Kolumbia

Kolumbijské jedlá a nápoje. Čo ochutnať?

Dievča sedí za stolom a obeduje.

Pri cestovaní dvojnásobne platí, že láska ku krajine, v ktorej sa nachádzam, ide cez žalúdok. Kolumbijská kuchyňa, tú som si ihneď zamilovala. Prečo? Pretože má veľmi blízko k jedlám, na ktoré som zvyknutá z domova. Nehrozí tu žiadne, naozaj žiadne nepríjemné prekvapenie a do sýta som sa tu bezprolémov najedla každý deň. Pani kuchárky môžu byť na seba pyšné. Čo sa teda oplatí ochutnať v Kolumbii? Úplne všetko 🤤.

Menú del día

Menú del día si zaslúži prvú a samostatnú kapitolu. Je to obedové menu, ktoré sa podáva každý deň v týždni v čase obeda (áno, aj počas víkendov). V 99% dostanete polievku, hlavné jedlo a nápoj. V tom 1% horzí, že nedostanete polievku, no to sa vám môže stať skôr na turistickejších miestach, nie tam, kde jedia miestni.

Na stole je hlavné jedlo kuracie prsia s ryžou a zeleninou a polievka. Sú tam aj dva oranžové nápoje.
Menú del día

Z nápojov si takmer vždy môžete vybrať jugo (ovocnú šťavu), claro (mliečny nápoj), guavu (veľmi osviežujúci nápoj, ktorý môže pripomínať kombuchu) alebo vodu. V Medelline som k dennému menu zvykla dostať zadarmo aj tinto (čiernu káva), no to nie je všade zvykom.

Toto obedňajšie menu stojí najčastejšie v rozmedzí od 7 000 – 20 000 pesos (1,70€ – 4,70€).

Menú del día v Medelline

V Medelline som si všimla, že kdekoľvek sme si sadli, všade mal menú del día rovnaký základ.

Z polievok mali úplne všade fazuľovú polievku (frijoles). Druhou najčastejšou polievkou bola rybacia (pescado) a mondongo (držky so zeleninou). K polievke sme dostali malý kukuričný krúžok, ktorý sa volá arepa. Je to kolumbijské dedičstvo predkov a zvykne sa jesť aj na raňajky s vajíčkami a kávou, respektíve kedykoľvek a s čímkoľvek počas dňa.

Čo sa týka hlavného jedla, vždy máte na výber z mäsa: kuracie na prírodno (pollo a la plancha), hovädzie (solomo/res), bravčové (cerdo), vyprážaná slanina (chicharron). Mäsový základ sa podáva najčastejšie s ryžou, zeleninou a na panvici opraženým banánom, ktorý sa veľmi podobá na banán, ale je väčší. Tomuto banánu sa hovorí tajada a občas zvykne byť príjemne sladký, podľa mňa ho dokonca občas polejú aj medom. Mňam!

Kuracie prsia na prírodno so šošovicou, ryžou a zeleninou.
Pollo a la plancha. V okolí Santa Marty zvyknú dávať v rámci prílohy aj šošovicu alebo fazuľu.
Hovädzie mäso s ryžou, zeleninou a vysmážaným banánom.
Solomo/res
Bravčové mäso s ryžou, vajíčkom, hranolkami, zeleninovým šalátom a vysmážaným banánom.
Cerdo
Vyprážaná slanina s ryžou a teleninou.
Chicharron

Menú del día v Bogote

V Bogote som si denné menučka užila najviac. Dostali sme veľké porcie, na rozdiel od Medellinu varili každý deň niečo iné a na výber sme mali väčšinou z dvoch jedál. Cenovo ich predávajú od 13 000 pesos (3,13 €).

Tanier s gulášom, ryžou a kašou. Vedľa neho sú dva taniere s polievkou a kuracie mäso na prírodno s ryžou, kašou a cestovinami.
Denné menu v Bogote

Menú del día v Santa Marte a Gaire

V prímorskej Santa Marte a Gaire to už bolo trošku inak. Predsa len, sú to menšie mestečká pri mori a Gaira je navyše mesto plné dovolenkárov.

