Filipíny

Čo vidieť v Manile a moje mesačné náklady

Dievča v čiernom tričku. V pozadí je vidno Manilu.

Poznáte pesničku od Alvara Solera, v ktorej spieva:

Wake up in Manila
Ride to Belize
Dive into the ocean and feel a little free….

Ak ste videli aj jej videoklip, tak presne takto Manila nevyzerá. Manila je obrovské veľkomesto, ktoré naozaj nikdy nespí, pretože si to nemôže dovoliť. Mesto, kde sa behom niekoľkých zastávok dostanete z vyspelej časti do časti, kde aj keď ľudia pracujú od rána do večera, nestačí to na zabezpečenie základného životného štandardu. Mesto, kde prírody je minimum a aj na tej jednej maličkej pláži, ktorá tu je, je zakázaný akýkoľvek vstup do vody. Čoho je tu naopak na priehrštia, sú megalomanské nákupné centrá, siete fast foodov a nepreberné možnosti na minutie ťažko zarobených peňazí. Nie nadarmo je Manila porovnávaná práve s Bangkokom.

Ja som tu strávila jeden mesiac a v tomto článku sa dozviete čo vidieť v Manile, ako je to s bezpečnosťou, kde sa dobre najesť a na záver prikladám rozpis mojich celkových nákladov počas jedného mesiaca v Manile. Ak po prečítaní tohto článku budete mať akékoľvek nezodpovedané otázky, pokojne mi napíšte na Instagram a pokúsim sa vám čo najlepšie poradiť.

Ako sa dostať do Manily

Hlavné mesto Filipín, Manila je vstupnou bránou na Filipíny. Dostanete sa sem jedine letecky a let z Viedne či Budapešti trvá okolo 16-18 hodín.

Ceny za spiatočné letenky z Viedne/Budapešti sa hýbu v rozmedzí 600 €-1200 € a počítajte s minimálne jedným prestupom.

💡 Mne sa podarilo letieť z Manily do Viedne (jednosmerne) len za 250 € a to takto: filipínska nízko-nákladová letecká spoločnosť Cebu Pacific pravidelne lieta do Dubaja (150 €). Následne z Dubaja/Abu Dhabi sa napríklad so spoločnosťou Wizz Air dostanete lacno do Viedne/Budapešti (100 €).

Počasie v Manile

V Manile sa strieda obdobie sucha s obdobím dažďa.

Obdobie sucha začína v decembri a pokračuje až do mája, pričom apríl a máj sú najteplejšie mesiace v roku. Ja som v Manile bývala práve počas apríla, kedy takmer vôbec nepršalo a vonku bolo okolo 36°C.

Obdobie dažďa začína v júni a trvá do novembra. V tomto období je síce stále teplo (okolo 30°C), ale očakávajte husté dažde, búrky a dokonca aj tajfúny. Manilu každoročne zasiahne približne 6-9 tajfúnov.

Bezpečnosť a ľudia v Manile

V Manile sa bezpečnosť dáva na prvé miesto. Pri akomkoľvek vstupe do nákupného centra či do metrovej stanice vám vizuálne skontrolujú obsah batoha a na niektorých miestach dokonca musí prejsť kontrolou röntgenom. Na týchto miestach stretnete aj strážnikov s brokovnicami. Ničoho sa však nebojte, ide o rutinné kontroly, ktoré máte za 3 sekundy za sebou, keďže za vami (a aj pred vami) stojí ďalších 50 ľudí.

Naša Airbnb hostiteľka nás varovala, aby sme si na seba dávali v Manile pozor. Manilu sme prechodili krížom-krážom a najviac nepríjemná situácia, v akej sme boli, nastala, keď sa k nám na ulici pridali dve mladé dievčatá a prosili nás o peniaze. Povedali sme im, nech nám dajú pokoj a oni odišli.

Manila je veľké preľudnené mesto, v ktorom sa málokedy ocitnete sami na jednej ulici a by the way, Filipínci v Manile sú fakt, fakt milí ľudia a nikde sme tam nemali problém. Už len v porovnaní s Thajčanmi sú 10x milší a prakticky som nezaznamenala výrazné alebo otravné tlačenie do nákupu.

Akí sú ľudia v Manile

Manila je mesto plné milých a zdvorilých Filipíncov, ktorí nás všade zdravili slovami: „Good morning, Miss, good morning, Sir.“ Ako turisti sme počas celého mesiaca zaujali len ponúkačov prehliadok v Intramuros.

Tým, že v Manile žije naozaj veľa, veľa ľudí, nie je nezvyklé vidieť niekoho robiť nezvyklú prácu alebo naopak jednoduchú prácu neúmerným počtom ľudí.

