Pri cestovaní dvojnásobne platí, že láska ku krajine, v ktorej sa nachádzam, ide cez žalúdok. Kolumbijská kuchyňa, tú som si ihneď zamilovala. Prečo? Pretože má veľmi blízko k jedlám, na ktoré som zvyknutá z domova. Nehrozí tu žiadne, naozaj žiadne nepríjemné prekvapenie a do sýta som sa tu bezprolémov najedla každý deň. Pani kuchárky môžu byť na seba pyšné. Čo sa teda oplatí ochutnať v Kolumbii? Úplne všetko 🤤.
Menú del día
Menú del día si zaslúži prvú a samostatnú kapitolu. Je to obedové menu, ktoré sa podáva každý deň v týždni v čase obeda (áno, aj počas víkendov). V 99% dostanete polievku, hlavné jedlo a nápoj. V tom 1% horzí, že nedostanete polievku, no to sa vám môže stať skôr na turistickejších miestach, nie tam, kde jedia miestni.
![Na stole je hlavné jedlo kuracie prsia s ryžou a zeleninou a polievka. Sú tam aj dva oranžové nápoje.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/menu-del-dia-pollo.jpg)
Z nápojov si takmer vždy môžete vybrať jugo (ovocnú šťavu), claro (mliečny nápoj), guavu (veľmi osviežujúci nápoj, ktorý môže pripomínať kombuchu) alebo vodu. V Medelline som k dennému menu zvykla dostať zadarmo aj tinto (čiernu káva), no to nie je všade zvykom.
Toto obedňajšie menu stojí najčastejšie v rozmedzí od 7 000 – 20 000 pesos (1,70€ – 4,70€).
Menú del día v Medelline
V Medelline som si všimla, že kdekoľvek sme si sadli, všade mal menú del día rovnaký základ.
Z polievok mali úplne všade fazuľovú polievku (frijoles). Druhou najčastejšou polievkou bola rybacia (pescado) a mondongo (držky so zeleninou). K polievke sme dostali malý kukuričný krúžok, ktorý sa volá arepa. Je to kolumbijské dedičstvo predkov a zvykne sa jesť aj na raňajky s vajíčkami a kávou, respektíve kedykoľvek a s čímkoľvek počas dňa.
Čo sa týka hlavného jedla, vždy máte na výber z mäsa: kuracie na prírodno (pollo a la plancha), hovädzie (solomo/res), bravčové (cerdo), vyprážaná slanina (chicharron). Mäsový základ sa podáva najčastejšie s ryžou, zeleninou a na panvici opraženým banánom, ktorý sa veľmi podobá na banán, ale je väčší. Tomuto banánu sa hovorí tajada a občas zvykne byť príjemne sladký, podľa mňa ho dokonca občas polejú aj medom. Mňam!
![Kuracie prsia na prírodno so šošovicou, ryžou a zeleninou.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/pechuga-a-la-plancha-minca.jpg)
![Hovädzie mäso s ryžou, zeleninou a vysmážaným banánom.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/menu-del-dia-solomo.jpg)
![Bravčové mäso s ryžou, vajíčkom, hranolkami, zeleninovým šalátom a vysmážaným banánom.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/cerdo.jpg)
![Vyprážaná slanina s ryžou a teleninou.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/menu-del-dia-chicharron.jpg)
Menú del día v Bogote
V Bogote som si denné menučka užila najviac. Dostali sme veľké porcie, na rozdiel od Medellinu varili každý deň niečo iné a na výber sme mali väčšinou z dvoch jedál. Cenovo ich predávajú od 13 000 pesos (3,13 €).
![Tanier s gulášom, ryžou a kašou. Vedľa neho sú dva taniere s polievkou a kuracie mäso na prírodno s ryžou, kašou a cestovinami.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/04/menu-del-dia-bogota.jpg)
Menú del día v Santa Marte a Gaire
V prímorskej Santa Marte a Gaire to už bolo trošku inak. Predsa len, sú to menšie mestečká pri mori a Gaira je navyše mesto plné dovolenkárov.
