Na mexické jedlá som sa pred vycestovaním na mexický Yucatán veľmi tešila. Tacos, burritos, guacamole… slinky sa mi zbiehali už v lietadle. Po príchode do Cancúnu som však zistila tri zásadné veci: mexická kuchyňa je oveľa viac ako niečím plnená tortilla, tacos je to najnudnejšie jedlo, aké tu dostanete, tortilly sa naozaj nedajú jesť každý deň. Čo okrem tortilly treba v Mexiku ochutnať?
Polievky
Birria
Birria je vývar z hovädzieho, kozieho alebo baranieho mäsa a je mierne pikantná. Podáva sa s tradičnými prílohami, akými sú nasekaná cibuľa, koriander, limetky a tortilly.
Caldo de Pollo, Caldo de Res, Caldo Camarón
Caldo znamená vývar a zvykne sa podávať ako hlavné jedlo v rámci denného menu. Caldo de Pollo je teda kurací vývar, Caldo de Res je silný hovädzí vývar a Caldo de Camarón je krevetový vývar. Všetky sú fantastické a medzi Mexičanmi veľmi populárne.
Čo sa týka cien, stravovali sme sa mimo turistických miest spolu s domácimi. Caldo de Pollo zvykol byť najlacnejší, my sme ho v Playa del Carmen jedávali za 60 pesos (3 €). Caldo de Res stál 70 pesos (3,50 €) a Caldo de Camarón 120 pesos (6 €).
Potaje de Lenteja
Potaje de Lenteja je hustá šošovicová polievka so zeleninou a s mäsom, najčastejšie chorizom alebo slaninou.
Mondongo
Podobne ako v Kolumbii, aj v Mexiku je Mondongo obľúbená pochúťka. Je to držková polievka so zeleninou a kúskami mäsa. Kolumbijci ho buď milujú alebo nenávidia.
Pozole Rojo
Pozole Rojo je pikantná kukuricová polievka s bravčovým alebo hovädzím mäsom dochutená rôznymi bylinkami a korením, ako je napríklad cesnak, cibuľa, oregano a čerstvý koriander.
Hlavné jedlá
Tacos
Tacos je hádam najtypickejšie mexické jedlo. Je to vždy mäso v tortile, do ktorého si môžete dosypať nasekanú cibuľku, koriander, chilli omáčku, prípadne vyšťaviť limetku. V Mexiku existujú viaceré typy tacos a najlacnejší je tacos pastor (tortila s kebabovým mäsom). Najlacnejšie tacos som videla za 16 pesos (0,80 €) za kus, väčšinou však stál 20-35 pesos (1-1,80 €) za kus.
Enchilada
Enchilada sa pripravuje z kukuričnej tortilly. Tortilly sú plnené mäsom a zalievajú sa zmesou ostrokyslej omáčky so smotanou. Zvykne sa podávať aj s ryžou a fazuľou.
Burrito
Burrito je tortilla plnená mäsom, strukovinami, ryžou, zeleninou, syrom a rôznymi omáčkami.
Torta
Torta je menší sendvič namazaný maslom a plnený mäsom a zeleninou.
Quesadilla
Quesadilla sa vyrába z kukuričnej tortilly a jej hlavnou náplňou je syr. Dáva sa do nej aj mäso, zelenina a fazuľa. Quesadilla je jedna tortilla zložená na polovicu.
Gringa
Gringa sa zvykne robiť z pšeničnej tortilly a je väčšia ako Quesadilla. Plní sa mäsom pastor (kebabové mäso) a sú to dve samostatné tortilly opečené z obdivoch strán.
Panuchos
Panuchos je Yucatánska špeciálna kukuričná tortila, ktorá sa zvykne plniť varenými čiernymi fazuľami a zeleninou. Ja som ich ochutnala počas výletu na Chichen Itza a chutili mi viac ako obyčajné Tacos.
Guacamole
Guacamole je nátierka z avokáda, cibule a paradajok.
Comida del Día/Menu de la Semana (denné menu)
Keď opustíte turistické oblasti a presuniete sa viac k domácim, objavíte obedňajšie denné menu. Zvyčajne stojí okolo 60-90 pesos (3-6 €) a v cene máte hlavné jedlo, nápoj a misku s čerstvými teplými tortillami.
Denné menu sú naprieč Južnou Amerikou veľmi populárne, no ak porovnám mexické Comida del Día s kolumbijskými Menú del Día, Kolumbia jednoznačne vyhráva vo všetkých smeroch: v chuti, množstve, výbere a v cene.
Pollo Frito
Keď si objednáte Pollo Frito, nedostanete rezeň, ale kura vysmážané na panvici bez trojobalu.
Tacos Dorados de Papa
Tieto tacos sa plnia zemiakmi a mäsom a následne sa vyprážajú. Podávajú sa poliate omáčkou zo zeleniny a syra.
Pollo Entomado
Pollo Entomado je kuracie mäso, ktoré sa varí v paradajkovej omáčke. Podáva sa s ryžou, fazuľou a tortillami.
Pollo con Mole
Pollo con Mole je kuracie mäso, ktoré sa podáva s hustou sladko-pikantnou omáčkou mole. Do tejto omáčky idú chilli papričky, orechy, semienka, koreniny, čokoláda a ovocie. Mole má jemný čokoládový nádych a podáva sa s ryžou a tortillami.
Picadilo de Res
Picadilo de Res je jedlo z mletého hovädzieho mäsa. Toto mäso sa varí s paradajkami, cibuľou, cesnakom a často sa k nemu pridávajú aj zemiaky, mrkva, hrozienka alebo olivy.
Bistec a la Mexicana
Bistec a la Mexicana sa pripravuje dusením mäsa s paradajkami, cibuľou a jalapeňos. Zvykne sa podávať s ryžou, fazuľami a tortillami.
Pollo a la Crema
Pollo a la Crema je kuracie mäso na smotane.
Chuleta de Pollo, Res alebo Puerco
Chuleta je po slovensky kotleta. Je to plátok mäsa (kuracieho, hovädzieho alebo bravčového) grilovaný alebo opekaný na panvici.
Fajita de Pollo, Res alebo Puerco
Fajita sú marinované plátky mäsa (kuracieho, hovädzieho alebo bravčového), ktoré sa opražia s cibuľou a paprikou.
Nápoje
Jamaica
Osviežujúci sladký nápoj z kvetov ibišteka sa volá Jamaica. V Mexiku je veľmi populárny a ľudia ho zvyknú piť v rámci denného menu. Nápoj dostal tento názov preto, lebo kvety z ibišteka boli dovezené do Mexika práve z Jamaicy.
Margarita
Margarita je zmes tequily, pomarančového likéru a limetkovej šťavy. Vznikla v 30. alebo 40. rokoch 20. storočia a je považovaná za symbol mexickej kultúry a pohostinnosti.
Voda
Voda naprieč celým Mexikom nie je pitná. 1,5-litrová fľaša vody stála v Playa del Carmen 20 pesos (1 €) a 10-litrová fľaša vody 65 pesos (3,30 €).
Na mexickú kuchyňu som sa veľmi tešila, avšak po prvých troch dňoch som zistila, že je to vždy len nejaká tortilla plnená mäsom. Moje nadšenie preto veľmi rýchlo opadlo a mala som obavy ako zvládnem jesť tri týždne plnené tortilly. Zachránili to však lokálne reštaurácie, kde ponúkali denné menu a ako bonus k nemu podávali teplé domáce tortilly, ktoré v turistickej reštaurácii nedostanete. Dať si raz začas tacos alebo tortu je super, ale jesť to každý deň by som naozaj nezvládla 😅.