Z môjho predchádzajúceho blogu už viete, kde v Londýne dostanete najlepší Flank Steak. V tomto článku vám predstavím tradičné jedlá, ktoré určite musíte počas návštevy Anglicka a Škótska ochutnať. Aby vám náhodou nevyhladlo, určite si prichystajte pop corn alebo misku s ovocím, pretože vás čaká veľmi šťavnaté čítanie.
Tradičné anglické jedlá
English Breakfast
Tieto veľkolepé anglické raňajky pozná každý, kto aspoň trochu cestuje. Avšak napadlo vás, že pri zadávaní objednávky English Breakfast musíte bližšie špecifikovať, či si prosíte jedlo alebo silný čierny čaj?
Ak by ste mali záujem o jedlo, dostanete tanier s vajíčkami, klobáskami, opraženou slaninkou, paradajkami, hríbmi, omáčkou s fazuľkami a opečeným chlebom.
Anglický čierny čaj asi nikomu nemusím predstavovať. Najmä staršia generácia Angličanov má dodnes v obľube piť čaj o piatej. Zaujímavosťou je, že slovo „tea“ (čaj) sa v Anglicku nepoužíva iba ako označenie čaju, ale aj v súvislosti s jedlom, či dokonca pivom. Veta „I´m going to have a tea“ teda môže znamenať hneď tri veci: idem si dať čaj (čo je paradoxne veľmi nepravdepodobné), idem si dať pivo, prípadne idem sa najesť.
Fish & Chips
Fish & Chips, v preklade ryba a hranolky, patrí medzi anglické národné jedlá. Rovnako ako English Breakfast nesmie chýbať v anglických reštauráciach po celom svete.
Na tanier dostanete vykostený rybací filet s extra hrubými hranolkami. Aby toto jedlo nebolo suché, môžete si k nemu vypýtať buď gravy (omáčka zo šťavy z mäsa zriedená vývarom) alebo omáčku s fazuľkami. Ak budete v Manchestri, zájdite si na dobré Fish & Chips do The Chippy on Burton Road.
Bangers and Mash
Podľa mňa názov tohto jedla znie neskutočne sexuálne. V skutočnosti však ide o klobásky so zemiakovou kašou zaliate cibuľovou omáčkou. Ako príloha sa podáva hrášok.
Ja som si Bangers and Mash uvarila doma a bola som príjemne prekvapená, aké je to jednoduché a dobré jedlo!
Yorkshire Pudding
Yorkshire pudding je šiška, ktorá sama o sebe nemá žiadnu chuť a namáčate si ju do mäsitej alebo zeleninovej gravy. Podáva sa buď ako predjedlo, ako príloha k hovädziemu mäsu alebo ako malé občerstvenie v puboch.
White Pudding a Black Pudding
Ak si myslíte, že budem písať o vanilkovom a čokoládovom pudingu, mýlite sa. White Pudding je niečo na štýl našej jaternice (Briti do toho pridávajú obilniny alebo ovsené vločky) a Black Pudding je krvavnica. Obidva Puddingy sú súčasťou Irish Breakfast.
Roast Sunday
Roast Sunday je typické anglické jedlo, ktoré sa najčastejšie podáva v nedeľu. Je to pečené hovädzie mäso s opekanými zemiakmi a podáva sa k nemu Yorkshire Pudding, gravy a zelenina. Hneď by som si dala.
Bohužiaľ, počas troch mesiacoch, kedy som žila v UK sa mi ani raz nepodarilo ochutnať Roast Sunday. Dokonca keď som bola v thajskom Kanchanaburi pozrieť slonov, bola presne nedeľa a v dvoch anglických reštauráciach ponúkali Roast Sunday. Nakoniec som podľahla Gordon Blue.
Shepherd´s Pie a Cottage Pie
V obidvoch prípadoch ide o zaujímavý koncept mäsového koláča. Do Shepherd´s Pie ide pomleté jahňacie mäso a do Cottage Pie sa dáva mletá hovädzina. Toto mäso sa opraží so zeleninou na panvici a zaleje sa vývarom. Celú zmes prelejete do hlbokej misy, ktorej vrch sa pokryje zemiakovou kašou a nechá zapiecť.