V Santa Marte zohnať denné menu bolo tak trochu umenie. Keď sme sa na to pýtali našich hostiteľov na Airbnb, nevedeli, o čom hovoríme. Našťastie sme sa v rámci mesta sťahovali (dráma na celý deň) a hneď vedľa nášho nového ubytovania dve milé panie každý deň vyvárali niečo nové. Základom každého dňa bola Sopa de costilla (zeleninová polievka s kosťami z hovädzích rebier), ku ktorej sme mali na výber z dvoch jedál. Tie sa na rozdiel od Medellinu každý deň menili a dostávali sme k tomu aj džbánik so sladkou malinovkou. Za denné menu sme tu zaplatili 12 000 pesos (2,80 €).
![Vyprážaná ryba, fazuľa, ryža, cvikla a banán.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/menu-del-dia-santa-marta.jpg)
Dva dni pred odchodom sme objavili ďalšie miesto s Menú del día. Opäť sme dostali Sopa de costilla, mali sme na výber z troch hlavných jedál a k tomu sme dostali sladkú malinovku. Majiteľ bol veľmi milý, porcia bola veľká a za menu sme zaplatili 16 000 pesos (3,75 €).
![Plnené kuracie prsia s ryžou, zeleninou a vysmážaným banánom.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/rollo-de-pechuga.jpg)
V centre mesta som videla asi 1-2 reštaurácie, ktoré ponúkali denné menu, ale nemala som dôvod tam chodiť.
V Gaire pri pláži Rodadero to zas bolo úplne inak. Čašníci sa išli pomaly potrhať, aby nás nalákali do svojej reštaurácie na denné menu. Ceny sa tu pohybovali okolo 20 000 pesos (4,70 €).
Polievky
Frijoles
Frijoles je hustá fazuľová polievka.
![Fazuľová polievka so sladkým nápojom.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/frijoles.jpg)
Pescado
Rybaciu polievku (pescado) v Kolumbii naozaj vedia veľmi dobre spraviť. Ak budete mať možnosť, určite ochutnajte.
![Rybacia polievka.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/sopa-de-pescado.jpg)
Sopa de pasta
Ide o jednoduchú, ale veľmi chutnú cestovinovú polievku.
![Cestovinová polievka.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/sopa-de-pasta.jpg)
Sancocho
Medzi tradičné kolumbijské polievky patrí Sancocho. Je to zmes rôznych druhov mias (kuracie, bravčové, hovädzie, častokrát aj s rybou), spolu so zemiakmi, maniokmi, zeleninou. Sancocho sa podáva s kúskom avokáda/šalátom a tanierom bielej ryže, do ktorej si polievku namáčate.
Alternatíva k Sancocho je Sopa de Sancocho. Je to vývar bez prílohy (ja som ju dostala dokonca bez mäsa, len vývar so zemiakom).
![Kuracia polievka s tanierom ryže, zeleninou a banánom. Za taniermi je sladký nápoj.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/sancocho-de-pollo.jpg)
Sopa crema de espinacha
Veľmi dobrou a zdravou polievkou je špenátová s cesnakom. Chutí veľmi podobne ako u nás na Slovensku, tu naozaj nemáte čo vymýšľať. Určite odporúčam.
![Špenátová polievka s arepou.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/crema-de-espinaca.jpg)
Sopa de calabaza
Ak uvidíte, že ponúkajú Sopa de calabaza, po slovensky tekvicovú polievku, dvakrát neváhajte, je fakt výborná.
![Tekvicová polievka.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/tekvicova-polievka.jpg)
Sopa de platano a Sopa de guineo
Banánová polievka Sopa de platano patrí medzi moje obľúbené kolumbijské polievky! Okrem banánov do nej ide cibuľa, mrkva, hrášok, zemiak, hovädzí vývar a koriander.
Sopa de guineo je taktiež banánová polievka, ale z inej odrody banánov. Na moje prekvapenie ani jedna z týchto banánových polievok nebola sladká.
