Vietnam

Da Nang a jeho Dragon Bridge. Oplatí sa ich vidieť?

Dievča v zelenej sukni a oranžovom tričku stojí uprostred pláže a pózuje. Za ňou sú vysoké mrakodrapy.

Za oddychom, morom a krásnym počasím sa jazdí k prímorskému mestu Da Nang, ktorý sa nachádza v centrálnom Vietname. Či už cestujete zo severu na juh, alebo z juhu na sever, Da Nang určite neminiete.

Skvelé vlny na surfovanie, lahodný Mỳ Quảng, či ikonický Dragon Bridge, ktorý chrlí oheň a vodu, sú jednými z viacerých dôvodov, prečo by ste si tu mali spraviť zastávku.

Prekliknite sa rovno na kapitolu o Dragon Bridge ak vás zaujíma len táto atrakcia. Dôrazne však odporúčam prečítať celý článok na dotvorenie obrazu o danom meste.

Počasie v Da Nang

V Da Nang sa počas roka strieda obdobie dažďa s obdobím sucha.

Obdobie sucha začína vo februári a pokračuje do augusta. Ideálne mesiace na návštevu Da Nang sú marec, apríl a máj, kedy mesto ešte nie je preplnené turistami.

V septembri pomaly začína obdobie dažďa a október je najviac upršaný mesiac v Da Nang. Obdobie dažďa končí v januári.

Ako sa dostať do Da Nang

Nakoľko sa Da Nang nachádza takmer v centre Vietnamu, cesta z Ho Chi Minh City alebo z Hanoja vám bude trvať skoro rovnako dlho.

✈️ Najrýchlejšie sa sem dostanete letecky. Let trvá približne 90 minút a ceny za letenku sa pohybujú okolo 40 €-60 €.

🚌 Ak sa rozhodnete cestovať autobusom, pripravte sa na 20-23 hodinovú cestu. Lístky na autobus stoja okolo 20 €.

🚆 Vlakom by ste sem mali doraziť rýchlejšie ako autobusom, no na druhej strane, cesta autobusom by mala byť pohodlnejšia a na lepšej úrovni. Vlakom ste v Da Nang za približne 17 hodín a lístky stoja okolo 50 €.

Kde sa ubytovať v Da Nang

Mesto Da Nang sa delí na centrum a prímorskú časť. Tieto dve časti oddeľuje rieka Han River a zároveň spája desať mostov. Úplne každému odporúčam vyhnúť sa ubytovaniu v centre a ísť bývať do niektorého z hotelov pri pláži.

Piesočnatá pláž v meste Da Nang. Sú na nej palmové stromy a hneď vedľa pláže sú vystavané hotely.
Da Nang

Pri hľadaní ubytovania si nezabúdajte dôkladne čítať recenzie. Plážové hotely síce vyzerajú prenádherne, no po prečítaní recenzií sa napríklad dozviete, že niektorí turisti nedostali raňajky, za ktoré si zaplatili, pretože je v hoteli málo hostí a neoplatí sa im variť. Alebo, že hotel síce má bazén s krásnym výhľadom na more, ale je zatvorený.

Povedala by som, že hotelové služby sú tu celkovo na veľmi nízkej úrovni, pretože som mala veľký problém nájsť ubytovanie, ktoré by mi vyhovovalo v porovnaní s inými krajinami, ktoré som navśtívila (kvalitné raňajky, relatívne silný internet, čistota).

Nakoniec som bola ubytovaná v príjemnom penzióne Anstay Boutique DaNang. Toto ubytovanie sa nachádza vo veľmi tichej štvrti a len necelých 5 minút pešo od mora. Majitelia boli veľmi milí, služby, ktoré poskytovali, boli na úrovni, môžete si tu zadarmo oprať veci a v okolí sa nachádza veľa kaviarní a reštaurácií.

🤑 Za 14 nocí som zaplatila neuveriteľných 160 €. Lacné ubytovanie tu však neberte ako samozrejmosť, verím tomu, že táto cena bola prispôsobená faktu, že Da Nang bol v čase mojej návštevy ľudoprázdny.