Pivo
V anglických puboch sa pije najčastejšie pivo. Medzi britské pivá patrí napríklad Pale Ale, Strongbow, Samuel Smith…. je ich veľa.
Obľúbenou sobotňajšou aktivitou mladých britských chlapov je chodenie do pubov. V sobotu poobede sa neskutočnou rýchlosťou zaplnia mužmi, ktorí tu celé poobedie až do noci pijú (najčastejšie) pivo.
Tradičné škótske jedlá
Nakoľko sa Škóti veľmi radi izolujú od Angličanov, tlačia si vlastné peniaze a tvária sa, že sú samostatný národ, ich typické jedlá sú taktiež rozdielne. V škótskom Edinburghu som žila mesiac a všetko o tomto rozprávkovom meste si môžete prečítať v mojom blogu. Teraz sa sústredím na škótske národné jedlá.
Full Scottish Breakfast
V Anglicku jedia English Breakfast, v Írsku Irish Breakfast a v Škótsku sa raňajkuje Full Scottish Breakfast. Opäť je to tanier s vajíčkami, klobáskou, opraženou slaninkou, hríbmi, paradajkou, zemiakovou plackou, omáčkou s fazuľkami, haggisom a opečeným toastovým chliebom.
Haggis je Black Pudding bez bravčovej krvi.
Scottish Porridge
Nebudete mi veriť, ale ide o druh ovsených vločiek. Na rozdiel od tých, ktoré poznáme, ovsené vločky Scottish Porridge sú pomleté. Podľa mňa chutia ako normálne vločky, ja som ich jedla takmer každý deň.
Deep-Fried Mars Bars
Keď som bývala v Edinburghu, asi dva týždne som chodila okolo Castle Rock Fish And Chips, kým som sa rozhodla ochutnať ich vyprážanú Marsku. Postup prípravy je jednoduchý: rozbalíte tyčinku Mars a vysmažíte ju. Pre niektorých je toto úplné dno, pre mňa neskutočná lahôdka.
Zmrzlina
Z nepochopiteľných dôvodov patrím medzi asi 1% populácie, ktorá nemá rada zmrzlinu. Keď však vidím, koľko stojí jeden kopček, aj sa smejem ako mi je dobre. Na Tenerife nenájdete zmrzlinu, ktorá stojí menej ako 2 € a v Thajsku na Patong Beach predávajú kopček za 2,70 €.
V Edinburghu je najznámejšia zmrzlináreň Alandas Gelato, pred ktorou sa večne čaká v dlhých radoch. Alandas Gelato vyhralo ocenenie škótskej najlepšej zmrzliny už niekoľkokrát, a preto som si povedala, že možno na nej bude niečo zaujímavé a bude mi chutiť. Najzaujímavejšia na nej bola cena. Za kopček zmrzliny som zaplatila 4 €.
Veľmi sa mi však páčilo, že kornútok mi namočili do belgickej čokolády, čo mi z celého dezertu chutilo najviac. Ale ako hovorím, ja nie som fanúšik zmrzliny, čiže ak máte radi zmrzlinu, choďte do Alandas Gelato.
Scottish Tablet
Scottish Tablet je to isté, čo my poznáme pod názvom Krówka.
Škótska whiskey
Veľmi ma zaujímalo, ako chutí kvalitná škótska whiskey. Preto som v Edinburghu absolvovala The Scotch Whisky Experience. Je to približne hodinová interaktívna prehliadka rôznych whiskey spojená s degustáciou piatich vzoriek. Je to úžasná atrakcia, no whiskey som na chuť neprišla. Po degustáciách rôznych vzoriek som zhodnotila, že keby bola whiskey jediným alkoholom na svete, bol by zo mňa abstinent.
Čo jedávate v Anglicku vy? Pochváľte sa mi na Instagrame.