V Santa Marte zohnať denné menu bolo tak trochu umenie. Keď sme sa na to pýtali našich hostiteľov na Airbnb, nevedeli, o čom hovoríme. Našťastie sme sa v rámci mesta sťahovali (dráma na celý deň) a hneď vedľa nášho nového ubytovania dve milé panie každý deň vyvárali niečo nové. Základom každého dňa bola Sopa de costilla (zeleninová polievka s kosťami z hovädzích rebier), ku ktorej sme mali na výber z dvoch jedál. Tie sa na rozdiel od Medellinu každý deň menili a dostávali sme k tomu aj džbánik so sladkou malinovkou. Za denné menu sme tu zaplatili 12 000 pesos (2,80 €).

Vyprážaná ryba, fazuľa, ryža, cvikla a banán.
K hlavnému jedlu dostanete všade samozrejme aj polievku a nápoj.

Dva dni pred odchodom sme objavili ďalšie miesto s Menú del día. Opäť sme dostali Sopa de costilla, mali sme na výber z troch hlavných jedál a k tomu sme dostali sladkú malinovku. Majiteľ bol veľmi milý, porcia bola veľká a za menu sme zaplatili 16 000 pesos (3,75 €).

Plnené kuracie prsia s ryžou, zeleninou a vysmážaným banánom.
Kuracie prsia plnené šunkou a syrom Rollo de pechuga. Existuje v Kolumbii niečo viac slovenské? Myslím si, že nie.

V centre mesta som videla asi 1-2 reštaurácie, ktoré ponúkali denné menu, ale nemala som dôvod tam chodiť.

V Gaire pri pláži Rodadero to zas bolo úplne inak. Čašníci sa išli pomaly potrhať, aby nás nalákali do svojej reštaurácie na denné menu. Ceny sa tu pohybovali okolo 20 000 pesos (4,70 €).

Polievky

Frijoles

Frijoles je hustá fazuľová polievka.

Fazuľová polievka so sladkým nápojom.
Frijoles

Pescado

Rybaciu polievku (pescado) v Kolumbii naozaj vedia veľmi dobre spraviť. Ak budete mať možnosť, určite ochutnajte.

Rybacia polievka.
Pescado sopa

Sopa de pasta

Ide o jednoduchú, ale veľmi chutnú cestovinovú polievku.

Cestovinová polievka.
Sopa de pasta

Sancocho

Medzi tradičné kolumbijské polievky patrí Sancocho. Je to zmes rôznych druhov mias (kuracie, bravčové, hovädzie, častokrát aj s rybou), spolu so zemiakmi, maniokmi, zeleninou. Sancocho sa podáva s kúskom avokáda/šalátom a tanierom bielej ryže, do ktorej si polievku namáčate.

Alternatíva k Sancocho je Sopa de Sancocho. Je to vývar bez prílohy (ja som ju dostala dokonca bez mäsa, len vývar so zemiakom).

Kuracia polievka s tanierom ryže, zeleninou a banánom. Za taniermi je sladký nápoj.
Kuracia verzia Sancocho pollo. Chutí výborne, podobne ako poriadny kurací vývar. Ako nápoj sme dostali šťavu zo Salpicónu, ktorý sme zvykli jesť ako sladký ovocný dezert 😄.

Sopa crema de espinacha

Veľmi dobrou a zdravou polievkou je špenátová s cesnakom. Chutí veľmi podobne ako u nás na Slovensku, tu naozaj nemáte čo vymýšľať. Určite odporúčam.

Špenátová polievka s arepou.
Sopa crema de espinacha

Sopa de calabaza

Ak uvidíte, že ponúkajú Sopa de calabaza, po slovensky tekvicovú polievku, dvakrát neváhajte, je fakt výborná.

Tekvicová polievka.
Sopa de calabaza

Sopa de platano a Sopa de guineo

Banánová polievka Sopa de platano patrí medzi moje obľúbené kolumbijské polievky! Okrem banánov do nej ide cibuľa, mrkva, hrášok, zemiak, hovädzí vývar a koriander.

Sopa de guineo je taktiež banánová polievka, ale z inej odrody banánov. Na moje prekvapenie ani jedna z týchto banánových polievok nebola sladká.