Kde sa najesť v Da Nang

Vo Vietname určite musíte ochutnať čerstvé jarné rolky, bagetku Bánh mì, či polievku Phở. V Da Nangu sa nemusíte báť, že by ste mali problém nájsť reštaurácie s dobrým jedlom. Predstavujem vám moje najobľúbenejšie:

Mỳ Quảng 24/7

V tejto reštaurácii servírujú typické jedlo pre centrálny Vietnam, Mỳ Quảng. Sú to ryžové rezance s mäsom, rybou alebo krevetami zaliate malým množstvom vývaru zmiešaného s arašidmi. Podáva sa k nim sezamový ryžový kreker a čerstvé bylinky. Ak sem pôjdete, určite si objednajte verziu s rybou, pretože je najchutnejšia.

Rezance vo vývare posypané arašidmi. V polievkovej mise je aj vajíčko a kreker. Podáva sa k tomu zelenina.
Mỳ Quảng 24/7, Da Nang

Bao An Macrobiotic

Výborná vegánska reštaurácia je Bao An Macrobiotic. Určite tu ochutnajte tekvicovú polievku, či čerstvé jarné rolky.

Na obrázku sú jarné rolky, strukovinová polievka, arašidové maslo a tanier so zeleninou.
Bao An Macrobiotic, Da Nang
Tekvicová polievka so slnečnicovými semienkami.
Bao An Macrobiotic, Da Nang

NGUOI SANH AN (mi quang)

V tejto malej lokálnej reštaurácii môžete ochutnať jedlá typické pre centrálny Vietnam, a to Mỳ Quảng a Cao lầu. Majiteľka síce nehovorí po anglicky, no je neskutočne milá a jej jedlá sú nielen lacné, ale aj vynikajúce.

Typické vietnamské jedlo My Quang. Sú to hrubé rezance zaliate vývarom podávané s ryžovým krekrom a arašidmi.
NGUOI SANH AN (mi quang), Da Nang

An’s cafe

Na dobrú kávu, či klasický sendvič choďte do An’s cafe. Majú tu veľkú ponuku nielen tradičných vietnamských, ale aj klasických európskych káv.

Šunkovo-syrový sendvič.
An’s cafe, Da Nang
Ľadová káva s kokosovou dreňou. Vedľa nej je kokosová miska s domácou Granolou.
An’s cafe, Da Nang

Nep bakery & coffee

Nep bakery je veľmi nenápadná kaviarnička, v ktorej dostanete vynikajúce croissanty. Ja som vyskúšala všetky a podľa mňa bol zo všetkých najlepší jablkový croissant.

Na stole sú dva croissanty.
Nep bakery & coffee

Vera cakes

Ak máte radi tiramisu, choco mousse, dukátové buchtičky (Cách làm Papparoti), či iné dezerty, určite navštívte Vera cakes.

Veľká porcia tiramisu.
Vera cakes, Da Nang
Sladké buchtičky naplnené pudingovým krémom.
Vera cakes, Da Nang

Ak vás zaujíma aké jedlá a nápoje treba vo Vietname ochutnať, prečítajte si môj blog Vietnamské jedlá a nápoje. Čo ochutnať?

Pláže v Da Nang

Pláže v Da Nang sa tiahnu zo severu na juh. Jednotlivé pláže na seba postupne nadväzujú a sú dlhé 10 kilometrov.

Všetky pláže sú piesočnaté a sú na nich vysadené palmové stromy. Nájdete tu tiež bary a malé stánky s občerstvením, lehátka, záchody a dokonca aj sprchy. Sprchy sú podľa mňa mimo hlavnej sezóny, ktorá trvá od júna do augusta, vypnuté, pretože keď som tu bola v marci, sprchy nefungovali.

Táto nekonečne dlhá pláž mi pripomínala opustenú Miami Beach. Opustenú preto, lebo keď som tu bola, tak tu neboli takmer žiadni turisti a Miami Beach preto, lebo hneď vedľa pláže sú vybudované vysoké mrakodrapy a naozaj to tu trochu pripomína Miami Beach.

Najpopulárnejšia pláž v Da Nang je Bãi biển Mỹ Khê (My Khe Beach). Chodí sem najviac turistov, je tu najviac barov a môžete sa tu učiť surfovať. Vlny sú v Da Nang naozaj silné a plávanie v mori je častokrát zakázané/obmedzené.