Moje top 3:
– Jeden chlap čistil podlahové škáry, druhý to po ňom zametal a tretí vysával špinu.
– Ručné zbieranie listov v parku.
– Osem pracovníkov metra strážilo jeden turniketový vchod do metrovej stanice počas odstávky metra.

Doprava v Manile

Manila je mesto s najvyššou hustotou obyvateľstva na kilometer štvorcový na celom svete, čo prispieva k tomu, že v meste sa od rána do neskorého večera tvoria nekonečné kolóny. Preto sme o prenájme auta či skútra vôbec neuvažovali.

Kolóny áut v Manile.
Táto ulica bola nonstop upchatá každý jeden deň.

Nadzemné metro

Najpraktickejším dopravným prostriedkom bolo pre mňa nadzemné metro. Cestovný lístok si kupujete v pokladni priamo na stanici. Podľa toho, kam idete, budete platiť v hotovosti 15-30 pesos (0,80 €-1,60 €).

Ľudia čakajúci v rade.
Manila je mesto, v ktorom si musíte zvyknúť na neustále čakanie. Najhoršie to bolo v supermarketoch, kde som bežne čakala 10-15 minút, kým som sa dostala na rad.
Zelený lístok na metro v Manile.
Tento lístok priložíte k turniketu pred vstupom do metra. Pri výstupe ho musíte vsunúť do turniketu, ktorý ho zhltne.

Potom, ako si zakúpite cestovný lístok, musíte prejsť cez kontrolu. Prebieha to rovnako ako na letisku – prejdete cez detektor kovu a strážnikovi ukážete obsah batohu.

Z bezpečnostných dôvodov zvyknú byť prvé vozne metra určené výhradne pre ženy, deti a ľudí s postihnutím a zadné vozne sú vyhradené pre mužov. Chlapi majú prísny zákaz vstupu do ženských vozňov, no ženy sa môžu voziť v mužských vozňoch.

Metrová stanica v Manile. Na obrázku je vidno vyhradenú časť pre ženy, deti a ľudí s postihnutím.
Tu môžete vidieť ako sa na metrovej stanici oddeľuje časť pre ženy, deti a ľudí s postihnutím.

Zaujímavosťou je, že v metre musíte byť potichu, nesmiete sa medzi sebou rozprávať a ani telefonovať. Zároveň však nikomu nevadí, ak si budete nahlas púšťať videá na TikToku 😂.

Uber/Grab taxíky

Na taxíky v Manile sa radšej nespoliehajte. Jednak nie vždy sa vám ho podarí zohnať a jednak môžete skončiť v dlhých kolónach. My sme napríklad cestovala z SM Mall of Asia iba 1 kilometer, ale trvalo nám to 50 minút.

V taxíkoch sa dá platiť len hotovosťou. Dala by som im hodnotenie 7/10 a to kvôli tomu, že keď sme ich najviac potrebovali, nevedeli sme ich zohnať.

Jeepney

Jeepney sú americké jeepy z druhej svetovej vojny, ktoré sa mierne upravili: predĺžila sa ich zadná časť a nasadili sa tam lavice na sedenie.

Verejný dopravný prostriedok v Manile - jeepney.
Jeepney

V Manile sú veľmi populárnou a lacnou verejnou dopravou. Pre turistov môžu pôsobiť trochu chaoticky, no ak sa na ne lepšie pozriete, každý z nich má vypísané hlavné zastávky, na ktorých zastavuje. Vláda ich údajne plánuje vyradiť z prevádzky, takže ak ich chcete vyskúšať, teraz je ten správny čas.

Do jedného jeepney sa vmestí približne 12 ľudí a po nastúpení platíte šoférovi v hotovosti.

Tricycle

Ak sa niekam ponáhľate a neviete zohnať taxík, skúste tricycle. Je to skúter, ktorý je spojený s kabínkou pre obvykle jedného až dvoch pasažierov. Na Filipínach sú veľmi populárne. V zásade by mali byť lacnejšie ako taxíky, a preto si vždy vopred zjednajte cenu. Platíte v hotovosti po príjazde do vašej destinácie.

Filipínsky dopravný prostriedok tricycle. Je to skúter s vozíkom, do ktorého si nasadnú ľudia.
Tricycle je veľmi populárny spôsob prepravy na Filipínach. Ideálne je pre jedného človeka, ale my sme sa tam úspešne namačkali dvaja.

Autobusy

Autobusové zastávky (dokonca ani čísla autobusov) sa v Manile vôbec nezhodujú s tým, čo vidíte na Google mapách. Pokiaľ môžete, nespoliehajte sa na ne.