![Banánovo zemiaková polievka.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/sopa-de-platano.jpg)
![Banánová polievka.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/sopa-de-guineo.jpg)
Sopa de costilla
O Sopa de costilla som písala v kapitole Menú del día. Dáva sa do nej zelenina, niekoľko druhov zemiakov a kusy hovädzích rebier.
![Polievka s kúskami hovädzích rebier.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/sopa-de-costilla.jpg)
Mondongo
Mondongo je držková polievka so zeleninou a kúskami mäsa. Podľa mňa je to veľmi nepochopená polievka, pretože jej väčšina sa skladá držiek, teda častí kravieho žalúdka, ktorým neviem prísť na chuť. Môžete si vypýtať aj Mondongo completo. K polievke dostanete tanier s ryžou, kúskom avokáda a zeleninou. Kolumbijci ju vraj buď milujú alebo nenávidia. Nič medzitým neexistuje.
![Držková polievka.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/mondongo.jpg)
Sopa de garbanzos
Ak Kolumbijci niečo vedia naozaj dobre pripraviť, sú to strukoviny. Sopa de garbanzos je cícerová polievka.
![Cícerová polievka.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/sopa-de-garbanzos.jpg)
Hlavné jedlá
Bandeja paisa
Najtradičnejšie kolumbijské jedlo je Bandeja paisa. V minulosti to bolo jedlo farmárov z regiónu Antioquie (okolie Medellinu). Ich manželky im pripravovali veľké porcie jedla plné rôznych vecí, pretože vykonávali náročnú prácu v kolumbijských horách.
Najčastejšie obsahuje bravčové mäso, mleté mäso, chicharron, chorrizo, krvavnicu, volské oko, ryžu, červené fazule, avokádo, citrón a arepu.
![Na stole sú dve jedlá. Vyprážaná slanina s klobásou, fazuľou, vajíčkom, ryžou a šalátom s avokádom a vyprážaná ryba s hranolkami a ryžou. Tiež sú tam dva žlté nápoje.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/bandeja-paisa.jpg)
![](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/bandeja-mediana.jpg)
Tamal
Tamal je jedlo, ktoré sa vyrába z kukuričného cesta (môže pripomínať polentu) a plní sa mäsom, zeleninou a omáčkami. Občas sa Tamal zvykne jesť aj na raňajky.
![Jedlo z kukuričnej múky plnené mäsom. Podáva sa k jemu opražená kukuričná placka.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/tamal.jpg)
Higado acebollado
Milujete pečienku na cibuľke? V tom prípade vám bude chutiť aj Higado acebollado. V Kolumbii však nemusíte dostať kuraciu pečienku, ale aj bravčovú či hovädziu.
![Hovädzia pečienka s ryžou, zemiakom a šalátom.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/higado-encebollado.jpg)
Pollo Sudado
Pollo Sudado je kuracie stehno, prípadne chrbát pripravovaný na prírodno.
![Kuracie mäso na prírodno s ryžou, zeleninou, zemiakom, banánom a volským okom.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/04/pollo-sudado-scaled.jpg)
Costillas
Bravčové rebrá Costillas taktiež zvyknú byť súčasťou menú del día.
![Bravčové rebrá s ryžou a hranolkami.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/menu-del-dia-costillas.jpg)
Carne molida a Carne guisada
Celkom často som sa v Kolumbii stretla s Carne molida, čo je mleté hovädzie mäso. Carne guisada je mäso pripravené podobne ako v guláši.
Pescado frito
Kolumbijci milujú vyprážané jedlo a na streed foode v podstate nič iné ani nekúpite. Vyprážaná ryba (Pescado frito) je veľká miestna pochúťka a najviac oceňujem, že stojí rovnako ako každé iné jedlo. V Buñuelos je dokonca obľúbenou pochúťkou na raňajky. Určite odporúčam každému ju ochutnať.
