Po trojmesačnom cestovaní po Thajsku a Vietname som nadobudla pocit, že v krajinách juhovýchodnej Ázie problémy s obezitou takmer vôbec neexistujú. Zdravo som sa stravovala do momentu, kým som pricestovala na Filipíny, kde som zažila gastronomický šok.
Z každého rohu sa na mňa usmievala obezita, fast foody a vyprážané mäso. V priamom prenose som pozorovala, ako sa z mladých krásnych Filipínok stávajú rozkysnuté dámy. Sladký chlieb, sladká šunka, takmer neexistujúci street food a hlavne všetko vysmážané v oleji. Poďme si predstaviť gastronómiu na Filipínach.
Filipínske raňajky
Rôzne variácie filipínskych raňajok obsahujú vo svojom názve -silog. Silog je výraz pre cesnakovú praženú ryžu s volským okom, ktorá sa podáva ako príloha k hlavnému jedlu – rôznym variáciám mäsa. Najpopulárnejšie -silogy, sú nasledujúce:
Tapsilog
Tapsilog je najstaršia verzia -silogu, ktorý zvykli raňajkovať robotníci, pretože bol lacný a výživný. Keď si objednáte Tapsilog, dostanete hovädzie mäso.
Sisilog
Sisilog je zmes bravčových lalokov a uší s bravčovým bôčikom a kuracou pečeňou (Sisig).
Polievky
Lugaw (Arroz Caldo)
Lugaw je polievka zahustená ryžou.
Bulalo
Bulalo je polievka z hovädzích kostí a drene.
Hlavné jedlá
Chicken Adobo
Hádam najznámejšie filipínske jedlo je Chicken Adobo. Je to pečené kura na šťave a podáva sa s ryžou. Chutí octovo.
Beef Pares
Beef Pares chuťovo pripomína guláš. Podáva sa s cesnakovou praženou ryžou.
Bringhe (filipínska paella)
Bringhe je španielska paella na filipínsky spôsob. Je to zmes kuracieho mäsa, kreviet a šunky v kokosovom mlieku zmiešané s ryžou.
Siopao
Siopao je buchta na pare plnená buď krájaným bravčovým/hovädzím mäsom (Siopao asado), alebo mletým bravčovým/hovädzím mäsom (Siopao bola-bola). Chuťovo môže pripomínať vietnamskú Bánh bao.
Pancit Palabok
Pancit Palabok sú rezance s krevetovou omáčkou. My sme k tomuto jedlu dostali aj krekre Chicharron, čo sú vyprážané bravčové kožky.
Pancit Canton
Pancit Canton sú rezance zmiešané s kúskami mrkvy, hrášku, kapusty a mäsa.
Pig Blood Stew
Blood Stew je filipínska delikatesa. Najčastejšie je to zmes bravčových čriev, pečene, obličiek a pľúc.
Lechon
Lechon je pečené prasiatko. Zvykne byť plnené plnkou z citrónovej trávy, cesnaku, cibule a pažítky a jeho koža je krásne chrumkavá. Patrí medzi obľúbené filipínske jedlá.
Bicol Expres
Bicol Expres by mali byť kúsky bravčového mäsa na šťave zmiešané s krevetovou pastou v kokosovom mlieku.
My sme ho ochutnali v pouličnom stánku a dostali sme kúsky slaniny.
Lapu-lapu (Grouper)
Ryba Lapu-Lapu je veľmi populárna v ázijských krajinách. Je pomenovaná po legendárnom náčelníkovi z Cebu.
Lumpia
Lumpia je vyprážaná jarná rolka. Čerstvé jarné rolky som na Filipínach nevidela.
Kare-kare
Kare-kare je žltá arašidová omáčka s duseným hovädzím alebo bravčovým mäsom. Podáva sa s ryžou.
Chicken Inasal
Chicken Inasal je marinované kuracie mäso, ktoré sa pripravuje na grile.
Dezerty
Halo-halo
Halo-halo je zmrzlinový pohár, ktorého základ tvorí drvený ľad. Vrch pohára sa ozdobí rôznymi farebnými sladkosťami ako je puding, sladké fazuľky, fialový kopček ube zmrzliny, cereálie a tak ďalej. Tento dezert je dokonca neoficiálne považovaný za filipínske národné jedlo.
Turon (Banana Lumpia)
Turon je nakrájaný banán rolovaný v ryžovom papieri, ktorý sa následne vysmaží v oleji. Niekedy máte na výber aj čokoládový Turon, kedy sa banán pred rolovaním poleje čokoládou. Chuťovo pripomína sezamové rezy s medom (a čokoládou).
Maruya
Maruya sú filipínske banánové lievance, avšak mne svojou štruktúrou pripomínali skôr banánové šišky.
Buko Pie
Buko Pie je kokosový pudingový koláč.
Fast foody: Chowking a Jollibee
Chowking a Jollibee sú dve veľmi populárne siete fast foodov, ktoré pochádzajú priamo z Filipín.
Jollibee sa právom považuje za fast food, v ktorom dostanete najlepšie vyprážané mäso.
V Chowkingu zas majú výbornú ryžovú misku Beef/Pork Chao Fan. Chao Fan sa častokrát podáva so Siomai, čo sú parené Dim sum plnené bravčovou pastou.
Nealkoholické nápoje
Buko Juice
Buko Juice je kokosová voda. Je to veľmi osviežujúci nápoj počas teplých dní.
Gulaman
Gulaman je sladký nápoj z tapiokových perál, želatíny (gulaman), hnedého cukru a vody.
Alkoholické nápoje
Pivo
Filipínci najradšej pijú pivo a najpopulárnejšia značka piva je San Miguel.
Lambanog
Lambanog je tradičný filipínsky likér z kokosovej palmy. Hovorí sa mu aj kokosová vodka, pretože má bielu farbu ako kokos a je silný ako vodka.
Gin
Ginebra San Migue je na Filipínach najpopulárnejšia značka ginu. Chuťovo pripomína úplne najlacnejšiu vodku, akú ste kedy pili.
Musím sa priznať, že po mesiaci v Manile som sa celkom tešila, že odchádzam z krajiny, v ktorej mi každý deň hrozil žlčníkový záchvat. Fast foody sú na Filipínach naozaj najobľúbenejšou formou stravovania a tradičná filipínska kuchyňa ma veľmi neoslovila. Avšak keby som sa sem vrátila, určite by som si veľmi rada znovu dala Beef Pares, Lechon, čokoládový Turon a Buko Juice. A ak ste už všetko ochutnali a ocitli ste sa tu počas Veľkej Noci, vybehnite si pozrieť bičovanie a ukrižovanie Filipíncov v San Fernande.