobilnom prehliadači.

#2 Dávajte si pozor na muchy

Ak sa rozhodnete ísť do reštaurácie na obed, určite si sadnite dovnútra. Počas dňa tu totiž lietajú muchy a absolútne sa neboja ľudí. Pokojne si sadnú na váš tanier, ruku, či dokonca na ústa. Sú neskutočne otravné a nedá sa ich zbaviť. Môjmu frajerovi raz jedna vletela do úst a on ju nechtiac zjedol. Muchy na Tenerife sú naozaj zvláštne.

#3 Obedovať o 12ej je priskoro

Na Tenerife nie je zvykom podávať obedové menu od 11ej ako sme na Slovensku zvyknutí. V mnohých reštauráciách či už v Santa Cruz, Puerto de la Cruz, Playa de las Américas alebo inde podávajú obed až od 13:00-13:30.

Dobrou správou je, že v turistických destináciách ako je Costa Adeje, Playa de las Américas a Los Cristianos podávajú takmer na každom rohu troj-chodové obedové menu za neuveriteľných 10 €.

#4 Tradičné kanárske jedlá ochutnajte v Guachinche

Guachinche sú malé rodinné podniky, v ktorých máte možnosť ochutnať autentickú kanársku kuchyňu. Nachádzajú sa najmä v okolí miest Puerto de la Cruz a La Orotava, kde sa veľmi darí pestovaniu viniča. Taktiež najlepšie víno na Tenerife dostanete práve v Guachinche.

Najlepšie Guachinche na Tenerife sú:

Guachinche La Huerta de Ana y Eva
Guachinche Romance
Guachinche Toni y Virginia
Guachinche El Cubano

Mimochodom, videli ste už niekedy predávať alkohol priamo pri pokladni?

V Lidli na Tenerife uvidíte všeličo. Napríklad pri pokladni, kde sa zvyčajne predávajú sladkosti, tu predávajú tvrdý alkohol.
Niekto na tomto mieste vystavuje sladkosti a niekto tvrdý alkohol.

Mohlo by sa ti páčiť...