Albánsko

Albánske jedlá a nápoje. Čo ochutnať?

Kto ma pozná, vie, že som veľmi nenáročný stravník, ale albánska kuchyňa ma privádzala do zúfalstva. A ani po mesiaci strávenom v Durrësi, či v Sarandë som si nevedela nájsť reštauráciu s dobrým pomerom cena:chuť. Tak napríklad, skúste nájsť na promenáde v Durresi reštauráciu s inou prílohou ako hranolkami. Nemožné.

Jedlá, ktoré sa predávajú v Albánsku na každom rohu, sú zmesou balkánskej, gréckej, talianskej a tureckej kuchyne. V praxi to znamená, že sa takmer všade predáva kombo v podobe fast foodu: pizza, kebab, burek.

Ak ale túžite ochutnať aj naozaj typicky albánske jedlá, musíte navštíviť tradičné albánske reštaurácie (teda to som si aspoň myslela).

Ak sa chystáte na obed alebo večeru do takejto reštaurácie, nemajte veľké očakávania. Z mojej skúsenosti som síce dostala pomerne lacné jedlo, ale porcia sa mi aj tak zdala neadekvátna a vizuálne neatraktívna. Spravidla išlo o veľmi jednoduché jedlo pripravené z dvoch-troch surovín, poliate vždy rovnakou omáčkou (podľa mňa to bola šťava z gulášovej polievky, ktorá bola tiež v ponuke).

Tieto tradičné reštaurácie sú totiž v mnohých prípadoch skôr iba také vývarovne, kde jedlo už je uvarené a vám ho len zohrejú a dajú na tanier. Takže ak sem prídete večer, je možné, že polovicu jedál už nebudú mať.

Po dvoch mesiacoch v Albánsku, jediné albánske jedlo, ktoré odporúčam, je plnená paprika. Dostanete dva kúsky papriky plnenej ryžou a asi 3% mäsa (prípadne žiadne), ale chutilo to dobre a k tejto krajine mi to akosi tak pasovalo.

Schválne si prečítajte, čo všetko som tu jedla, koľko som za to zaplatila a napíšte mi, čo z toho by ste boli ochotní ochutnať aj vy.

Ceny v albánskych reštauráciách

Či sú ceny v reštauráciách vysoké alebo nízke nechám na vašom posúdení. Ja som veľký fanúšik chodenia po reštauráciách, no Albánsko je snáď prvá krajina na svete, v ktorej som si radšej navarila doma.

Smiali sme sa, že všetci majitelia týchto reštaurácií pochodili celý svet, ale jediné, čo si odtiaľ zobrali, sú ceny, ktoré aplikovali na svoje jedálne lístky. Vyvrcholením bol pre mňa koláčik, za tri eurá.

Tak napríklad, v Traditional Restaurant Iri v Durrëse stálo najdrahšie jedlo 800 lekov (7,50 €), ale väčšina jedál stála 400 lekov (3,8 €), čo bola viac-menej adekvátna cena ku kvalite jedla, ktorú sme dostali. Na porovnanie, v reštaurácii v Sarandë, Restorant Te Bequa sme si vypýtali jedlo, ktoré sa volalo 300 gramov mäsa s hranolkami, ktoré stálo 850 lekov (8 €). Dostali sme studené kusy kostí, na ktorých bolo možno 50 gramov mäsa. Jedlo sme im vrátili.

Plody mora som ochutnala v Traditional House v Ksamile. Jedlo bolo skvelo dochutené a za porciu morského vlka som zaplatila 900 lekov (8,50 €), čo je v porovnaní s cenami v Sarandë, kde si zaň pýtajú 3000 lekov (28 €), takmer zadarmo.

Kúsok mäsa s kosťami s hranolkami.
Tradičná reštaurácia v Sarandë, Restorant Te Bequa. Za toto jedlo si vypýtali 8 €.

Ak si teda myslíte, že si v Albánsku budete variť, stále nemáte vyhrané. Supermarkety ako Kaufland, Lidl, TESCO alebo Billa tu neexistujú. Po mäso sa chodí k mäsiarovi, kde 1 kilo kuracích pŕs stojí 8 € – 8,50 €. Ovocie a zeleninu kúpite u ovocinárov/zeleninárov, avšak s vysokou pravdepodobnosťou obeháte viacerých predajcov kým si kúpite všetko čo potrebujete. Po čerstvý chlieb treba zájsť do pekárne a ostatné potraviny kúpite v malých supermarketoch, kde sú ceny rovnako vysoké/vyššie ako na Slovensku.

Aby toho nebolo málo, voda v Albánsku nie je pitná, a preto budete chodiť domov s vašim nákupom a so 7-litrovými bandaskami.