Palmové stromy na piesočnatej pláži.
My Khe Beach

Čo vidieť v Da Nang

Da Nang je skôr oddychová destinácia a veľa historických pamiatok tu nenájdete. To však ešte neznamená, že okrem vylihovania na pláži sa tu budete nudiť. Určite choďte na poldenný výlet do The Marble Mountains a na večernú šou k Dragon Bridge.

The Marble Mountains

Spravte si poldenný výlet v prírode a zájdite to The Marble Mountains. Na vrchole tohto malého pohoria (kopca) nájdete komplex jaskýň a svätýň. Okrem kochania sa nad krásnymi výhľadmi si tu vylepšite celkovú fyzickú kondíciu, pretože budete neustále chodiť po schodoch. Preto si nezabudnite zobrať so sebou dostatok tekutín.

Vysmiate dievča na kopci, za ktorým je krásny výhľad na mesto.

Vstupná brána uprostred lesa.
The Marble Mountains

Ako sa dostať do The Marble Mountains

Pešo sem určite nechoďte, pretože tento kopec sa nachádza až 8 kilometrov do My Khe Beach. Ak môžete, vezmite si bicykel alebo si zavolajte taxík (cena za jazdu Grabom je okolo 6 €).

🤑 Ak pôjdete do hory po schodoch, za vstupné zaplatíte 40 000 vnd (1,50 €). Ak sa chcete zviesť výťahom, zaplatíte 55 000 vnd (2 €). Podľa mňa je úvodná jazda výťahom úplne zbytočná, pretože v „areáli“ budete aj tak neustále chodiť po schodoch.

V The Marble Mountains strávite približne 1,5-2 hodiny.

Dragon Bridge

V Da Nang nesmiete vynechať večernú šou na Dragon Bridge, počas ktorej sa z dračích úst chrlí oheň a voda. Najlepšie miesta na pozorovanie predstavenia sú pod mostom vpravo. Ak sa totiž rozhodnete pozorovať predstavenie priamo z mosta, počas vodnej šou do nitky premoknete.

Ak chcete navštíviť Da Nang len kvôli tejto atrakcii, pozrite si moje video a posúďte sami, či vám to za to stojí.

Táto šou sa koná každú sobotu a nedeľu vždy o 21ej a trvá približne 15 minút.

Ak vám cestou vyhladne, zastavte sa na nočnom trhu Chợ Đêm Sơn Trà, ktorý sa nachádza hneď vedľa Dragon Bridge.

Jednodňové výlety z Da Nang

Hoi An

Z Da Nang vám odporúčam absolvovať jednodňový výlet do historického mesta Hoi An, ktorý patrí do svetového dedičstva UNESCO. Podľa mňa to bolo najkrajšie mesto, ktoré som vo Vietname navštívila a nachádza sa iba 30 km od Da Nang.

O Hoi An som napísala samostatný článok Výlet do historického mesta Hoi An.

Ulica s lampiónmi.
Lampióny sú vyvesené počas celého mesiaca.

Sun World, Ba Na Hills

Ikonický most, ktorý držia dve gigantické ruky, nájdete v zábavnom parku Sun World. Tento park sa nachádza v pohorí Ba Na Hills, ktoré je vzdialené iba necelých 25 km od Da Nang. Ja by som Sun World prirovnala k Disneylandu a ak máte čas, určite sem choďte.

Všetko o tomto výlete sa dočítate v mojom článku Výlet do Sun World v Ba Na Hills.

Ikonický most v Ba Na Hills sa volá Golden Bridge. Držia ho dve gigantické ruky.
Golden Bridge

V meste Da Nang sa mi páčilo: miestna pláž bola krásna a vyľudnená, varia tu vynikajúci Mỳ Quảng a Cao lầu a ako bonus sme izbu zdieľali s jednou jašteričkou, ktorá nám pojedla všetky komáre. Pokiaľ sa však nechcete učiť surfovať, či vylihovať na pláži, nechoďte sem na celé týždne, bohato vám tu stačí stráviť jeden predĺžený víkend.

Mohlo by sa ti páčiť...