Marocká kuchyňa je plná netradičných chutí a korenín. Väčšina jedál sa podáva v krásnych hlinených nádobách, ktoré sa volajú rovnako ako ich najpopulárnejšie jedlo, tagine. Základnou zložkou každého jedla je hovädzie, jahňacie alebo kuracie mäso. Preto vám hneď na úvod prezradím, že ak ste vegetarián či vegán, Maroko nebude krajinou, v ktorej sa dosýta najete.
Polievky
Harrira
Tradičná marocká polievka sa volá Harrira. Je to hustá, silno korenistá polievka so šošovicou, bylinkami (kurkumou, rascou, zázvorom, paprikou, šafránom) a škoricou. Môžu sa do nej pridať aj rozmixované figy.
Babbouche (polievka so slimákmi)
V tejto polievke sa podávajú slimáky zalievané vývarom. Ochutená je rôznymi koreniami, ako napríklad koreňom zo sladkého drievka, anízom, tymianom, levanduľou a čajovými listami. Najčastejšie sa podáva na lokálnych trhoch a je veľmi populárna medzi Maročanmi.
Predjedlá
Khobz
Marocký chlieb Khobz sa v niektorých reštauráciách podáva automaticky ako predjedlo (napríklad v Restaurant GARGOT, Marrákeš). Kúpite ho aj od pouličných predajcov a je naozaj lahodný.
Khobz dostanete aj v Marrákeši v stánku Snack bachar. Robia tam žemle s čerstvým mäsom na štýl našej cigánskej pečienky. Navyše si môžete vybrať, či chcete alternatívu so 100g, 150g alebo 200g mäsa. Z mäsových výrobkov majú rôzne možnosti od mletého hovädzieho mäsa, cez jahňacie pečienky až po lahodné mozočky. Cena jednej žemle s mäsom je 20-30 dirhamov (2-3 €). Jedinou nevýhodou tohto podniku je, že sa otvára až po 18ej a tvoria sa tu dlhé rady.
Olivy
Možno vás to ani nenapadlo, ale v Maroku sa vo veľkom pestujú olivy. Sú veľmi populárne a na každom rohu vás čaká nekonečný výber možností.
Hlavné jedlá
Tajine (Tagine)
Najtypickejšie marocké jedlo je Tajine. Pokiaľ si nevypýtate jeho vegetariánsku verziu, dostanete kus mäsa upečený v tradičnej marockej nádobe tagine obložený dusenou zeleninou. Tajine môže byť kurací, hovädzí, vegetariánsky, s mletým mäsom, či dokonca holubí (Pigeon Tajine).
Tangia
Dobre spravená Tangia je lahodné a neskutočne mäkučké hovädzie mäso. Tangia, podobne ako Tajine, je aj názov pre nádobu, v ktorej sa jedlo pripravuje a z ktorej sa servíruje priamo na váš tanier.
Coucous au poulet
Coucous au poulet je kuracie stehno so zeleninou, kus kusom a cícerom. Podľa mňa je toto jedlo veľmi suché.
Mechoui du four
Mechoui du four je jahňacie mäso, ktoré sa spracúva na pahrebe pod zemou. Je to miestna delikatesa, a preto porcia pre jedného stojí okolo 15-20 €.
Mäso z grilu: Merguez, Brochette de Dinde, Côte d´agneau
Merguez je názov pre grilované klobásky.
Brochette de Dinde je kuracie mäso na špíze.
Côte d´agneau je neskutočne lahodná jahňacia kotleta. Chutí lepšie ako vyzerá.
Seffa Medfouna
Seffa Medfouna je názov pre rezance s hrozienkami, ktoré sú posypané cukrom, škoricou a drvenými opraženými mandľami. Môže sa podávať aj s kuracím mäsom. Seffa je v Maroku populárna najmä vďaka židovským komunitám a túto Seffu nám uvaril majiteľ nášho riadu Riad Les Chtis d’Agadir v prímorskom Agadire.
Šaláty
Salade Marocaine
Tento vynikajúci marocký šalát sa podáva ako príloha. Chuťovo vás vráti domov k vašim starým rodičom. Je to zmes najemno nakrájanej rajčiny a cibuľky, niekedy ochutený aj uhorkou, cuketou a olivami.
Salade Dives
Salade Dives je studený zeleninový šalát s uvareným vajíčkom, zemiakom a ryžou. Rovnako ako Salade Marocaine sa podáva ako príloha k hlavnému jedlu.