![Vysmážaná ryba s arepou.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/mi-bunuelo-pescado.jpg)
Tilapia
Ide o sladkovodnú rybu, ktorá sa najčastejšie podáva vysmážaná. Mäsa v nej však bolo tak žalostne málo, že som mala pocit, že jem kosti s prezlami.
![Vysmážaná ryba s hranolkami, ryžou, zeleninovou oblohou, vysmážaným avokádom a sladkou ovocnou šťavou.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/tilapia.jpg)
Alitas de pollo
Alitas de pollo sú kuracie krídelká.
![Marinované kuracie krídelká so zemiakmi, poliate guacamole omáčkou.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/alitas-de-pollo.jpg)
Pollo asado
Pollo asado je grilované kurča. Dostanete k tomu aj kúsok zemiaku a arepu.
![Grilované kura.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/grilovane-kura-medellin.jpg)
Raňajky
Raňajky sú základ dňa a v Kolumbii to platí dvojnásobne. Typická raňajkáreň je Buñuelos, kde si okrem Tamalu a Pescada môžete vypýtať panvičku s praženicou. K raňajkám je veľmi populárne aj hocičo vysmážané z pouličných stánkov, no môj žalúdok na takéto šoky nie je stavaný 😄.
Cancerola ranchera
Cancerola ranchera je praženica s párkom. Podáva sa k tomu teplá arepa, maslo a syr.
![Omeleta s arepou a kávou.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/cacerola-ranchera.jpg)
Cancerola sencilla
Cancerola sencilla je praženica s paradajkou. Tiež sa k nej podáva teplá arepa, maslo a syr.
![Praženica so syrom, arepou a kávou.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/cacerola-sencilla.jpg)
Huevos con arepa
Vajíčka s arepou nejdem vysvetľovať, tu nie je o čom 😂. Btw to na arepe je syr.
![Praženica s arepou a syrom.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/huevos-con-arepa.jpg)
Calentado
Calentado by malo byť jedlo, ktoré sa pripravuje zo zvyškov z prechádzajúceho dňa. Ja dúfam, že Calentado, ktoré som dostala bolo čerstvé, ale ktovie. Ako vidíte, obsahuje mäso, arepu, ryžu, fazuľu a kúsok syra a podáva sa na raňajky.
![Mäso s arepou, ryžou a fazuľami.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/calentado.jpg)
Dezerty
Salpicón
Ide o ovocný, extra sladký pohár zaliany sladkým nápojom Colombiana. Takmer vždy sa podáva so zmrzlinou.
![Dva ovocné poháre s trubičkami.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/salpicon-medellin.jpg)
![Dievča drží 5 litrovú fľašu so sladkou vodou.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/colombiana.jpg)
Fresa con crema
Jahody so sľahačkou sú typické pre oblasť Guatape, preto ak sa sem vyberiete na výlet, určite túto lahôdku ochutnajte. Môžete tu vyskúšať aj sladký jahodový koláč Merengon.
![Jahodový pohár so šľahačkou a trubičkou.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/fresa-con-crema.jpg)
Buñuelos
Buñuelos sú niečo ako sladko-slané vyprážané syrové guličky. V Kolumbii sú veľmi populárne a v prevádzke Sr Buñuelo v medellinskom El Poblade kúpite aj lepšiu verziu plnených buñuelos.
![Vyprážaná gulička.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/bunuelo.jpg)
![Vyprážaná šiška plnená syrom a čokoládou.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/04/bunuelo-relleno.jpg)
Arroz con leche
Ryžový puding vám nemusím predstavovať. Na rozdiel od slovenského je však oveľa sladší.
![Ryžový puding.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/arroz-con-leche.jpg)
Malteada
Milkshake sa v Kolumbii volá Malteada. Konkrétne tento chutil ako čokoládové mlieko.
![Čokoládový milkshake.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/malteada.jpg)
Obleas
Typickým dezertom, ktorý treba ochutnať v Salente, sú oplátky (obleas). Najčastejšie sa plnia šľahačkou, karamelom, džemom a syrom. Áno, dokopy.