Banánovo zemiaková polievka.
Sopa de platano
Banánová polievka.
Sopa de guineo

Sopa de costilla

O Sopa de costilla som písala v kapitole Menú del día. Dáva sa do nej zelenina, niekoľko druhov zemiakov a kusy hovädzích rebier.

Polievka s kúskami hovädzích rebier.
Sopa de costilla

Mondongo

Mondongo je držková polievka so zeleninou a kúskami mäsa. Podľa mňa je to veľmi nepochopená polievka, pretože jej väčšina sa skladá držiek, teda častí kravieho žalúdka, ktorým neviem prísť na chuť. Môžete si vypýtať aj Mondongo completo. K polievke dostanete tanier s ryžou, kúskom avokáda a zeleninou. Kolumbijci ju vraj buď milujú alebo nenávidia. Nič medzitým neexistuje.

Držková polievka.
Sopa de Mondongo

Sopa de garbanzos

Ak Kolumbijci niečo vedia naozaj dobre pripraviť, sú to strukoviny. Sopa de garbanzos je cícerová polievka.

Cícerová polievka.
Sopa de garbanzos

Hlavné jedlá

Bandeja paisa

Najtradičnejšie kolumbijské jedlo je Bandeja paisa. V minulosti to bolo jedlo farmárov z regiónu Antioquie (okolie Medellinu). Ich manželky im pripravovali veľké porcie jedla plné rôznych vecí, pretože vykonávali náročnú prácu v kolumbijských horách.

Najčastejšie obsahuje bravčové mäso, mleté mäso, chicharron, chorrizo, krvavnicu, volské oko, ryžu, červené fazule, avokádo, citrón a arepu.

Na stole sú dve jedlá. Vyprážaná slanina s klobásou, fazuľou, vajíčkom, ryžou a šalátom s avokádom a vyprážaná ryba s hranolkami a ryžou. Tiež sú tam dva žlté nápoje.
Bandeja paisa
Toto nie je úplne Bandeja paisa, ale Bandeja mediana, teda tanier s domácimi chorizo, šalátom, avokádoom, arepou a zemiakmi.

Tamal

Tamal je jedlo, ktoré sa vyrába z kukuričného cesta (môže pripomínať polentu) a plní sa mäsom, zeleninou a omáčkami. Občas sa Tamal zvykne jesť aj na raňajky.

Jedlo z kukuričnej múky plnené mäsom. Podáva sa k jemu opražená kukuričná placka.
Tamal, Buñuelos

Higado acebollado

Milujete pečienku na cibuľke? V tom prípade vám bude chutiť aj Higado acebollado. V Kolumbii však nemusíte dostať kuraciu pečienku, ale aj bravčovú či hovädziu.

Hovädzia pečienka s ryžou, zemiakom a šalátom.
Higado acebollado

Pollo Sudado

Pollo Sudado je kuracie stehno, prípadne chrbát pripravovaný na prírodno.

Kuracie mäso na prírodno s ryžou, zeleninou, zemiakom, banánom a volským okom.
Pollo Sudado

Costillas

Bravčové rebrá Costillas taktiež zvyknú byť súčasťou menú del día.

Bravčové rebrá s ryžou a hranolkami.
Costillas

Carne molida a Carne guisada

Celkom často som sa v Kolumbii stretla s Carne molida, čo je mleté hovädzie mäso. Carne guisada je mäso pripravené podobne ako v guláši.

Pescado frito

Kolumbijci milujú vyprážané jedlo a na streed foode v podstate nič iné ani nekúpite. Vyprážaná ryba (Pescado frito) je veľká miestna pochúťka a najviac oceňujem, že stojí rovnako ako každé iné jedlo. V Buñuelos je dokonca obľúbenou pochúťkou na raňajky. Určite odporúčam každému ju ochutnať.

Vysmážaná ryba s arepou.
Pescado z Buñuelos, 2,80 €

Tilapia

Ide o sladkovodnú rybu, ktorá sa najčastejšie podáva vysmážaná. Mäsa v nej však bolo tak žalostne málo, že som mala pocit, že jem kosti s prezlami.

Vysmážaná ryba s hranolkami, ryžou, zeleninovou oblohou, vysmážaným avokádom a sladkou ovocnou šťavou.
Tilapia

Alitas de pollo

Alitas de pollo sú kuracie krídelká.