Dezerty
Jogurt Raib
Vo väčšine marockých reštaurácií vám budú ponúkať vynikajúci domáci vanilkový jogurt Raib.
Chebakia (Mkharka)
Chebakia je vyprážané cesto poliate medom a vodou z pomarančových kvetov. Zvykne sa posypať sezamom.
Opuncia
Opuncia je plod kaktusu a chuťovo môže pripomínať kiwi. Pouliční predavači predávajú jeden kus za 2-3 dirhamy (20-30 centov). Sú šťavnaté a vnútri majú malé kôstky, ktoré buď prehltnete alebo vypľujete (rozhodne ich nerozhrýzajte). Predavači vám ich obvykle priamo na mieste aj očistia a podajú pripravené na konzumáciu.
Ďalšie ovocie
Okrem predavačov opuncií stretnete na ulici aj rôznych predavačov šťavnatých broskýň, hrozna, jabĺk a iného ovocia. Pokiaľ majú pri sebe váhu, cena za ovocie je fixná a nezjednáva sa. Ak však títo predajcovia voľne postávajú na ulici, nemali by si pýtať viac ako 2-3 dirhamy (20-30 centov) za jeden kus ovocia. Keď si pýtajú viac, vyjednávajte alebo odíďte k ďalšiemu predavačovi.
Ovocné šťavy
Čerstvo vyšťavené džúsy si nikdy nekupujte na miestach, kde priamo nevidíte, ako sa pripravujú (napríklad v Marrákeši na námestí Jemaa el-Fnaa). Sú síce lacné (okolo 1 €), ale nedostanete 100% ovocnú šťavu, pretože táto je zriedená s vodou. Z vlastnej skúsenosti vám poviem, že do hodiny budete akútne hľadať záchod.
Miest, kde predavači vyšťavia ovocie priamo pred vami, je síce menej a ich šťavy sú drahšie (okolo 2 €), ale dostanete 100% čistú šťavu. Najčastejšie predávajú pomarančové šťavy, ale ak budete mať šťastie, stretnete aj takých, čo vám vyšťavia granátové jablko.
Nealkoholické nápoje
Berberská whiskey (mätový čaj)
Berberská whisky nemá s írskou whiskey nič spoločné, pretože je to čerstvý mätový čaj. Je veľmi sladký, čím vás nabudí energiou na celý deň. Podáva sa v kovovej kanvici a pitie tohto čaju je spoločenskou udalosťou. Budú vám ho núkať všade a pitie tohto mätového čaju je v Maroku populárnejšie ako pitie kávy.
Voda
Voda, ktorá vám bude tiecť v kúpeľni, pochádza z pohoria Atlas. Údajne je filtrovaná, ale aj napriek tomu som si preventívne kupovala balenú vodu. Z balených fliaš si nekupujte tie, ktoré majú na sebe Pepsi etiketu. Povrávajú sa klebety o tom, že je to filtrovaná záchodová voda. Mne najviac chutili vody Sidiali, Bahia a Aïn Atlas.
Alkoholické nápoje
Pitie alkoholu islam zakazuje. Preto kúpiť alkohol v Maroku nie je také jednoduché, ako si môžete myslieť. Na drink si môžete sadnúť jedine v reštaurácii, ktorá má licenciu na alkohol, a tých v Maroku veľa nie je.
Okrem toho si môžete kúpiť alkohol v Carrefoure. Majte však na pamäti, že piť alkohol na verejnosti je zakázané a treba ho mať schovaný na nie viditeľnom mieste.
Koreniny: Secret of Morocco
Vynikajúcim suvenírom z Maroka je zmes korenín, ktorá sa volá Secret of Morocco. Je to zmes 35 druhov korenia, ktoré dodajú každému jedlu lahodnú chuť. Môžete to použiť na úplne všetko: do polievky, šalátov, na ryžu, kus kus, mäso… V Maroku sa povráva, že je to zmes najmä pre mladé ženy, ktoré ešte nevedia chutne variť.
Aj po mesiaci v Maroku musím povedať, že mi väčšina jedál stále chutila, a to sa mi nestáva často. Chuťovo je marocká kuchyňa veľmi príjemná, jedlá nezvyknú byť pikantné a mäso robia na výbornú. Nebojte sa experimentovať a ochutnajte všetko, čo vám ponúknu, určite to bude chutné. Dobrú chuť!