💡 Počas Veľkej Noci sa môžete vybrať medzimestským autobusom na výlet do neďalekého mesta San Fernando, v ktorom sa každoročne koná bičovanie a ukrižovanie Filipíncov.

Ubytovanie v Manile

Turisticky najobľúbenejšia časť Manily je Makati. Makati, častokrát prezývaná aj miestny New York, je najmodernejšia časť v Manile. Všimnete si to aj na výraznejšie vyšších cenách za ubytovanie, či v reštauráciách. Koncentruje sa tu aj nočný život a konajú sa tu víkendové street food markety a iné akcie. Ak sa sem chystáte, určite sledujte facebookovú stránku Makati.

Nápis Makati v Manile.
Makati
Pekne nažlto vymaľovaný podchod v Makati.
Podchody v Makati sú takto farebne vyzdobené.
Rozpis walking tour v Makati.
V Makati môžete absolvovať aj free walking tour. Ja som bola na Central Business District tour a počas prehliadky som mala pocit, že som developer, ktorý si tam ide postaviť mrakodrap 😄. Ak chcete ísť na ich prehliadku, musíte sa vopred registrovať.

Ja som bola ubytovaná neďaleko Makati, vo štvrti Mandaluyong. 50-poschodový komplex, v ktorom som bývala, sa volal SMDC Light Mall.

Na jeho prízemí sa nachádza nákupné centrum s reštauráciami a supermarketom. Z jeho parkoviska som sa priamo dostala do obytnej časti. Najprv som sa vyviezla na veľké medziposchodie, kde sa nachádzajú dva plavecké bazény, dva detské bazény a menšie fitko. Aby toho nebolo málo, priamo z nákupného centra som sa dostala do metra, ktorým som bola v Makati do 10 minút.

Vysoký mrakodrap, pri ktorom sú plavecké bazény a lehátka.
Zvonku vidíte peknú budovu, no vnútri sa nám rozpadala kuchyňa a celý komplex mal problém so švábmi. Na druhej strane, bazén bol 10/10 a večer bol krásne vysvietený.

Čo vidieť v Manile

Intramuros

Intramuros je historická časť Manily, ktorá bola postavená španielskymi kolonizátormi. Je obkolesená vysokými hradbami a nachádzajú sa tu viaceré múzeá.

Pôvodné hradby Manily Intramuros.
Intramuros

Ak chcete, po uličkách Intramuros sa môžete povoziť na konskom voze, či so sprievodcom na tricycle za 350 pesos (18,30 €). Intramuros úplne bez problémov prejdete za 45 minút aj pešo.

San Agustin Church

San Agustin Church je najstarší kamenný kostol na Filipínach a patrí medzi pamiatky UNESCO. V súčasnosti je obľúbeným kostolom, v ktorom sa konajú svadby.

Najstarší kamenný kostol na Filipínach, San Agustin Church.
San Agustin Church
Schodisko v San Augustin Church.
Na tomto schodisku som mala pocit, že som sa ocitla v Rokforte.

Casa Manila

Casa Manila je múzeum, v ktorom uvidíte, ako vyzeral typický dom španielskych kolonizátorov v 19. storočí.

Historický dom španielskych kolonizátorov na Filipínach.
Casa Manila

The Manila Cathedral

The Manila Cathedral je krásna katedrála, ktorá sa nachádza v Intramuros. V roku 2015 ju navštívil aj pápež František.

Katedrála v Manile.
The Manila Cathedral

The Dungeons of Fort Santiago

The Dungeons of Fort Santiago je niekdajšia väznica a mučiareň, v ktorej sa v súčasnosti nachádza múzeum.

Víkendové trhy

Počas víkendu určite navštívte farmárske trhy v Makati. V sobotu sa koná Salcedo Weekend Market a v nedeľu Legazpi Sunday Market. Ochutnáte tu nielen filipínske špeciality, ale aj rôzne francúzske, marocké, španielske a iné dobroty. Môžete si tu tiež nakúpiť ovocie, zeleninu, či ryby. Trhy sa začínajú skoro ráno po 7ej a trvajú do 14ej.

Víkendový trh v Makati.
Salcedo Weekend Market
Víkendový trh v Manile.
Legazpi Sunday Market

Binondo

Binondo je miestna Chinatown a je to najstaršia čínska štvrť na svete. Vznikla v roku 1594.

Vstup do Chinatown v Manile.
Chinatown
Kostol v Chinatown Binondo Church.
Binondo Church

Rizal Park (Luneta Park)

Rizal Park je verejný park s krásnymi záhradami. Tento park je pomenovaný po národnom hrdinovi Dr. Jose Rizal, ktorého tu španielski kolonisti popravili. Zaujímavosťou je, že Jose Rizal bol väznený v The Dungeons of Fort Santiago.

