Mexiko

Mexické jedlá a nápoje. Čo domáci naozaj jedia?

Dievča sedí na stoličke v pouličnom stánku a je žemľu s mäsom.

Na mexické jedlá som sa pred vycestovaním na mexický Yucatán veľmi tešila. Tacos, burritos, guacamole… slinky sa mi zbiehali už v lietadle. Po príchode do Cancúnu som však zistila tri zásadné veci: mexická kuchyňa je oveľa viac ako niečím plnená tortilla, tacos je to najnudnejšie jedlo, aké tu dostanete, tortilly sa naozaj nedajú jesť každý deň. Čo okrem tortilly treba v Mexiku ochutnať?

Polievky

Birria

Birria je vývar z hovädzieho, kozieho alebo baranieho mäsa a je mierne pikantná. Podáva sa s tradičnými prílohami, akými sú nasekaná cibuľa, koriander, limetky a tortilly.

Na stole je trhané hovädzie mäso, guacamole, tortillas a mexická polievka.
Birriu som ochutnala v Cielito Lindo, Playa del Carmen. Ak chcete ochutnať autentickú mexickú kuchyňu v krajšej reštaurácii, zájdite si sem. Birria je v pravom dolnom rohu.

Caldo de Pollo, Caldo de Res, Caldo Camarón

Caldo znamená vývar a zvykne sa podávať ako hlavné jedlo v rámci denného menu. Caldo de Pollo je teda kurací vývar, Caldo de Res je silný hovädzí vývar a Caldo de Camarón je krevetový vývar. Všetky sú fantastické a medzi Mexičanmi veľmi populárne.

Čo sa týka cien, stravovali sme sa mimo turistických miest spolu s domácimi. Caldo de Pollo zvykol byť najlacnejší, my sme ho v Playa del Carmen jedávali za 60 pesos (3 €). Caldo de Res stál 70 pesos (3,50 €) a Caldo de Camarón 120 pesos (6 €).

V miske je silný kurací vývar s mäsom, zeleninou a ryžou. Vedľa neho je miska s tortillami.
S Caldo de pollo som mala takú skúsenosť, že v pondelok chutilo najlepšie a najčerstvejšie. Neviem, či ďalšie dni iba zohrievajú pondelkový vývar, no byť vami to neriskujem. S ostatnými vývarmi som však nemala problém 😊.
Dva taniere silného hovädzieho vývaru so zeleninou.
Caldo de Res

Potaje de Lenteja

Potaje de Lenteja je hustá šošovicová polievka so zeleninou a s mäsom, najčastejšie chorizom alebo slaninou.

V tanieri je šošovicová polievka so zeleinou.
Potaje de Lenteja

Mondongo

Podobne ako v Kolumbii, aj v Mexiku je Mondongo obľúbená pochúťka. Je to držková polievka so zeleninou a kúskami mäsa. Kolumbijci ho buď milujú alebo nenávidia.

Držková polievka.
Mondongo

Pozole Rojo

Pozole Rojo je pikantná kukuricová polievka s bravčovým alebo hovädzím mäsom dochutená rôznymi bylinkami a korením, ako je napríklad cesnak, cibuľa, oregano a čerstvý koriander.

Hlavné jedlá

Tacos

Tacos je hádam najtypickejšie mexické jedlo. Je to vždy mäso v tortile, do ktorého si môžete dosypať nasekanú cibuľku, koriander, chilli omáčku, prípadne vyšťaviť limetku. V Mexiku existujú viaceré typy tacos a najlacnejší je tacos pastor (tortila s kebabovým mäsom). Najlacnejšie tacos som videla za 16 pesos (0,80 €) za kus, väčšinou však stál 20-35 pesos (1-1,80 €) za kus.

Tri tortilly, na ktorých sú malé kúsky mäsa.
Takto vyzerajá porcia autentických mexických tacos.
Tanier s dvoma plackami, na ktorom je mäso a cibuľka.
Tacos Pastor

Enchilada

Enchilada sa pripravuje z kukuričnej tortilly. Tortilly sú plnené mäsom a zalievajú sa zmesou ostrokyslej omáčky so smotanou. Zvykne sa podávať aj s ryžou a fazuľou.

Tortilly v omáčke poliate smotanou a syrom.
Enchiladas

Burrito

Burrito je tortilla plnená mäsom, strukovinami, ryžou, zeleninou, syrom a rôznymi omáčkami.

Veľká tortilla plnená mäsom a zeleninou. Na stole sú aj servítky.
V Playa del Carmen sme našli naozaj veľké burrito za 65 pesos (3,30 €). Na promenáde ho predávajú od 75 pesos (3,80 €) a porcie sa zdali byť menšie.

Torta

Torta je menší sendvič namazaný maslom a plnený mäsom a zeleninou.

Na tanieri je plnená žemľa.
Torta

Quesadilla

Quesadilla sa vyrába z kukuričnej tortilly a jej hlavnou náplňou je syr. Dáva sa do nej aj mäso, zelenina a fazuľa. Quesadilla je jedna tortilla zložená na polovicu.

Na tanieri je preložená tortilla plnená mäsom a syrom.
Quesadilla

Gringa

Gringa sa zvykne robiť z pšeničnej tortilly a je väčšia ako Quesadilla. Plní sa mäsom pastor (kebabové mäso) a sú to dve samostatné tortilly opečené z obdivoch strán.