Marinované kuracie krídelká so zemiakmi, poliate guacamole omáčkou.
Alitas de pollo, 4,70 €

Pollo asado

Pollo asado je grilované kurča. Dostanete k tomu aj kúsok zemiaku a arepu.

Grilované kura.
Pollo asado, 2,60 €

Raňajky

Raňajky sú základ dňa a v Kolumbii to platí dvojnásobne. Typická raňajkáreň je Buñuelos, kde si okrem Tamalu a Pescada môžete vypýtať panvičku s praženicou. K raňajkám je veľmi populárne aj hocičo vysmážané z pouličných stánkov, no môj žalúdok na takéto šoky nie je stavaný 😄.

Cancerola ranchera

Cancerola ranchera je praženica s párkom. Podáva sa k tomu teplá arepa, maslo a syr.

Omeleta s arepou a kávou.
Cancerola ranchera z Buñuelos, 2,80 €

Cancerola sencilla

Cancerola sencilla je praženica s paradajkou. Tiež sa k nej podáva teplá arepa, maslo a syr.

Praženica so syrom, arepou a kávou.
Cancerola sencilla z Buñuelos, 2,80 €

Huevos con arepa

Vajíčka s arepou nejdem vysvetľovať, tu nie je o čom 😂. Btw to na arepe je syr.

Praženica s arepou a syrom.
Huevos con arepa

Calentado

Calentado by malo byť jedlo, ktoré sa pripravuje zo zvyškov z prechádzajúceho dňa. Ja dúfam, že Calentado, ktoré som dostala bolo čerstvé, ale ktovie. Ako vidíte, obsahuje mäso, arepu, ryžu, fazuľu a kúsok syra a podáva sa na raňajky.

Mäso s arepou, ryžou a fazuľami.
Calentado

Dezerty

Salpicón

Ide o ovocný, extra sladký pohár zaliany sladkým nápojom Colombiana. Takmer vždy sa podáva so zmrzlinou.

Dva ovocné poháre s trubičkami.
Salpicón, 0,90 €.
Dievča drží 5 litrovú fľašu so sladkou vodou.
Nápoj Colombiana. Legendy vravia, že viete kúpiť aj menšie balenie, nikto ho však zatiaľ nevidel. Inak, chutí ako zubná pasta Odol perlička.

Fresa con crema

Jahody so sľahačkou sú typické pre oblasť Guatape, preto ak sa sem vyberiete na výlet, určite túto lahôdku ochutnajte. Môžete tu vyskúšať aj sladký jahodový koláč Merengon.

Jahodový pohár so šľahačkou a trubičkou.
Fresa con crema, 2,30 €

Buñuelos

Buñuelos sú niečo ako sladko-slané vyprážané syrové guličky. V Kolumbii sú veľmi populárne a v prevádzke Sr Buñuelo v medellinskom El Poblade kúpite aj lepšiu verziu plnených buñuelos.

Vyprážaná gulička.
Buñuelo
Vyprážaná šiška plnená syrom a čokoládou.
Buñuelo plnené syrom a čokoládou.

Arroz con leche

Ryžový puding vám nemusím predstavovať. Na rozdiel od slovenského je však oveľa sladší.

Ryžový puding.
Arroz con leche

Malteada

Milkshake sa v Kolumbii volá Malteada. Konkrétne tento chutil ako čokoládové mlieko.

Čokoládový milkshake.
Malteada, 1,90 €

Obleas

Typickým dezertom, ktorý treba ochutnať v Salente, sú oplátky (obleas). Najčastejšie sa plnia šľahačkou, karamelom, džemom a syrom. Áno, dokopy.

Oplátky plnené šľahačkou, syrom a džemom.
Obleas

Kolumbijská čokoláda

Kolumbijské kakao vyhralo v roku 2024 medzinárodné ohodnotenie najlepšieho kakaa na svete. Prísť do Kolumbie a neochutnať čokoládu je jednoducho hriech.

Kolumbijská čokoláda.
Choďte napríklad do obchodu D1 a kúpte si túto čokoládu.