Najväčší park v Manile je Rizal Park.
Rizal Park
Veľa bielych lámp na malom štvorci. Medzi nimi stojí dievča.
V Rizal Parku nájdete aj repliku svetiel Urban Light z Los Angeles.

Odporúčam sem prísť večer, kedy sa spustí šou s tancujúcimi fontánami. Predstavenie sa koná od 18:30 do 23:00 a trvá 15 minút.

Nákupné centrá v Manile

Manila je mesto, v ktorom sa nachádza 14 nákupných centier. Jedným z nich je SM Mall of Asia, ktoré je najväčšie nákupné centrum na Filipínach a v súčasnosti 5. najväčšie nákupné centrum na svete. Najväčšie nákupné centrum na svete je Dubai Mall v Dubaji.

Čo ochutnať v Manile

Filipínska kuchyňa nie úplne je moja šálka kávy, no určite si tu pochutíte na vynikajúcom steaku, grilovanom kurčati, či lahodnom Turone. Predstavujem vám moje najobľúbenejšie jedlá, ktoré som v Manile ochutnala.

Dobrý a lacný steak dostanete v United Steak. Môj najobľúbenejší bol bravčový steak so špenátovo-smotanovou prílohou.

Bravčový steak so špenátovo-smotanovou prílohou.
United Steak, porcia za 3,30 €

Kenny Rogers Roasters je reštaurácia, ktorá sa pýši najmä tým tým, že varí zdravé jedlá. Dostanete tu vynikajúce grilované kuracie mäso a ku každému hlavnému jedlu dostanete zadarmo jeden kukuričný muffin.

Kuracie prso s pečenými zemiakmi, ryžou a kukuričným muffinom. V pozadí je choco mousse.
Kenny Rogers Roasters, porcia za 4,15 €

Vynikajúce filipínske jedlá varia v Oink at Rockwell Sheridan. Odporúčam vám ochutnať ich Beef Pares s Adobo egg.

Filipínsky guláš s vajíčkom a ryžou.
Oink at Rockwell Sheridan, porcia pre dvoch za 6,30 €

Filipínsky chlieb je spravidla vždy sladký. Dobrý domáci chlieb podobný tomu slovenskému kúpite v sieti obchodov The French Baker alebo v IKEI a stojí okolo 2 €.

Obchod s čerstvým pečivom The French Baker.
The French Baker

Z dezertov v Manile určite ochutnajte Turon. Je to nakrájaný banán rolovaný v ryžovom papieri, ktorý sa následne vysmaží v oleji. Predáva sa väčšinou na street marketoch.

Dievča v zelených šatách sa chystá zjesť vyprážaný banán.
Turon, 0,35 €

Unikát, ktorý som videla zatiaľ len na Filipínach, je Coca Cola s vanilkovou šľahačkou poliata čokoládou. Predáva sa vo fast foodoch a chutí to presne tak ako to znie 🤯.

Coca Cola s vanilkovou šľahačkou a čokoládou.
Coca Cola s vanilkovou šľahačkou poliata čokoládou, 0,85 €

Ak sa chcete dozvedieť viac o všetkých tradičných filipínskych jedlách a nápojoch, prečítajte si môj blog Filipínske jedlá a nápoje. Čo ochutnať?

Koľko peňazí som minula počas mesiaca v Manile

Letenka Hanoj-Manila: 150 €
Smart sim karta: 30 €
Ubytovanie 30 nocí: 587 € (293,50 € na osobu)
Jedlo: 165 € (stravovali sme sa iba v reštauráciách)
MHD a Uber: 50 € (25 € na osobu)

Spolu: 663,50 € na osobu (ak cestujete dvaja).

Cestovanie po filipínskych ostrovoch som dala tento raz bokom, pretože som si chcela vyskúšať, aké to je žiť v najhustejšie obývanom meste na svete. Uznávam, zostávať mesiac v Manile bolo trochu zbytočné a obdivujem ľudí, ktorí tu žijú celý život. Ale práve vďaka tomu som zistila, na akom mieste nechcem žiť. Síce sa mi veľmi páčilo bývanie vo veľkom komplexe, v ktorom som mala všetko od potravín až po fitko a každodenné výlety medzi úžasných Filipíncov, ktorých považujem za jedných z najmilších ľudí, akých som kedy stretla. No ja potrebujem v živote niečo viac a aj keď na ňu nikdy nezabudnem, cítim, že do Manily nepatrím.

Mohlo by sa ti páčiť...