![Oplátky plnené šľahačkou, syrom a džemom.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/04/obleas-salento.jpg)
Kolumbijská čokoláda
Kolumbijské kakao vyhralo v roku 2024 medzinárodné ohodnotenie najlepšieho kakaa na svete. Prísť do Kolumbie a neochutnať čokoládu je jednoducho hriech.
![Kolumbijská čokoláda.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/cokolada-kolumbia.jpg)
Ovocie
V Kolumbii si namiesto sladkostí kúpte radšej čerstvé ovocie. Banány, avokádo, zemiaky (viem, že zemiak nie je ovocie), kokos a ďalšie druhy ovocia tu nadobúdajú úplne nové chuťové rozmery.
![Dievča v šiltovke a žltom tričku pije kokosovú vodu.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/kokos-kolumbia.jpg)
![Ovocný tanier s mangom a ananásom.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/ovocna-misa-kolumbia.jpg)
![Hrsť malých žltých banánov.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/04/kolumbia-banany.jpg)
Street food
Street food je populárny po celej Kolumbii. Na uliciach kúpite najčastejšie niečo vysmážané, empanady alebo grilované mäso.
Colombiano perro
Ide o klasický hot dog, avšak pozor. Žemľa je spravidla polotovar zo sáčku s trvanlivosťou do roku 2050 a suroviny, ktoré sa na tento hot dog používajú sú rovnako „kvalitné“.
![Hot dog.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/perro-caliente.jpg)
Papas rellenas
Vysmažaný plnený zemiak je taktiež miestna špecialita a vôbec nechutí zle.
![Vysmážaný zemiak plnený mäsom.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/papas-rellenas.jpg)
Arepa con queso
Arepa con queso je cesto na arepu spojené so syrom, ktoré sa opraží na oleji a na pohľad na ňu pripomína trochu palacinky. Je veľmi mastná a sýta.
![Arepa so syrom.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/arepa-con-queso.jpg)
Nápoje
Tinto
Ochutnať kolumbijskú kávu je must. Tinto je čierna káva, ktorú kúpite úplne všade a občas vám ju ponúknu zadarmo k raňajkám alebo k menu del día. V Medelline ho podávajú nesladené a ak chcete, sami si ho osladíte. V Santa Marte som zase nevedela kúpiť tinto, ktoré už nebolo vopred osladené.
![Na stole sú dve čierne kávy.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/kolumbia-tinto.jpg)
![Pani v červeno-bielom tričku stojí pred vozíkom s termoskami.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/04/kolumbia-tinto.jpg)
Voda
Milým prekvapením v Kolumbii je, že vo veľkých mestách ako je Bogota, Medellin, Cartagena alebo v Cali majú pitnú vodu. V Santa Marte však pitná nie je a musíte si kupovať balenú. Populárne (a lacné) sú tu sáčky plnené vodou.
![Balená pitná voda v sáčku.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/voda-santa-marta.jpg)
Chocolate con queso
Čokoláda so syrom (Chocolate con queso alebo Chocolate Santafereño) je populárny nápoj najmä v Bogote. Najčastejšie sa servíruje v raňajkárňach.
![Kúsky plávajúcich syrových kociek v horúcej čokoláde.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/04/chocolate-santafereno.jpg)
Aguila
Najpopulárnejšia značka piva v Kolumbii je Aguila. Pije ju tu naozaj každý.
![Dievča drží v ruke fľašu piva.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/pivo-kolumbia.jpg)
Chicho
Kolumbijský alkohol chicho je strašne sladký a chuťovo môže pripomínať kombuchu.
![Kokosová miska s alkoholom. Vedľa nej je grafit chlapca, ktorý drží štetec s granátom.](https://lensbatohom.sk/wp-content/uploads/2024/03/alkohol-chicha.jpg)
Do Kolumbie som prišla s 52 kilami, po troch mesiacoch z nej odchádzam o niečo ťažšia. Ja neviem čo dávajú do tých jedál, ale prisahám, že mi tu narástol práve zadok. Na kolumbijsku stravu sa ozaj nemôžem stažovať 😄.