Albánske polievky

Paçe (Khash)

Polievka z ovčej alebo iného dobytka hlavy sa volá Paçe a je to obľúbená pochúťka, ktorá sa servíruje najmä na raňajky. Táto hlava sa najprv uvarí a postupne sa dusí s cibuľou, cesnakom, čiernym korením a octom. Častokrát sa varí aj s dobytčími nohami a držkami.

Tasqebap

Ide o polievku na štýl gulášu. Na cibuľke osmažené hovädzie mäso sa zmieša s paradajkovým pretlakom a trochou vína. Následne sa zaleje vodou, pridá bobkový list a dusí, kým mäso nezmäkne.

Gulášová polievka a prihorená plnená paprika.
Tasqebap je dosť mastná polievka s pár kúskami mäsa. A ako môžete vidieť, moja najobľúbenejšia paprička je podliata práve touto šťavou. Cena: 300 lekov (2,80 €).

Vegetariánske jedlá

Fërgesë

V trúbe zapečené jedlo z paradajok, cibule, papriky, feta syru a zaliate vyšľahaným vajíčkom, sa volá Fërgesë. Chuťou aj vzhľadom trochu pripomína lečo. My sme si ho kúpili v takomto pohári a použili sme ho ako omáčku na špagety 😄.

Zmes paradajky, syra, cibule a papriky v slnenom pohári.

Cestoviny s albánskou omáčkou.
Fërgesë na slovenský štýl. Nebolo to zlé. 😄

Speca të mbushura

Plnená paprika – Speca të mbushura, je mojím najobľúbenejším albánskym jedlom. Zelená paprika sa jednoducho naplní zmesou ryže s mletým mäsom a zapečie v trúbe.

Zelená paprika plnená ryžou.
Speca të mbushura sa stalo mojím obľúbeným albánskym jedlom. Je to veľmi jednoduché jedlo a nedá sa pokaziť. Cena: 200 lekov (1,90 €).

Djathë i skuqur

Vysmážaný syr sa v Albánsku nazýva Djathë i skuqur. Tvrdá kocka syra sa obalí v zmesi múky s vajcom a následne sa vysmaží.

Vysmážaný syr.
Djathë i skuqur. Cena: 250 lekov (2,40 €).

Pastice

Cestovinový koláč sa volá Pastice. Uvarené hrubé špagety sa naukladajú do jenskej misy, posypú feta syrom a zalejú vajíčkom. Do tejto zmesi sa niekedy pridáva aj mleté mäso.

Cestovinový koláč.
Pastice boli na môj vkus veľmi suché cestoviny. Cena: 250 lekov (2,40 €).

Mäsité hlavné jedlá

Tavë kosi

Hádam najtradičnejšie albánske jedlo je Tavë kosi. Je to zmes jahňaciny zapečenej v jenskej mise s ryžou, ktorá sa zaleje jogurtom a vajíčkom.

Zmes vajíčka, jogurtu a mäsa.
Tavë kosi som si dala raz a stačilo mi na celý život. 😂 Cena: 400 lekov (3,80 €).

Qofte

Mäsové guličky, ktoré sú častokrát niečím plnené, sa nazývajú Qofte.

Mäsové guličky s ryžou a zeleninou.
Qofte boli na moje prekvapenie naozaj na jedničku! Cena: 450 lekov (4,25€).

Souvlaki

Gyros sa v Albánsku volá Souvlaki.

Žemľa s mäsom a hranolkami.
Souvlaki je typické fast food jedlo. Cena: 250 lekov (2,40 €).

Bamje me mish

Okry s mäsom sú Bamje me mish. Okra je druh krehkej zeleniny, ktorá pripomína malú zelenú papričku a má nevýraznú chuť.

Okry s mäsom. V pozadí je tanier s polievkou a chlieb.
Papričky Bamje me mish chutia celkom dobre. Cena: 400 lekov (3,80 €).

Turli (Türlü)

Dusená zeleninová zmes s duseným mäsom sa volá Turli.

Zeleninová polievka.
Turli je taká zmes zeleniny s kúskom mäska. Aby sa nepovedalo. Cena: 200 lekov (1,90 €).

Mish Me Lakra

Albánska kapusta s mäsom sa volá Mish Me Lakra. Môže vám pripomínať segedínsky guláš.

Dezerty, chlieb a burek

Na sladké zákusky, croissanty alebo zmrzlinu sa v Albánsku chodí do Pasticeri (cukráreň). Lahodný čerstvý chlieb kúpite v Furrë Buke (pekáreň) a burek odporúčam kupovať od malých lokálnych predajcov v pekárňach zvaných Byrek, kde ich celé doobedie vypekajú.