Ovocie

V Kolumbii si namiesto sladkostí kúpte radšej čerstvé ovocie. Banány, avokádo, zemiaky (viem, že zemiak nie je ovocie), kokos a ďalšie druhy ovocia tu nadobúdajú úplne nové chuťové rozmery.

Dievča v šiltovke a žltom tričku pije kokosovú vodu.
Napríklad tento kokos bol tisíckrát sladší ako kokosy v Thajsku a predavač nám ho po vypití kokosovej vody aj ošúpal, aby sme mohli vyjesť aj vnútro.
Ovocný tanier s mangom a ananásom.
Aby toho nebolo málo, ovocie je tu naozaj veľmi lacné. Napríklad pol kila banánov kúpite za 0,25 €, veľký ananás za euro a 250ml pohár papáje za 0,70 €.
Hrsť malých žltých banánov.
Za toto sme zaplatili menej ako 1 euro.

Street food

Street food je populárny po celej Kolumbii. Na uliciach kúpite najčastejšie niečo vysmážané, empanady alebo grilované mäso.

Colombiano perro

Ide o klasický hot dog, avšak pozor. Žemľa je spravidla polotovar zo sáčku s trvanlivosťou do roku 2050 a suroviny, ktoré sa na tento hot dog používajú sú rovnako „kvalitné“.

Hot dog.
Colombiano perro

Papas rellenas

Vysmažaný plnený zemiak je taktiež miestna špecialita a vôbec nechutí zle.

Vysmážaný zemiak plnený mäsom.
Papas rellenas v Santa Marte, 0,95 €

Arepa con queso

Arepa con queso je cesto na arepu spojené so syrom, ktoré sa opraží na oleji a na pohľad na ňu pripomína trochu palacinky. Je veľmi mastná a sýta.

Arepa so syrom.
Arepa con queso

Nápoje

Tinto

Ochutnať kolumbijskú kávu je must. Tinto je čierna káva, ktorú kúpite úplne všade a občas vám ju ponúknu zadarmo k raňajkám alebo k menu del día. V Medelline ho podávajú nesladené a ak chcete, sami si ho osladíte. V Santa Marte som zase nevedela kúpiť tinto, ktoré už nebolo vopred osladené.

Na stole sú dve čierne kávy.
Tinto sa nebojte kúpiť od hocikoho, ani od pouličných predajcov. Najlacnejšie som kupovala za 0,20 € a najdrahšie za 0,50 €.
Pani v červeno-bielom tričku stojí pred vozíkom s termoskami.
Pouličná predavačka tinta.

Voda

Milým prekvapením v Kolumbii je, že vo veľkých mestách ako je Bogota, Medellin, Cartagena alebo v Cali majú pitnú vodu. V Santa Marte však pitná nie je a musíte si kupovať balenú. Populárne (a lacné) sú tu sáčky plnené vodou.

Balená pitná voda v sáčku.
Balenie troch takýchto 5-litrových vriec s vodou sme kupovali za 0,70 €. V obchodoch kúpite aj malé, pollitrové balenie a môžete si popíjať ako domáci. Tí totiž nepijú z plastových fliaš.

Chocolate con queso

Čokoláda so syrom (Chocolate con queso alebo Chocolate Santafereño) je populárny nápoj najmä v Bogote. Najčastejšie sa servíruje v raňajkárňach.

Kúsky plávajúcich syrových kociek v horúcej čokoláde.
Ak chcete piť ťahavý roztopený syr, skúste mozzarellu a nie najlacnejší syr, aký som si objednala ja 😅.

Aguila

Najpopulárnejšia značka piva v Kolumbii je Aguila. Pije ju tu naozaj každý.

Dievča drží v ruke fľašu piva.
Pivo Aguila

Chicho

Kolumbijský alkohol chicho je strašne sladký a chuťovo môže pripomínať kombuchu.

Kokosová miska s alkoholom. Vedľa nej je grafit chlapca, ktorý drží štetec s granátom.
Chicho

Do Kolumbie som prišla s 52 kilami, po troch mesiacoch z nej odchádzam o niečo ťažšia. Ja neviem čo dávajú do tých jedál, ale prisahám, že mi tu narástol práve zadok. Na kolumbijsku stravu sa ozaj nemôžem stažovať 😄.

Mohlo by sa ti páčiť...