Dve tortilly plnené mäsom a zeleninou.
Gringa

Panuchos

Panuchos je Yucatánska špeciálna kukuričná tortila, ktorá sa zvykne plniť varenými čiernymi fazuľami a zeleninou. Ja som ich ochutnala počas výletu na Chichen Itza a chutili mi viac ako obyčajné Tacos.

Tortilla plnená mäsom a zeleninou. Vedľa nej je zemiaková kaša.
Panuchos

Guacamole

Guacamole je nátierka z avokáda, cibule a paradajok.

Guacamole s tortilla chipsami.
Túto mega porciu čerstvého guacamole som kúpila v supermarkete Selecto v Playa del Carmen za 40 pesos (2 €). V reštauráciách ho bežne predávajú za 80 pesos (4 €) a porcia je o polovicu menšia.

Comida del Día/Menu de la Semana (denné menu)

Keď opustíte turistické oblasti a presuniete sa viac k domácim, objavíte obedňajšie denné menu. Zvyčajne stojí okolo 60-90 pesos (3-6 €) a v cene máte hlavné jedlo, nápoj a misku s čerstvými teplými tortillami.

Denné menu sú naprieč Južnou Amerikou veľmi populárne, no ak porovnám mexické Comida del Día s kolumbijskými Menú del Día, Kolumbia jednoznačne vyhráva vo všetkých smeroch: v chuti, množstve, výbere a v cene.

Pollo Frito

Keď si objednáte Pollo Frito, nedostanete rezeň, ale kura vysmážané na panvici bez trojobalu.

Vyprážané kuracie stehno so zeleninou, fazuľou a ryžou.
Pollo Frito

Tacos Dorados de Papa

Tieto tacos sa plnia zemiakmi a mäsom a následne sa vyprážajú. Podávajú sa poliate omáčkou zo zeleniny a syra.

Tacos v omáčke zaliate smotanou so zeleninou.
Tacos Dorados de Papa

Pollo Entomado

Pollo Entomado je kuracie mäso, ktoré sa varí v paradajkovej omáčke. Podáva sa s ryžou, fazuľou a tortillami.

Pollo con Mole

Pollo con Mole je kuracie mäso, ktoré sa podáva s hustou sladko-pikantnou omáčkou mole. Do tejto omáčky idú chilli papričky, orechy, semienka, koreniny, čokoláda a ovocie. Mole má jemný čokoládový nádych a podáva sa s ryžou a tortillami.

Picadilo de Res

Picadilo de Res je jedlo z mletého hovädzieho mäsa. Toto mäso sa varí s paradajkami, cibuľou, cesnakom a často sa k nemu pridávajú aj zemiaky, mrkva, hrozienka alebo olivy.

Bistec a la Mexicana

Bistec a la Mexicana sa pripravuje dusením mäsa s paradajkami, cibuľou a jalapeňos. Zvykne sa podávať s ryžou, fazuľami a tortillami.

Kuracie kúsky so zeleninou, ryžou a fazuľami.
Bistec a la Mexicana

Pollo a la Crema

Pollo a la Crema je kuracie mäso na smotane.

Kuracie stehno na smotane s ryžou a fazuľou.
Pollo a la Crema

Chuleta de Pollo, Res alebo Puerco

Chuleta je po slovensky kotleta. Je to plátok mäsa (kuracieho, hovädzieho alebo bravčového) grilovaný alebo opekaný na panvici.

Kotleta s fazuľou, ryžou a zeleninou.
Chuleta a la plancha (kotleta z kuracích pŕs)

Fajita de Pollo, Res alebo Puerco

Fajita sú marinované plátky mäsa (kuracieho, hovädzieho alebo bravčového), ktoré sa opražia s cibuľou a paprikou.

Kúsky kuracích pŕs s cibuľou a paprikou. Ako príloha je fazuľa, ryža a zelenina.
Fajita de Pollo

Nápoje

Jamaica

Osviežujúci sladký nápoj z kvetov ibišteka sa volá Jamaica. V Mexiku je veľmi populárny a ľudia ho zvyknú piť v rámci denného menu. Nápoj dostal tento názov preto, lebo kvety z ibišteka boli dovezené do Mexika práve z Jamaicy.

Fľaša s fialovou šťavou.
Jamaica

Margarita

Margarita je zmes tequily, pomarančového likéru a limetkovej šťavy. Vznikla v 30. alebo 40. rokoch 20. storočia a je považovaná za symbol mexickej kultúry a pohostinnosti.

Drink margarita so stonkami zelene, ktoré trčia z pohára.
Margarita

Voda

Voda naprieč celým Mexikom nie je pitná. 1,5-litrová fľaša vody stála v Playa del Carmen 20 pesos (1 €) a 10-litrová fľaša vody 65 pesos (3,30 €).

Stánok s pouličnými predavačmi tacos. Za stolom sedia ľudia a jedia.

Na mexickú kuchyňu som sa veľmi tešila, avšak po prvých troch dňoch som zistila, že je to vždy len nejaká tortilla plnená mäsom. Moje nadšenie preto veľmi rýchlo opadlo a mala som obavy ako zvládnem jesť tri týždne plnené tortilly. Zachránili to však lokálne reštaurácie, kde ponúkali denné menu a ako bonus k nemu podávali teplé domáce tortilly, ktoré v turistickej reštaurácii nedostanete. Dať si raz začas tacos alebo tortu je super, ale jesť to každý deň by som naozaj nezvládla 😅.

Mohlo by sa ti páčiť...