Petulla

Petulla sú šišky, ktoré nie sú plnené. Je to málo sladké vysmážané cesto, ktoré si posypete nastrúhaným syrom, čokoládou alebo lekvárom. Ja som si ich poliala čokoládou a chutili presne ako slovenské šišky.

Vysmážané šišky poliate čokoládou.
Petullu by som mohla jesť každý deň. Cena: 100 lekov (0,95 €).

Kadaif me arra

Tento dezert je prevzatý z Turecka. Kadaif sú tenké turecké slíže, z ktorých sa robí malá rolka. Každá takáto rolka sa plní pomletými vlašskými orechmi a na záver sa poleje cukrovou šťavou.

Sladké rezance poliate cukrovou šťavou.
Kadaif me arra bol jediný dezert, ktorý mi až tak veľmi nechutil, že som ho nedokázala dojesť.

Shëndetlie me arra

Koláč Shëndetlie me arra je klasický koláč z vajec, cukru a múky. Do cesta sa však primiešajú pomleté vlašské orechy a na záver sa celý koláč poleje cukrovou šťavou. Je šťavnatý a jeho kôrka je krásne chrumkavá.

Orechový koláč.
Shëndetlie me arra je jednoduchý, ale šťavnatý a celkom dobrý koláč.

Burek

Burek je slaný koláč z lístkového cesta, ktorý je najčastejšie plnený syrom, špenátom alebo mäsom. Ja som si obľúbila pekáreň v Durrës Byrektore dhe Pjekje me Porosi, ktorú vlastnia hádam tí najmilší ľudia v meste. Môj obľúbený syrový burek stál len 40 lekov (0,37 €).

Koláč z lístkového cesta.
Albánsky burek mi z balkánskych krajín, ktoré som zatiaľ navštívila, chutil najviac. Cena: 40 lekov (0,40 €).

Pispili me spinaq

Slaný koláč so špenátom sa volá Pispili.

Revani

Klasický koláč z vajec, múky, cukru a jogurtu poliaty zmesou cukrovej šťavy s vyšťaveným citrónom, škoricou a vanilkovým extraktom sa volá Revani.

Koláčik na malom tanieriku posypaný cukrom.
Koláčik Revani za 3 €. Navyše reštaurácia sa nachádzala mimo promenády. Opýtajte sa mamy, koľko plechov by vedela upiecť za cenu tohto koláčika.

Baklava

Tradičná albánska baklava je plnená posekanými orechmi a medom.

Koláč z lístkového cesta a orechov.
Baklava nikdy nesklame. Dajte si.

Albánske nápoje

Dhallë

Hneď v Albánsku si všimnete, že ľudia na ulici, v kaviarňach a reštauráciách zvyknú mať akúsi fľašu s mliekom. Ide o Dhallë, čo je jemne kyslý jogurtový nápoj.

Kyslý jogurtový nápoj.
Dhallë mi trochu pripomínalo Acidko. Hlavne ho nekombinujte s kávou. 😂 Cena: 80 lekov (0,75 €).

Káva

Káva síce nepatrí medzi tradičné albánske nápoje, avšak kaviarenská kultúra je najmä v Durrëse veľmi cítiť. Milovala som pozorovať, ako sa miestni páni pekne vymódili a od rána do večera vysedávali na kaviarenských teraskách a popíjali espresso. Osvedčené pravidlo znie: skvelá káva je tam, kde sedia domáci, nie turisti.

Cappuccino s pohárom vody. Stojí na podšálke s lyžičkou a cukrom.
Najlepšie cappuccino dostanete v Durrësi pod hotelom Villa Gloria. Cena za kávu: od 60-350 lekov (0,60-3,30 €).

Raki

Rakija alebo raki sa vyrába destiláciou fermentovaného ovocia. V Albánsku sa najčastejšie vyrába z hrozna.

Skënderbeu

Koňak Skënderbeu sa vyrába priamo v Albánsku od roku 1967. Keď tu budete, určite ochutnajte.

Dve fľašky albánskeho koňaku.
Skënderbeu

Pýtate sa, čo sa teda oplatí v Albánsku ochutnať? Za mňa určite burek, petulla a jednoznačne káva. Čo sa týka reštaurácií, úplne bezproblémovo kúpite všade pizzu, kebab, burek a koláče. Ja som však stravovanie v albánskych reštauráciách už vzdala a radšej si s domácimi zájdem na šálku dobrej kávy. Dokonca ani samotných Albáncov som neuvidela sedieť v týchto reštauráciách, všetci si len v kaviarňach popíjali kávu a to už o niečom svedčí, že?

Mohlo by sa ti páčiť...